Så meget dyrere er det at bo alene

Du sparer op mod 40.000 kr. om året, hvis du deler husstand med nogen frem for at bo alene. Find ud af hvorfor – og hvordan du kan hente nogle af pengene hjem igen.

Som single kan du med fordel leje din bolig ud, hvis du ikke er hjemme i en periode og på den måde få lidt luft i budgettet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Er du en af de omkring en million danskere, som bor alene, så vasker du måske lidt mindre tøj end den gennemsnitlige husstand, og på den måde kan du – sammenlignet med personer der bor sammen med en anden – spare en smule på vandregningen. Men på de fleste faste udgiftsposter bliver din regning alligevel højere end gennemsnittets.

Langt de fleste faste udgifter bliver nemlig ikke mindre, selv om du bor alene. Det siger økonomisk rådgiver i firmaet Råd om Penge Ulrik Linde Kjeldsen til Boligen.

»Mange af de udgifter, som vi kalder faste udgifter, er sjovt nok ret faste og påvirkes ikke af, om man er en eller to. Stuen skal stadig være varm, licensen skal betales, vaskebaljen skal fyldes, lyset skal tændes, og en ting som indboforsikringen bliver jo heller ikke synderligt påvirket af, om man er en eller flere,« siger Ulrik Linde Kjeldsen. 

Her kan du spare lidt

Områder, hvor man som aleneboende kan spare lidt i forhold til husstande med flere beboere er ifølge Ulrik Linde Kjeldsen f.eks. på hhv. vand- og gasregningen og måske også på bilen.

»Man tager jo ikke helt så mange bade i et hjem, hvor der kun bor en, som i et hjem hvor der bor to eller flere. Man laver nok heller ikke lige så meget mad. Og man kører nok heller ikke lige så meget,« siger han, men understreger samtidig:

»Men de faste udgifter på f.eks. bilen er der jo stadigvæk, så det bliver nok en forholdsvis lille besparelse.« 

Det er 3.300 kr. dyre om måneden at bo alene

I er regnskabseksempel som Råd om Penge har udarbejdet for Boligen fremgår det, at aleneboende årligt har udgifter op mod 40.000 kr. mere end to personer, der bor sammen – svarende til knap 3.300 kr. mere om måneden.

»Nogen vil se det som en fordel, at man som single selv kan bestemme, hvordan økonomien skal skrues sammen. Men ser man rent økonomisk på det, er fordelen svær at finde«, siger Ulrik Linde Kjeldsen.

Som aleneboende undgår man altså nok diskussionen om, hvilken tv-pakke man skal have og dermed, hvor mange penge man har lyst til at bruge på den post. Men besparelsen ved at vælge en billigere pakke er ikke større end hos et par. Og dem, der bo to sammen, har jo – som med mange andre ting – den fordel, at de kan dele regningen i to.

Måder at spare penge på

Ulrik Linde Kjeldsen fortæller, at der kan være lidt ekstra at hente på indkomstsiden for aleneboende.

»Der kan måske være mere at hente i boligstøtte, hvis man bor selv, så dér kan der være en lille fordel. Men der er lang vej, før det vejer op for den ekstra omkostning, man har på andre udgifter som aleneboende «, siger han.

Har du ikke lige en kæreste eller en ven, der kan flytte ind i næste uge og hjælpe med de faste udgifter, så anbefaler Ulrik Linde Kjeldsen at leje et værelse ud og på den måde have nogen at dele udgifterne med. Men i den forbindelse kan det selvfølgelig være, at du ikke har lyst til at bo sammen med en forholdsvis fremmed, og derfor har Ulrik Linde Kjeldsen en anden idé, der kan hjælpe singlebudgettet.

Og den idé kan faktisk være nemmere for singler at føre ud i livet, end den er for par.

»Som single står dit hjem jo tomt, hvis du f.eks. skal på forretningsrejse. Sådan er det ikke for par, hvor den ene part typisk er hjemme, når den anden er af sted. Det giver singler en fordel i forhold til at leje ud i kortere perioder f.eks. gennem airbnb.dk til folk, der er på smuttur til Danmark.«