Nu skal der farve på væggen igen

Det sikre valg er hvide vægge, som passer til alt. Men er du modig, vælger du en af årets nye vægfarver, der kan være alt fra en sart pastel, en dyb grå eller en markant havgrøn.

En af de nye farver er den markante havgrøn. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Idéen om at male med farver på væggene i ens bolig kan for mange virke som en stor udfordring, som man efter mange overvejelser måske ender med at droppe, da de hvide vægge hverken virker anmassende eller stiller krav til farverne på møblement og interiør. Hvide vægge er også en rolig og ren baggrund, som fungerer i alle rum i en bolig, hvilket forklarer dens udbredte popularitet.

Og mange har måske minder fra tidligere perioder i deres liv om rum malet i gyselige farver, som engang var moderne, men i dag er helt umoderne. For farver handler nemlig i høj grad også om følelser og stemninger. Men mange ’farveforskrækkede’ glemmer ofte, at vægfarve kan være med at fremhæve godt design og skabe ro og sammenhæng i et rum. 

»HVEM HUSKER IKKE FARVER som brun, orange og pædagoglilla, som var hotte i 1970erne, men som blev dømt fuldstændig ude i kulden de næste par årtier som en modreaktion?« siger arkitekt og farvesætter Anne Christensen fra Flügger, som er en del af teamet bag malerfirmaets nye farvekollektion, Stilhistorisk farvekort, der bl.a. er udarbejdet på baggrund af et samarbejde med Nationalmuseets Bevaring.

Det nye farvekort indeholder bl.a. farverne fra fire historiske perioders stilarter og farvevalg, hvor perioderne er Tidlig Modernisme (1930-1945), Historisme (1850-1900), Klassicisme (1780-1850) og Rokoko (1740- 1780), som alle er farver, der passer ind i alle typer boliger, inde som ude. 

»UD OVER DE ORIGINALE stilhistoriske farver fra Nationalmuseet har vi også skabt en række på 35 klassiske indefarver, som harmonerer smukt sammen, næsten ligegyldigt hvordan du kombinerer dem,« siger Anne Christensen. Hun har endvidere udviklet konceptet omkring ’pausefarven,’ der er en lys grå, næsten hvid tone, der egner sig til gangarealer og et enkelt rum, hvor den kan udgøre en farvepause.

»Den neutrale tone giver øjet et hvil og forbereder til næste oplevelse. Som en sorbet mellem retterne,« siger Anne Christensen, der fortæller, at Flügger i denne sæson satser på monokrome, ensfarvede rum, der står som kontrast til tidligere tiders tendens med at male en enkelt væg i en farve som kontrast til resten af rummet, som blev holdt i en neutral farve.

Den nye farveskala er kendetegnet af farver, der er meget neddæmpede. Det vil sige, at farverne ikke er klare pangfarver, men indeholder en del sort. I skalaen findes både lyse og mørke farver, og fælles for dem alle er, at de er specielt udviklede til at male alle fire vægge i et rum med.

»Ser man tilbage i stilhistorien, har det været et gennemgående træk at male alle fire vægge i samme farve – indtil for 10 til 20 år siden, hvor vi begyndte at dekorere en enkelt væg i stedet,« siger Anne Christensen.

TENDENSEN MED AT male alle rum i en farve, ser man også hos Jotun Danmark, men i følge marketingchef, Hans Munkholm, ser man også en udbredt tendens til at male utraditionelle linjer i rum, hvor man vælger kun at male en væg.

»Vi ser stadig en udbredt skandinavisk, minimalistisk linje, men også tegn på, at levende farver – gerne inspireret af Mellem- og Fjernøsten – er på vej frem. Der må godt være knald på farverne,« siger Hans Munkholm, der også oplever en tendens med, at forbrugerne inden for de 90 lande, hvor Jotuns farvekort distribueres, lader sig inspirere af de foretrukne farver i de andre lande. 

»Vi kan f.eks. se, at man i Mellemøsten begynder at male mere med lyse, nordiske farver frem for oftest at vælge tunge, mættede farver,« siger Hans Munkholm, der også oplever en tendens med, at flere er begyndt at eksperimentere med at male effekter på væggene ved hjælp af flere forskelige typer glanstrin, der kan være med til at give vægge et meget anderledes og spændende udtryk.

HOS SADOLIN, HVOR man i år arbejder med fem trend-farvepaletter, er overskriften ’Frigørelse af potentiale’, som samles under følgende paletter; Silent Revolution, Margin of Proof, Urban Folk, Secret Garden og Do It Now.

»Nogle af de farver, som vi kommer til at se til efteråret, vil bl.a. være lilla – fra de lyse nuancer til de meget mørke med toner af rød og sort, en opkvikkende orangerød (koral, abrikos og melon), som ligger et sted mellem rød og orange (lysere og mere uformel end rød) og mere intensiv og romantisk end orange,« siger marketingchef hos Sadolin, Claus Sande Hansen. Han ser samtidig en tendens til, at der er kommet mere fokus på at turde at indrette sit hjem med mere farvestærke vægge. 

»De modige, som ønsker et mere dynamisk eller dramatisk udtryk, deler f.eks. væggene op i to komplementære farver eller giver de forskellige vægge forskellige farver for at skabe effekt,« siger Claus Sande Hansen.