Moderne finsk minimalisme

I et naturskønt område med udsigt til skærgården i Den Finske Bugt ved Helsinki har familien Saarinen indrettet sig smagfuldt og enkelt.

I stuen kombineres en gammel kirkebænk med moderne design.Hanne Saarinen har selv designet den særligt brede sofa og tv-møblet. På den måde passer det perfekt ind i stuen og stilen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katri Lehtola
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mellem klipper og hav – ikke mange minutter fra centrum af designhoved- staden Helsinki – finder man et moderne hus, der fungerer som et velintegreret element i den rå, finske natur. Her har Hanna Saarinen og hendes mand, Paavo Saarinen, fundet et smukt hus fra 1980erne, på 175 kvm, bygget direkte på et stykke klippe. Det eftertragtede naturskønne område hedder Espoo og ligger lige ud til Den Finske Bugt, som bliver til Østersøen, og er et attraktivt område for børnefamilier.

»Vi har rigtig mange venner, der bor lige her i området. Faktisk er alle dem, vi kan se her omkring os, nogen vi kender. Vi har rigtig meget med hinanden at gøre og fejrer f.eks. altid midsommerfesten sammen,« siger Hanna Saarinen.

Læs også: Arkitektens familievilla i Konges Lyngby

Minimalistisk og smagfuldt

Hanna Saarinen er marketingchef hos Iittala og Arabia, mens hendes mand, Paavo Saarinen, er key account manager hos Samsung. Sammen med deres to børn bor de i det hvide stenhus med sorte vinduesrammer i fyrretræ og sortmalede dørkarme. Det er bygget direkte på klipper, som er skåret til, så huset kunne være der. Det sort-hvide hus er indrettet minimalistisk og smagfuldt, og Hanna Saarinens interesse og talent for indretning og design fornægter sig ikke. Hanna Saarinen har selv designet en række af husets møbler. Det gælder f.eks. det rustikke spisebord i træ og den behagelige flydersofa, der fylder stuens ene hjørne. Hanna fik dem specialfremstillet og efterfølgende spurgte firmaet, om det var nogle, de måtte sætte i produktion. Derfor er det nu muligt at købe de møbler, Hanna har fået lavet særligt til sin egen stue.

Direkte udsigt til bugten

Der findes ikke mange huse i Finland uden sauna, og familien Saarinens er naturligvis ingen undtagelse. De har fået lavet en brændeovn, hvor man kan se flammerne, og den giver meget damp og en mere behagelig varme end i mange andre saunaer, fortæller Hanna Saarinen. Fra saunaen har de direkte udsigt til Den Finske Bugt, og her bruger de gerne tid flere gange om ugen.

»Jeg råber tit til min mand: »Hvor skal naboerne nu hen i deres båd?« for jeg kan sidde og følge med i det hele fra saunaen,« griner Hanna Saarinen.

På gulvet i badeværelset finder man et ægte tæppe. Det skal nemlig være rart at gå med bare fødder, når man skal i saunaen, forklarer Hanna Saarinen. Badeværelsesspejlet har Hanna fået særligt fremstillet, fordi de ikke lavede det så stort, som hun ville have det, og armaturet er alle steder fra Hansgrohe. På bordet står børnenes blå og grønne Angry Birds shampooflasker. Angry Birds, der startede som et vanedannende spil til mobiltelefonen, er opfundet i Finland og har fået helt særlig status her. Selv i den minimalistiske indretning har de farverige fugle fundet plads i børneværelset på puder og på drengenes tøj.

Se alle billederne: Minimalisme ved Den Finske Bugt

Gennemgående sort/hvid

Hanna har fundet en gammel kirke- bænk til badeværelset, som hun har købt online. Samme historiske kirkebænk i massivt træ finder man i stuen, og det skaber en god kontrast side om side med de nyere designelementer. Vægge og lofter er hvid- malede, mens alle dørene, der er originale i massivt træ med udskæringer, er malet sorte. Hele vejen rundt i huset er der en fin stuk, som også er malet sort. Den unikke beliggenhed lige ud til Den Finske Bugt betyder, at familien har rig mulighed for at bruge deres båd.

»Vi elsker alle de muligheder for aktiviteter, det giver at bo lige ud til havet. Der er aktiviteter og restauranter rundt omkring på de øer, der ligger lige her. Sidste år kunne vi også skøjte og stå på ski lige hernede,« siger Hanna Saarinen.

65" fladskærm

Væggen i køkkenet er lavet i beton og malet med sort farve, så den ikke ser brunlig ud, men har et mørkt gråt skær.

»Håndværkerne var ret frustrerede, da jeg forklarede dem ideen. Det havde de altså aldrig prøvet før. Men jeg insisterede, og det lykkedes faktisk uden problemer,« siger Hanna Saarinen.

Væggen er behandlet med lak, så betonen bliver, hvor den skal, og den findes både i køkkenet og på den ene væg, lige når man træder ind af hoveddøren. Køkkenet er specialfremstillet fra Hahle og holdt i hvid højglans med aluminiumsdetaljer. Bordpladen er over fire meter lang, og kogepladerne er integreret i overfladen. Her er friske krydderurter på bordet og en tomatplante i vindueskarmen. To søjler og tre trappetrin skiller entreen fra stuen, men giver følelsen af sammenhæng i rummene. I stuen har familien fundet plads til en tv-skærm på ikke mindre end 65 tommer.

»Min mand var meget bekymret for, om det nu også var stort nok. Men han er jo også miljøskadet, fordi han arbejder for Samsung,« siger Hanna Saarinen, der er godt tilfreds med, at skærmen ikke blev større.