Romantik i haven

Mange haveejere drømmer om en romantisk have med skønne, frodige, blomstrende stauder. Her får du Haveselskabets bud på et bed, der passer lige ind i drømmen.

Almindelig akeleje blomstrer fra maj til juni med blomster i forskellige pastelfarver, hvid og mørkerød. Planten er ret kortlivet, men frøsår sig gerne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et romantisk bed med gammeldags stauder er indbegrebet af idyl, skønhed og skødesløs charme. Stilen har overlevet helt tilbage fra 1800-tallet og er stadig yderst populær blandt nutidens haveejere som modpol til den mere minimalistiske stil, der også spirer frem. Haveselskabet har sammensat et smukt og romantiske bed med gammeldags charme, som har en lang blomstringstid fra juni og helt til frosten kommer.

»De syv stauder, vi har valgt, er nemme at dyrke, og de får blomster i hvid og forskellige pastelfarvede nuancer, som understreger bedets romantiske og lidt drømmende stemning,« fortæller biolog og havejournalist Gusta Clasen fra Haveselskabet.

Bedets blomstring starter i forsommeren, når akelejerne springer ud med yndige balletskørtagtige blomster, og fingerbølen ’Alba’ står med sine høje, hvide blomsterspir.

»De to planter selvsår sig gerne, og det er en stor fordel. De små frøplanter dukker op hist og her, og er helt uundværlige, når man vil skabe et bed i den lidt skødesløse, romantiske stil, som kendes fra de berømte engelske cottagehaver,« fortæller Gusta Clasen. Senere på sommeren kommer der mere højde på bedet, når blålilla mælkeklokker, hvide høstfloks og sartlyserøde høstanemoner blomstrer.

De bliver fra 90 til 150 cm høje. »Det er høje stauder med en rig blomstring, og de kan have brug for lidt støtte, så de ikke vælter. Planterne bliver dog væsentligt mere stabile, hvis man klipper dem tilbage først på sommeren. Det giver en stivere og mere busket vækst, så de ikke så let vælter, og som bonus forlænger det blomstringen, fordi de nedklippede stængler går senere i blomst.

Man skal blot klippe halvdelen af stænglerne halvt tilbage, når planterne er omkring 50 cm høje, råder Gusta Clasen. Lodden løvefod med store blade og små gulgrønne blomster og lyserøde storkenæb skaber en frodig og længeblomstrende bund under de høje stauder. Disse planter har også godt af en tilbageklipning midt på sommeren, så de får fornyet blomstring og friskt løv. Alle syv planter i bedet trives bedst i halvskygge, men klarer sig også fint på et mere solrigt sted, hvis jorden ikke er for tør.

Du kan læse mere om de syv romantiske stauder i bedet på haveselskabet.dk.