Nu kommer Hyundais nye brint-SUV uden navn

Hyundai står bag en af de tre brintbiler, der lige nu kører i Danmark, ix35 Fuel Cell. Den trænger til en afløser, og den har koreanerne nu løftet sløret for – i nær-produktionsform i hvert fald. Den nye SUV, endnu uden navn, bliver markant stærkere og mere effektiv end sin forgænger

Foto: PR. Hyundais seneste designkendetegn, Cascading Grille, den smeltende grill, vil være at finde også på produktionsudgaven, som præsenteres i starten af 2018
Læs mere
Fold sammen

Det ville være naturligt, at Hyundais næste brintbil skulle baseres på SUV-modellen Tucson. Koreanernes nuværende model med brint i tanken, ix35 Fuel Cell, er trods alt en brintudgave af Tucson-forgængeren ix35. Men Hyundai har andre planer, og i stedet for Tucson som basis, springer de videre til en helt ny SUV, som i første omgang udelukkende kommer med brændselscelle og brint i tanken.

Hyundai kalder den for næste generations brintbil, og de undlader helt at give den et navn endnu. Produktionsudgaven har dog allerede premiere i starten af 2018, så det vi ser på billederne her og nu, det kommer ikke til at undergå en voldsom forandring.

Brintbilen i mellemstort SUV-format har intet til fælles med Tucson. Den er tværtimod klart inspireret af den nye Kona, den kompakte SUV, men med et mere voksent og ikke helt så legesygt design. De smalle forlygter og grillen er ikke til at tage fejl af. Interiørdesignet vil vi ikke kalde selvstændigt på samme måde; det er nok den første ret åbenlyse kopi af instrumentbordsdesignet i Mercedes-Benz’ E-Klasse med to store skærme, som står side om side under en stor ‘markise’.

Men vi medgiver, at det kan være svært at komme på nye idéer til, hvordan det kan gøres meget bedre med den nuværende displayteknologi.
Den nye brint-SUV bliver en stærkt forbedret og mere effektiv bil, lover Hyundai. Fire grundpiller er sat i jorden for at gøre den markant bedre end ix35 Fuel Cell, der i 2013 blev den første serieproducerede brintbil: ydelse, holdbarhed, systemeffektivitet og brintens energitæthed i tankene.

I forhold til ix35 Fuel Cell bliver den nye SUV med fjerde generations teknologi 20 procent stærkere, og det er lig med en ydelse på 163 hk fra elmotoren. Motoren skulle også være nemmere at starte i områder med meget lave temperaturer – næppe rigtig interessant i forhold til de milde danske vintre.

Langtidsholdbarheden forlænges med en ny katalysatorteknologi.

Et forbedret brændselscellesystem højner effektivitetsniveauet til 60 procent fra 55,3 procent i ix35 Fuel Cell.

For hvert kilo brint man hælder i tanken, går altså ‘blot’ 0,4 kilo til spilde. Rækkevidden på en optankning ligger på 800 kilometer, men det er målt i forhold til den gamle europæiske målemetode NEDC, så det tal vil ændre sig.

ccc Fold sammen
Læs mere


Apropos tanke, så er der nu tre identiske tanke til brint i stedet for to af forskellig størrelse. Tankene er mindre, men kan indeholde mere brint i kraft af tyndere vægge og ændret opbygning.

Produktionen af brintbiler er endnu meget lille i forhold til biler på el og biler med forbrændingsmotor, og før en eksplosiv udvidelse af nettet af brinttankstationer, fx 10 i Danmark i dag, og en mere omfattende produktion af biler kommer op at køre, forbliver biler med brændselscelle uden for rækkevidde for andre end offentlige institutioner og firmaer med en miljømæssig profil.

En af de næste brikker, som falder på plads i Hyundais nye strategi for at lancere mere miljøvenlige biler og biler med alternative drivlinjer, er en fuldelektrisk udgave af den nye Kona, som har premiere i første halvår 2018. Rækkevidden bliver, i teorien, 390 kilometer på en opladning.