Respekt for det oprindelige

Med stor respekt for detaljerne har arkitekt Pernille Arends totalombygget sit arkitekttegnede hus fra 1955. Alt er blevet skilt ad og brugt på ny.

12BOTBO-BOLIGREPORTAGE-11#2.jpg
Stavparketgulvet i massiv Pitch Pine er blevet slebet let, har fået lud og er blevet hvidolieret, så det i udtryk er en lys udgave af det mørke loft. Dét er i øvrigt blevet behandlet med trærens for at fjerne en gulnet overflade opbygget gennem årtier. Daybed’en af mahogni er en gave fra datteren af de tidligere ejere, mens maleriet af Poul Reimer med titlen ”Figurer” fra 1964 kommer fra Pernilles barndomshjem. Den ottekantede finérlampe er designet af Thor Høy og udført af møbelsnedker Nicolaj Bo. Brændeovnen fra 1940’erne er designet af den hedengangne tegnestue Hoff & Windinge.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Christina Kayser Onsgaard

Arkitekt Pernille Arends var egentlig ikke på husjagt, da hun af ren faglig nysgerrighed lokkede en ejendomsmægler til at fremvise et hus i Gentofte. Huset var tegnet af Flemming Lassen, bror til Mogens Lassen, i 1955 til et ægtepar, som havde boet der lige siden, og hvor enken nu på grund af alderdom måtte sælge.

»Da jeg så træder ind i det her store rum, blev jeg forelsket på stedet. Der var en helt unik ro, rummelighed og et lys, som bare signalerede, at det her rum kunne du leve og være glad i, « fortæller Pernille Arends og tilføjer, at hun til sin egen store overraskelse impulsivt købte huset stort set på stedet. Bygherren var trægrossist, og den relation til træ er ikke til at tage fejl af i arkitekturen. Hoveddøren er lavet i Mahogni, vinduerne i teak, gulve og lofter i Pitch Pine og fast inventar i Oregon Pine.

Læs mere: Farverigt & feminint

»Huset udstrålede en glæde ved kvalitetstræ og fine detaljer, som jeg instinktivt vidste, at jeg skulle bibeholde samtidig med, at huset blandt andet på grund af en forældet planløsning med en del små værelser, et lille badeværelse, en dårlig placering af køkkenet og utidssvarende varme- og elinstallationer skulle vendes helt på hovedet,« fortæller Pernille Arends. Et projekt, som nok ville tage pusten fra de fleste, men for Pernille var ændringerne kun en attraktiv og fagligt udfordrende opgave, hvor fokus blev at bevare husets træsignaturer og små detaljer, men sat ind i en moderne kontekst:

Køkkenet blev med ombygningen placeret i det gamle herreværelse, så det nu ligger i åben forlængelse af det store stuerum. Pernille Arends valgte at sænke køkkenets loft, så det flugter med karmens øverste del i åbningen og dermed syner som en endnu mere integreret del af det store rum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christina Kayser Onsgaard.

»Boligen skulle ikke komme til at ligne et parcelhus indvendigt i den dyre klasse uden sjæl og charme. Jeg ønskede med andre ord at føre huset op til en moderne standard uden at give køb på originaliteten.«

Læs mere: Sådan opstod Bøllings berømte træfigurer

Det foregik blandt andet ved, at alt indvendigt som f.eks. døre og paneler blev pillet fra hinanden, renset og istandsat, og derefter sat på plads igen, men oftest nye steder, fordi planløsningen i huset på nær det store rum blev totalt ændret.

Bevar husets signatur

Én af de finesser, som fik Pernilles hjerte til at banke for huset, var det dengang gullige, tobaksplagede træloft med massive åretegninger. Alle besøgende mente, at første skridt måtte være at få malet lofterne hvide.

Læs mere: Guide: Sådan investerer du i de rigtige møbler

»Men, forelsket som jeg var i huset og især i loftet, tog jeg min elskede i forsvar. Ingen skulle lave om på noget så fint. Jeg tilhører en generation, som virkelig har malet meget smukt træværk hvidt. Men, loftet her er af de fineste Pitch Pine brædder, som for alt i verden ikke skal skjules af maling, « siger Pernille. En beslutning, hun ikke har fortrudt.

»Loftet er husets stærkeste signatur, og generelt er signaturen værd at finde frem til og bevare. Ikke bare her, men i alle arkitekttegnede hjem.«

Læs mere om renoveringen her

Læs mere: Bord i produktion efter 42 år

Læs mere: Få nyt køkken - uden at skifte det hele ud