Rustikke og bæredygtige møbler

Møbelsnedker David Ritter har gjort det til sit speciale at udvikle bæredygtige møbler af OSB-plader, der er rester fra træindustrien.

OSB-pladerne har en meget speciel struktur, hvor hver ting får et unikt udseende, da spartlingen giver forskellige mønstre alt efter fordybningerne i træspånerne. I år er det også blevet til et juletræ af OSB. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tyskfødte David Ritter er uddannet indretningsarkitekt, men har rødder i snedkerfaget, hvor han allerede som 16-årig tog fritidsjob hos en dygtig møbelsnedker.

»Her lærte jeg alt om den praktiske håndtering af træ som materiale og om maskinerne til at behandle træet med,« siger David Ritter, der efter den meget teoretiske uddannelse som indretningsarkitekt ikke blot ønskede at sidde på et kontor foran en computer, men meget hellere ville ud og arbejde håndværksmæssigt.

»Det var vigtigt for mig at få hands-on med træ, og derfor åbnede jeg min egen virksomhed, så jeg kunne være en del af hele tilblivelsesprocessen for hvert møbel,« siger David Ritter, der som et af sine første møbelprojekter i Tyskland lavede et alternativt skrivebord af europaller. Florian hedde skrivebordet, som han selv sidder ved på kontoret i sit værksted på Nørrebro.

»I rillerne mellem trælamellerne på europallen har jeg placeret sorte MDF-plader, bordpladen er så slebet glat og til sidst behandlet med olie for en blød og smidig overflade,« forklarer David Ritter om det meget rustikke resultat, som han indtil videre har solgt 12 stykker af.

Efter europalleprojektet faldt hans interesse på OSB-plader (oriented strand board), et alternativ til krydsfinér, hvor der hovedsageligt anvendes træspåner fra bæredygtigt skovbrug. I fremstillingen af OSB-plader er der stort set intet spild, da hele træstammen anvendes uanset størrelse og form. I stedet for at smide resterne ud presser man dem sammen med lim til OSB-plader.

Det er disse plader, som David Ritter videreudvikler via en særlig teknik, hvor han fylder hullerne mellem træspånerne ud med en masse, som han derefter sliber helt glat. Til sidst giver han det et tyndt lag lak. Hvis kunderne ønsker det, kan han indfarve massen i en farve, så møblet får nogle små, farvede mønstre og dermed et mere individuelt udseende.

»Det er en lang proces at give OSB-pladerne den særlige finish, da de skiftevis ska spartles ud, tørres og lakeres,« siger David Ritter, der bruger cirka en uge på at producere et enkelt bord. Indtil videre har han valgt at specialisere sig i borde – fra spiseborde til små sideborde – men kan efter bestilling også lave reoler, skamler, klædeskabe og diverse opbevaringsløsninger.

»Det er folk, som ønsker bæredygtige løsninger, der henvender sig til mig, da fremstilingen af mine møbler så vidt muligt er baseret på miljøvenlige materialer,« siger David Ritter, der godt kan lide tanken om at skabe overraskende produkter fremstillet af utraditionelle materialer.

»Jeg kan også godt lide, at møbler ikke er så forfinede, men fremstår lidt råt, ligesom det mere er forvandlingsprocessen, som inspirerer mig,« siger David Ritter, der foretrækker at producere sine møbler lokalt – og i hånden – selvom det nødvendigvis gør prisen højere.

»Jeg fornemmer, at der i dag er en stadigt stigende efterspørgsel på møbler med en personlig historie – hvor der står et menneske og laver det frem for masseproducerede varer,« siger David Ritter, der tager cirka 3.500 kr. for et af sine små borde, alt efter størrelse.

DET ER IKKE kun møbler, som David Ritter har kastet sig ud i. Han står også bag en lille pendel, hvor man kan få trykt sit favoritbillede på lampeskærmen. Som en kitchet reminder om hjemstavnen, Tübingen, har David Ritter sat et postkortlignende billede på en af lamperne, der hænger i butikken.

»Det er næsten kun fantasien, der sætter grænserne med hensyn til lampernes udseende. Man kan også vælge mellem farvede ledninger,« siger David Ritter.

Som en af sine større bestillingsopgaver har han leveret plader til kantinen på KEA, Københavns Erhvervsakademi, hvor et helt køkken og spiseborde er beklædt med de opsigtsvækkende OSB-plader. Han har også leveret spartlede plader til en komplet indretning af to suiter designet af arkitektfirmaet TXN til Hotel Ryttergården på Bornholm, ligesom han skræddersyer løsninger til private hjem, hvor man kan få alt fra møbler, skabslåger og bordplade til køkkenet af OSB-pladerne. I sommer gav David Ritter ligeledes en tøjbutik i Berlin, Miwai, en komplet OSB-makeover.

»OSB-pladerne er fremtidssikrede på den måde, at fremstillingen af dem belaster miljøet mindst muligt, da jeg anvender formaldehydfri lim og undgår alle former for opløsningsmidler,« siger David Ritter om sine møbler, der har en silkeglat overflade på trods af deres rustikke udseende.