Nyt samarbejde: danske møbelikoner i engelske modeklæder

Den danske møbelstjerne Finn Juhl bliver nu promoveret i hjertet af Londons modeverden i et nyskabende samarbejde med tøjdesigneren Paul Smith.

Designsamarbejde på tværs af brancher bliver mere og mere almindeligt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Farvestrålende, stregkodelignende striber og modernistiske mønstre, der pryder organisk, dansk møbeldesign. Det kan kræve lidt fantasi at forestille sig, hvordan den 71-årige engelske modemand Paul Smith kan gå hånd i hånd med den nu afdøde danske møbelmand Finn Juhl (1912-1989).

Men ikke desto mindre er det tilfældet i et nyt samarbejde, der fra denne uge blev udstillet i London i forbindelse med London Design Festival. Her kan man se en række af Finn Juhls møbler polstret med Paul Smiths stribede Maharam-tekstiler.

Udstillingen skriver sig ind i en trend, hvor samarbejder på tværs af brancher inden for design og livsstil bliver mere og mere udbredte – og selv om det kræver lidt fantasi at forestille sig de to designeres værker i samspil, er der måske slet ikke så langt mellem kunsternerne. Paul Smith – tidligere notorisk yuppie-designer, hvis jakkesæt blev et vigtigt statussymbol blandt de rige i 1980erne – er bl.a. kendt for sin forkærlighed for stærke farver.

Det samme var Finn Juhl, der med sit skulpturelle formsprog og stærke fornemmelse for materialer blev et af de i dag største ikoner i dansk møbeldesignhistorie.

’57’-sofaen er kun blevet delvist stribet og understreger dermed sammenhængen mellem funktion og æstetik. Fold sammen
Læs mere

Henrik Sørensen, den ene af House of Finn Juhls grundlæggere, fortæller, at det har krævet visse hjernevridninger undervejs at få de nye design til at gå op i en højere enhed.

»Paul Smith bruger jo striber og variation inden for striber i sine designs. Det var en udfordring, fordi vores møbler er så organiske, runde og tredimensionelle. Men en måde at få det til at spille sammen på har f.eks. været, at vi har valgt at gøre den stramme, glatte rygpude i en skulpturel sofa stribet,« forklarer han, med henvisning til Paul Smiths nydesign af Finn Juhls karakteristiske ‘57 sofa’, som kan opleves i London. Paul Smith selv lægger ikke skjul på sin beundring for den danske møbeldesigner.«

Finn Juhl havde en forståelse for at kombinere funktion og æstetik, og han vidste, hvordan man skulle løse et problem og sørgede for at gøre det med stor overbevisning og elegante linjer,« fortæller designeren.

Paul Smith har flere gange tidligere fået tendenser fra modeverdenen til at brede sig ud til andre forbrugsgenstande: Hans butik i London var en af de første modetøjsbutikker, der begyndte at sælge andet end tøj, herunder kuglepenne, ure, spejle og glas.

Dansk design fortsat elitært i udlandet

Der er i det hele taget ikke meget dansk jantelov over den engelske designer - ligesom der heller ikke just var over Finn Juhl, som pga. sine flamboyante designs var ugleset i sin funktionalistiske samtid.

Det var udfordrende at kombinere Smiths ikoniske striber med Juhls organiske design. Fold sammen
Læs mere

»Juhl kombinerede fri og fabulerende kunst med funktionalisme. Han blev en paria i den funktionalistiske skole i Danmark, fordi man syntes, hans møbler var for dekorative.

Der er ikke meget Jantelov over hans møbler, og han blev da også en verdensmand i løbet af 1950erne. Han var banebrydende i forhold til at få dansk design ud over stepperne internationalt, især til USA,« fortæller Henrik Sørensen.

Dansk og skandinavisk design har, som det vil være de fleste bekendt, et godt ry i udlandet. Men der er stadigvæk udfordringer på vejen til at få den bredere befolkning til at tage det til sig, forklarer Sørensen: »Dansk design er jo stadigvæk ret elitært, hvilket selvfølgelig også har noget med prisen at gøre. Men det er et område i vækst, og der er ingen tvivl om, at sådan noget som vores samarbejde og udstilling med Paul Smith i London hjælper det på vej.«

Og det er da også efterhånden en del af the ’new normal’ inden for livsstilsbranchen, at meget forskellige aktører mødes i grænsebrydende samarbejder, fortæller Louise Byg Kongsholm, som er adm. direktør i PEJ-gruppen, der forsker i trends og tendenser.

Udstillingen finder sted i Paul Smiths flagskibsbutik i Mayfair. Fold sammen
Læs mere

»Designsamarbejder er rigtigt spændende, og dem har vi jo set i mange år. Men det har typisk været inden for samme område – f.eks. en dyr tøjdesigner, der laver tøj til H&M. De senere par år er det dog blevet mere og mere udbredt, at forskellige brancher mødes. Det kan give nogle meget spændende og inspirerende resultater, når det lykkes,« siger Louise Byg Kongsholm.

Hvordan det er lykkedes at få de to designikoners tilgang til stoflighed, funktion og æstetik til at arbejde sammen på måder, der føjer dybde og nye aspekter til begge, kan studeres nærmere på udstillingen ’Finn Juhl X Paul Smith’ på London Design Festival. Udstillingen løber fra 16. september til 14. oktober 2017 og bliver holdt i Paul Smiths flagskibsbutik på Albemarle Street 9. Møblerne kan købes, men priserne var i skrivende stund uoplyste.