Ny dansk forskning skal give sundere stearinlys uden partikel-os

Danskerne er vilde med levende lys. De er hyggelige – men skaber desværre et skidt og usundt indeklima. Nu skal der udvikles lys, der udleder færre sundhedsskadelige partikler.

Fremtidens stearinlys skal være mindre sundhedsskadelige. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efteråret indbyder til indendørs hygge med levende lys, og vi danskere er generelt rigtig vilde med den stemning, stearinlys skaber. Faktisk er vi det folkefærd i verden, som tænder flest levende lys – ifølge Teknologisk Institut brænder vi knap seks kilo stearin af om året pr. person.

De senere år er der dog kommet et stort fokus på de sundhedsmæssige aspekter ved de mange tændte stearinlys, som påvirker indeklimaet negativt. De udleder sundhedsskadelige partikler og gasser og er en af hovedkilderne til partikler i luften. Butikkernes udvalg af lys med batteri og LED-pære er på kort tid blevet stort, men nu skal der forskes i at skabe rigtige stearinlys, som forurener mindre.

Som de første i verden skal et danskledet internationalt projekt udvikle nye levende lys, som påvirker indeklimaet mindst muligt. Projektet skal også danne baggrund for en klassificering af stearinlys, så forbrugerne får mulighed for at vælge de levende lys, der er er mindst usunde. Projektet hedder CANDLE og skal realiseres gennem en investering fra Innovationsfonden på 9,1 mio. kr. Forskningen kommer til at ske i et samarbejde mellem bl.a. flere universiteter, COOP og den danske lysproducent ASP-Holmblad A/S.

Foretager en række analyser

Der er mange faktorer, der bestemmer, hvor meget et stearinlys forurener i hjemmet – bl.a. lysets og vægens materiale. Det er disse ting, som forskerne nu vil se nærmere på.

»Vi vil analysere de forskellige slags vokser, væger, osv., og måske finder vi så ud af, at en specifik type ikke er god, mens en anden type er fremragende. Vi vil også afprøve helt nye slags vokser og væger,« siger seniorspecialist Peter Bøgh Pedersen fra Teknologisk Institut, projektleder på projektet.

Han fortæller, at der aldrig tidligere er skabt noget samlet overblik på området.

»Der ligger sporadiske studier og delresultater fra forskellige universiteter. Men det forkromede overblik er der ikke. Og man har heller ikke tidligere brugt den viden, man har fundet, til at skabe nye lys, som vi vil gøre nu.«

Som forbruger kommer man højst sandsynligt til at skulle vente lidt på, at de nye stearinlys rammer forretningernes hylder. Tidsrammen på projektet er tre år, og forventningen er, at der senest et år efter afslutningen skal være nye lys på markedet.

»Men hvis vi finder nogle spændende resultater inden da, vil det selvfølgelig komme forbrugerne til gode,« siger Peter Bøgh Pedersen, som allerede har planlagt de første forsøg i forbindelse med projektet, som startede 1. oktober.