Priserne stiger på projektsalg

Priserne på projektsalg i København er steget voldsomt i år.

Der er fuld skrald på newyorkerstemningen i baghuset til Store Kongens Huse, der er en af de historiske bygninger, som nu huser projektlejligheder. Foto: Danbolig Fold sammen
Læs mere

Der er godt gang i markedet for projektlejligheder i hovedstaden. Der er mange interesserede købere og stigende priser.

Fra andet til tredje kvartal i år steg priserne på projektsalg med hele 22 pct., mens priserne på andre lejligheder i København ’kun’ steg med fem pct.

Det er der ifølge Mads Ellegaard, som er relationschef hos Home, en forklaring på:

»Projektmarkedet i København er meget svingende rent prismæssigt. Det er stærkt afhængigt af, hvilke projekter der er på markedet og sælges. Nogle projektlejligheder i år er solgt til kvm-priser på næsten 80.000 kr., andre til kvm-priser på 25.000 kr. Gennemsnittet er et stykke over 40.000 kr. pr. kvm,« fortæller han.

Men de stigende priser skyldes også, at interessen blandt køberne fortsat er stor.

»Den lave rente, en høj jobsikkerhed, lønstigninger i sigte og tillid til egen og landets økonomi er nogle af forklaringerne,« siger Mads Ellegaard.

Attraktive beliggenheder

Hos EDC oplever man også en stor efterspørgsel.

»Vi ser en fin interesse for projektboliger i mange af de spændende områder, som er under udvikling i hovedstaden, og vi oplever en stigende efterspørgsel fra kunder, som ønsker at være med i den udvikling, der sker i disse områder,« fortæller Jan Nordmann, som er ejendomsmæglerkædens kommunikationschef.

Projektlejligheder er generelt dyrere end ’gamle’ lejligheder, fordi de er nye og har attraktive beliggenheder – ofte tæt på vand og havnefronter i København. De er tit også større end de eksisterende lejligheder – i gennemsnit er de omkring 20 kvm større.

De allerfleste købere efterspørger dog mere almindelige projektsalgsboliger frem for penthouses og andre luksuriøse boligtyper, lyder det fra Lone Bøegh Henriksen, som er indehaver af Home i Sydhavnen.

»Markedet efterspørger fortsat velbeliggende og velfungerende projektlejligheder i moderate størrelser. Det nye er, at markedet i langt højere grad efterspørger mere effektive kvm og ikke store, luksuriøse boliger,« fortæller hun.

Lone Bøgh Henriksen mener ikke, at de store prisstigninger kommer til at fortsætte i lige så høj grad som det, vi ser lige nu.

»Markedet for nye udlejningsboliger stiger voldsomt lige nu i visse dele af København, og det betyder, at lejerne har et meget stort udvalg, og at mange shopper fra projekt til projekt. Det vil også betyde, at de voldsomme prisstigninger, vi har set i markedet, flader ud,« siger mægleren.

Heller ikke hos EDC regner man med, at de markante prisstigninger vil fortsætte.

»Med nye begrænsninger i låneregler og stigende ejendomsbeskatning er der lagt en dæmper på prisudviklingen, og jeg tror derfor, at priserne på ejerlejligheder er ved at nå toppen i København. Modsat er der heller ikke umiddelbart tegn på, at de kommer til at falde, idet fortsat lav rente og stigende tilflytning til de store byer fortsat driver markedet,« lyder det fra Jan Nordmann.

Lige nu er ca. hver fjerde lejlighed, der sælges i København, et projektsalg.