Mæglere kan øge konkurrencen om boliglån

Klummen er i denne uge skrevet af Jan Nordmann, der er kommunikationschef i EDC.

Efter boligboble og finanskrise i årene 2006-2009 fik politikere, meningsdannere og andre travlt med at tænke over, hvordan den finansielle sektor bliver polstret, så den er rustet til nye kriser. Fold sammen
Læs mere

Efter boligboble og finanskrise i årene 2006-2009 fik politikere, meningsdannere og andre travlt med at tænke over, hvordan den finansielle sektor bliver polstret, så den er rustet til nye kriser. Det er blandt andet sket ved, at realkreditinstitutterne har givet gebyrskruen mere end blot et enkelt vrid, hvilket er foregået ubemærket, idet renten samtidig har været faldende og nu er rekordlav. Den enkelte boligejer betaler derfor i dag væsentligt mindre i rente, men til gengæld meget mere i gebyr. Spørgsmålet, der flittigt debatteres, er, om sektoren har benyttet chancen til at tjene mere end nødvendigt i forhold til den ønskede polstring.

Prisen på realkreditlån er steget

Det er baggrunden for, at Konkurrencestyrelsen besluttede at se nærmere på, om konkurrencen på boligfinansiering nu også er så effektiv og omfattende, som det påstås. For godt en måned siden bars-lede Konkurrencestyrelsen så med sin længe ventede analyse, som er barsk læsning for den finansielle sektor. Konkurrencerådets formand Christian Schultz konkluderede:

»Siden finanskrisen er prisen på realkreditlån steget rigtig meget, og institutternes indtjening er øget. Bidragssatserne er steget i et omfang, der ikke kan forklares af højere omkostninger, herunder kapitalkrav. Vi burde ikke kunne se en sådan udvikling, hvis konkurrencen på markedet var effektiv.«

Styrelsen fremsætter konkrete forslag for at øge konkurrencen, blandt andet at ejendomsmæglerne igen skal have mulighed for at formidle lån, således som de havde det indtil 2015, hvor en lovændring forbød det. Pointen er, at de fleste boligkøbere kun præsenteres for ét tilbud om lån, nemlig det de får fra deres egen bank. Det fremmer ikke ligefrem konkurrencen og er da i henhold til Konkurrencestyrelsens analyse også en del af forklaringen på, at boligejerne de seneste år har oplevet voldsomt stigende gebyrer på deres boliglån. Får ejendomsmæglerne mulighed for at præsentere alternative finansieringsforslag til boligkøberne, vil det betyde, at langt de fleste kan se et alternativ til deres banks tilbud – og måske også at flere får mod på at udfordre og forhandle de fremlagte løsninger.

Kan mæglerne finde ud af det?

Det er vigtigt, at man ikke gør boligfinansiering mere kompliceret, end det er. Nok er der mange begreber i et lånetilbud, som ikke er en del af flertallets hverdag, men i bund og grund drejer det sig om den enkeltes risikovillighed og tidshorisont med boligen.

Vejledning kan sagtens foregå på flere platforme og i flere sammenhænge, herunder hos mæglere og advokater. Og så er det vigtigt at huske, at ejendomsmæglerne i mange år havde ydelsen i produktsortimentet. Som ejendomsmæglere vil vi gerne formidle tilbud fra flere banker og realkreditinstitutter om boligfinansiering for at øge konkurrencen og i sidste ende sikre, at den enkelte forbruger foretager et aktivt valg og opnår en billigere boligfinansiering. Den egentlige bevilling af lånet skal selvfølgelig fortsat ske hos den bank eller det realkreditinstitut, der har kreditrisikoen.