Naturen indtager køkkenet

Store overflader af træ og naturmaterialer kommer til at erstatte vores tidligere sort-hvide køkkener. Godt håndværk og robuste materialer kan fremtidssikre det moderne naturkøkken, lyder rådet fra arkitekt Rolf Birk.

Det sorte køkken er ikke for alle, men tilføjer noget smukt og skulpturelt til rummet som her med Unika Eg i sort fra Tvis Køkkener. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Når køkkenet skal udskiftes, er det ikke længere en hurtig beslutning med dét i baghovedet, at det jo let kan skiftes igen. Ovenpå krisen leder vi efter noget varigt og autentisk, og det afspejler sig i materialevalg og den kvalitet, der bliver efterspurgt. Tendensen er klar: Vi vil have naturen tilbage i køkkenet.

»Træet har banket på døren i et par år, og nu ser det ud til, at vi har åbnet døren. Træet har en masse iboende og letlæselige kvaliteter, særligt her i Norden. Det er umiddelbart naturligt, blødt og ikke mindst varmt. Netop varme er et nøgleord, når vi ser på trends i boligindretningen, hvor der har været et comeback til ædle metaller som kobber og messing, natursten som marmor og granitsten med markante åretegninger,« siger Rolf Birk, der er uddannet arkitekt og arbejder med at udvikle design for Svane Køkkener.

Han forklarer, at det er udtryk for en ny efterspørgsel på autenticitet og godt håndværk.

JOAN PEDERSEN, indretningsarkitekt hos Trend Snedkeri/Køkken, fortæller, at hun i branchen oplever, at der går længere mellem, at folk skifter køkken. Køkkenet bliver opfattet som en permanent boliginstallation, der både skal fungere som møbel og rum på samme tid, og det har givet holdbart træ i høj kvalitet en renæssance.

»Lidt provokerende kan man sige, at køkkener igen skal til at ligne køkkener. Realismen og uhøjtideligheden er stærkt på vej tilbage i køkken- og boligindretningen,« fortæller Rolf Birk og fortsætter:

»Efter ti år med udpræget hvid køkkenminimalisme er vi på vej mod en blødere form for minimalisme, som er moderne, meget nordisk inspireret og kendetegnet ved nyfortolkende design, smarte features, moderne funktionalitet og godt håndværk.« De seneste ti år har køkkenerne været hvide og sorte, og derfor oplever vi nu en modreaktion, mener Rolf Birk.

Indretning med personlighed

Der er efterspørgsel på personlighed i det stilrene, nordiske køkken. Her får du interiørstylist Marianne Ladefogeds råd til at indrette dit køkken, så personlighed og individualitet skinner igennem:

Miks materialer. Det kan være fine, matpolerede overflader af messing eller kobber som kontrast til rustikke træoverflader. Vælg både fine og grove materialer og forskellige strukturer. Kombiner mørke træoverflader med naturmaterialer som granit eller marmor.

Brug klinker i farver, eller sæt dem op i jeres eget mønster. De blå og grønne toner i retning af petroleum går godt til mørke træsorter. Aubergine er også en god farve til det mørke træ.

Få gang i farverne – gerne flere forskellige. Hvis køkkenet er hvidt, og I udelukkende bruger f.eks. rød til at bryde det monokrome udtryk, kan det virke meget koordineret og hårdt. Farverne kan også komme ind i form af farvede gryder.

Find fin keramik. Igen handler det om at mikse fine og rustikke materialer for at få et personligt og interessant udtryk. Bland også nyt og gammelt f.eks. arvestykker eller sjove loppefund til et helt nyt køkken.

Man må gerne kunne se, at køkkenet bliver brugt. Lad flasker med olier og glas med din hjemmelavede marmelade stå fremme. Det giver også liv at lade kobberpanderne hænge fremme på væggen. Det hygger og signalerer, at det er et madværksted, hvor I bruger tid og er sammen.

Gem de store køkkenmaskiner væk bag fine jalousilåger, så de er ved hånden, når du skal bruge dem, uden at de dominerer rummet.

KILDE: MARIANNE LADEFOGED, INTERIØRSTYLIST

7 boligtendenser

 

Foto: PR.

1. Massivt egetræskøkken:
Hos Svane Køkken oplever de også stigende efterspørgsel på godt håndværk og kvalitet. Modellen Massiv i natureg rammer lige ind i tidens naturtrend. Prisen er 72.631 kr. inkl. køkkenelementer, sokler, bordplade og vask. Fås også i sort- og hvidtonet eg/Svane Køkkenet

Foto: PR.

2. Synlig træstruktur:
Gladstone Eg-serien fra Aubo har en overflade i mikrolaminat med træstruktur og prægning. Dette køkken har grebsløse låger i Gladstone Eg og modellen Modena Hvid på topskabene/Aubo

Foto: PR.

3. Materialemiks
Salinas fra Boffi er opbygget som moduler og så vidt muligt i bæredygtige materialer. Køkkenet er bygget op med skelet i aluminiumsrør, og så kan man vælge overflader i træ, lak eller genbrugsmaterialet paperstone. Her er tilføjet et bord i massivt træ, som kan placeres efter behov/Boffi

Foto: PR.

4. Det sorte køkken
JKE Design tror på den karakteristiske sorte farve – gerne mikset med naturtræ. Her ses modellen Siena i sort eg/JKE Design

5. Fint og groft
De fine sorte overflader i JKE’s køkken får modspil af en spiseplads i råt træ, som er integreret i kogeøen. Egetræsplankerne er fire meter lange og bidrager med 150 års historie til det nye moderne køkken. Plankerne er købt hos Lundeborg Træ på Fyn/JKE Desig

Foto: PR.

6. Snedkerkøkken
Trend Køkken/Snedkeri oplever øget efterspørgsel på de mørke træsorter og en mat overflade på træet. Her ses et køkken i trelags massiv oliebehandlet eg med gennemgående åreretning. Prisen ligger omkring 400.000 kr. med hvidevarer afhængig af køkkenets størrelse/Trend Køkken/Snedkeri

Foto: PR.

7. De gamle metoder
De fingertappede krydsfinersskuffer er snedkererede og kan laves præcis efter kundens behov/Trend Køkken/Snedkeri