Nu kommer Googles selvtænkende bolig til Danmark

Fra i dag kan danskere købe »smarte« produkter til hjemme-sikkerhed fra det Google-ejede Nest Labs.

Nest Cam IQ er det mest avancerede af overvågningskameraerne.Produktfoto: Nest Labs Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den selvtænkende bolig eller »smart home« er spået at blive det næste store gennembrud i forbrugereleketronikken. Mange af produkterne er allerede over os, fra de helt lavpraktiske som persienner der måler lysindfald og vindhastighed, og selv »beslutter« at rulle sig op eller ned, over vaskemaskiner, der selv doserer vaskemiddel og senge med søvnsensorer,  der slukker for fjernsynet, når Ole Lukøje har været der, til de meget avancerede anlæg til klimastyring og hussikring, der kan styres fra mobiltelefonen, og talende/lyttende bokse, der selv gætter, at der skal bestilles mere toiletpapir.

Og nu kommer en af de helt store spillere på »smarte home«-markedet også til Danmark. Fra i dag kan forbrugere i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Schweiz købe prisbelønnede produkter til hjem-sikkerhed fra Nest Labs, der er stiftet af to tidligere Apple-medarbejdere og som senere er købt af Google.

Troen på, at vi vil investere i at gøre vores boliger intelligente, er så stærk, at Google tilbage i 2012 betalte svimlende 20 milliarder kroner for det kun fire år gamle Nest Labs, der dengang havde 280 ansatte.

Nest Lab havde på det tidspunkt kun to produkter på markedet: En termostat og en røg/kuliltealarm. Med nogle af de mange dejlige google-penge overtog Nest Lab virksomheden DropCam, der fremstiller sikkerhedskameraer. Og i dag kan man fra Nest købe tre forskellige overvågningskameraer, der ligsom termostaten og røgalarmen er »smarte« på den måde, at de ikke blot har en indbygget computer, så de kan programmeres, men at de gradvist lærer af familiens adfærd at indstille sig selv rigtigt.

Et af kameraerne kan således lære at genkende ansigtet på familiemedlemmer og alarmere husejeren, hvis det ser fremmede personer på matriklen.

Man kan naturligvis stå i WiFi-forbindelse til alle apparaterne i ens smarte hjem, ligesom apparaterne taler både med hinanden og - med forbrugerens tilladelse - med familiemedlemmernes mobiltelefoner, så den smarte bolig ved, om beboerne er hjemme eller ej.

Denne fagre nye verden er yderst populær og Nest-produkterne storsælger over hele verden. Det har længe været muligt at købe Nest Labs-produkter i udlandet og sætte op her i Danmark. Det nye er, at der nu kommer danske installatører, hvis man ikke selv vil kaste sig ud i installation og opsætning. Det bliver desuden nu muligt for en dansk bruger at oprette en »Nest Aware«-konto, som koster et månedligt abonnement fra 80 kroner og opefter.

Nest Aware indsamler og opbevarer data fra kameraer og alarmer i »skyen«, og tilbyder yderligere skræddersyning af systemerne.