Orkanen Harvey kommer som en redning for det amerikanske bilsalg

En årrække med konstant stigende salg af nye biler er afløst af afmatning på markedet. Men de omfattende ødelæggelser skabt af orkanen Harvey især i Texas betyder, at stigende bilsalg er på vej.

Op mod 500.000 biler ventes at blive erklæret totalskadet efter orkanen Harvey. Det vil komme bilproduktionen og -salget til gode i løbet af relativt kort tid. Her ses en Chrysler Pacifica i produktion på en canadisk fabrik Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Orkanen Harvey ramte det sydlige USA med massiv styrke, og det har kostet både menneskeliv og materiel, og genopbygningen vil komme til at koste et massivt milliardbeløb. Men en omfattende krise som Harvey vil med tiden også sætte positive aftryk på dele af samfundet. Tag nu for eksempel det amerikanske bilmarked. Det har været ustoppeligt i årene efter finanskrisen, og de fleste bilproducenter, både amerikanske og udenlandske, har set pæne stigninger fra måned til måned og over en længere årrække. Selv om salget var begyndt at stagnere før 2016 sluttede, blev året alligevel rekordsættende: 17,6 millioner nye biler blev solgt i USA sidste år.

Fords mellemstore truck F-150 er i forvejen det bedst sælgende køretøj i USA, og især i stater som Texas, der blev ramt hårdt af orkanen, er de glade for biler som den Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.


2017 bliver med stor sandsynlighed ikke et år med en ny rekord, for afmatningen har bidt sig fast. Den vil faktisk bide sig endnu hårdere fast i en periode, fordi mange bilforhandlere i staterne Texas og Louisiana har mistet stort set hele deres beholdning af nye biler til oversvømmelsen. Men på lidt længere sigt kan Harveys destruktion vise sig at bidrage til markant øget bilsalg. En bil som har stået under vand vil kunne reddes, men udbedringen af skaden er dyr. Derfor forventer analysefirmaet IHS Markit, at op mod 500.000 biler er totalskadet som følge af Harvey, og en stor del af de biler vil hurtigst muligt blive erstattet af nye biler. Det kan give et mærkbart opsving på det amerikanske bilmarked i de sidste måneder af 2017, og mange bilfabrikker som kører med reduceret bemanding kan igen hyre medarbejdere.