Ny retning for Hyundais store SUV

Hyundais største SUV står for en udskiftning, og de første skitser viser, at den nye Santa Fe lægger sig op af den lille Konas design med opdelte forlygter og mere vovede linjer

Med hilsner fra Kona. Den nye Hyundai Santa Fe er tydeligvis stærkt inspireret af den lille Kona, som netop her i januar har haft premiere hos de danske forhandlere. Den store grill, Cascading Grille, og de opdelte lygter vil give en markant anderledes SUV end den gamle udgave Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Hyundai Santa Fe lever en stille tilværelse som topmodel for det koreanske mærke i Danmark, og mens den store SUV i lande som USA og Australien er meget synlig i gadebilledet, er salget på det danske marked og de fleste steder i Europa næsten ikke værd at nævne (se baggrund længere nede).Hyundai har alligevel valgt biludstillingen i Genève i starten af marts, i hjertet af Europa, til verdenspremieren på sin fjerde generation af Santa Fe. Strategien er gennemtænkt, for mens europæerne ikke har udvist stor interesse for den udgående model, så nyder selve Genève-udstillingen stor opmærksomhed verden over som en bastion for luksus og dyre biler.

Den nye udgave af Hyundais store SUV til syv personer står overfor et retningsskifte, som de første skitser af bilen tydeligt viser. Fra en konservativ og traditionel SUV (se billedet af den grå bil) til en bil, man i højere grad tvinges til at tage stilling til. Den får fronten med de opdelte lygter, hos Hyundai først set på den nye Kona, og den får en voluminøs udgave af mærkets seneste grill, “Cascading Grille”. Dramatiske linjer og svaj i karrosseriet, hvor der før var lige linjer. Hvor dramatisk den store SUV ender med at være, ser vi på udstillingen i Genève.

Hyundai-importøren i Danmark forventer, at den nye Santa Fe vil spille en større rolle end den gamle. Nyhedsværdien vil i sig selv hjælpe, men også det faktum, at udvalget af motorer bliver firedoblet - fra en dieselmotor til tre dieselmotorer og en benzinmotor Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.


Premiere på nyt assistentsystem

Hyundai har offentliggjort ganske få detaljer om bilen, men vi ved, at Santa Fe bliver den første bil i verden med et system, som advarer føreren, hvis en bagsædepassager er ved at forlade bilen. De nærmere detaljer omkring systemet kender vi endnu ikke. Den danske importør forventer, at Santa Fe vil spille en større rolle hos mærket - og dermed på markedet - end tidligere.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Nyhedsværdien spiller i sig selv en rolle, men også det faktum, at den nye Santa Fe vil kunne fås med fire motorer mod dagens enlige dieselmotor: en 2,4-liters benzinmotor med 188 hk, som vil blive stort set irrelevant i det stadig dieselhungrende Europa, en dieselmotor på 2 liter med enten 150 eller 180 hk og endelig den kendte 2,2-liters diesel med 200 hk. Læg dertil valg mellem træk på to eller fire hjul, manuel og automatisk gearkasse, og Hyundai Danmark står med et langt bredere udvalg med den nye model.

For danske Hyundai-kunder er der god grund til at se det nye design an og tage stilling, for den særprægede opdeling af lygterne finder senere i år også vej til en faceliftet udgave af Tucson.

Den udgående Santa Fe er en stor SUV med et konservativt og forglemmeligt design, og mens den har været populær i bl.a. USA og Australien, er det langt fra tilfældet i Danmark. Importøren solgte i 2017 16 styk Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.


Baggrund: SUV-boom og crossover-eksplosion på bilmarkedet. Fra 2016 til 2017 gik andelen af de høje bilmodeller igen betragteligt op i Danmark, fra 12,5 til 15,5 procent af det samlede salg af personbiler, og SUV’er og crossovers vil i de kommende år kunne overhale både mikrobilerne (17,8 procent i 2017) og Golf-klassen (19,3 procent). Men det store boom og det store salg sker for modeller op til Volvo XC60-størrelse, og større modeller som Kia Sorento, Ford Edge, BMW X5 og Land Rover Discovery ligger på tocifrede salgstal på et år, i nogle tilfælde på encifrede tal. Audi Q7 og i særdeleshed Volvo XC90 klarede sig pænt - i forhold til at bilerne sælges til priser fra over en million kr. og beskatningen for firmabilister på samme måde er høj.

Den nuværende Hyundai Santa Fe er blandt de lavest prissatte af de store modeller. Den fås efter 2017-afgiftsændringerne fra cirka 540.000 kr. med en 2,2-liters motor med 200 hk, automatgear og syv sæder. Den danske importør solgte sidste år 16 eksemplarer af den store SUV. På andre markeder sælges også en kortere udgave af Santa Fe til fem personer, som muligvis får mere selvstændigt design og nyt navn, når en ny udgave lanceres.