Plant blomster i haven til din bolig

Når du skal plante blomster i haven, kan du med fordel supplere dine bede med snitblomster. De er smukke i haven, men er især gode til vaser rundt omkring i boligen.

Georginer i forskellige former og farver kan bruges i blandede buketter – alene og sammen med andre georginesorter. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg elsker blomster i haven og jo flere des bedre. Langt de fleste lader jeg stå og pryde i havens bede, da jeg ikke rigtig nænner at fjerne nogen af dem. Men et lille udvalg snitter jeg og laver enten blandede buketter af – eller stiller enkeltvis i vaser rundt omkring i huset.

Det kan være alle mulige forskellige slags blomster, og der er egentlig ikke rigtig nogen retningslinjer for, hvilke blomster jeg vælger, eller hvordan jeg dekorerer med dem. Alt afhænger lidt af, hvad der er tilgængeligt i haven. I foråret købte jeg en pose med 10 forskellige gladiolusknolde i et ganske almindeligt supermarked. 

De blev lagt i jorden i maj, og relativt kort tid efter begyndte der at skyde lange, smalle grønne blade op af jorden. Men det var så det! Først efter en weekendtur i Sverige her i august kom jeg hjem til min have, og så stod der de fineste blomsterstængler med de mest fantastiske blomster i forskellige farver. De blev straks snittet og stillet i slanke vaser i vinduerne.

Vil jeg have glæde af dem til næste år, skal jeg dog ud og grave knoldene op inden frosten, så de kan overvintre i et køligt rum. Når det gælder overvintrende knolde, er georginer en sikker klassiker i mine krukker. Jeg har tidligere kun haft fyldte blomster, det vil sige blomster med en hel masse kronblade, men i år har jeg fået to forskellige sorter med enkelte blomsterhoveder, det vil sige med en enkelt rand af kronblade. 

Det ser rigtig fint ud i kombination. Jeg klipper de blomstrende hoveder af og lægger dem i et fad med vand. Jo oftere jeg snitter blomsterne, des flere producerer planten, så her er jeg sikret blomstring frem til frosten.

SÅDAN GØR DU:

Snitblomster har frostfølsomme knolde og kan derfor med fordel plantes i krukker, så de kan stilles frostsikkert om vinteren.

I køkkenhaven kan man fint supplere rækkerne af salat og bønner med snitblomster, så er de dejligt nemme at komme til.

Et traditionelt staudebed kan fint kombineres med snitblomster, men stil dem gerne i kanten af bedet, så det er nemt at snitte.

TIDSPUNKT:

Sommerblomster, der kan snittes, skal såes eller plantes i foråret.

Frostfølsomme knolde kan lægges i jorden i de lune måneder.

Stauder med snitblomster skal helst plantes i september og oktober.

Lavendel er god som snitblomst, men skal beskæres i maj for at få nye snitblomster. 

PLANTEVALG:

Gladiolus, georgine og franske anemoner vokser alle på frostfølsomme knolde.

Morgenfrue, ærteblomst og stolt kavalér skal sås som frø.

Asters, Høstanemone og floks er gode stauder, der kan snittes.

Blomsterkarse, fingerbøl og kornblomst sår sig selv.

UGENS TIP! Udskift planterne i havens kurve og krukker for variation og fornyelse.