Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Hvis du læser magasiner som Monocle og Wallpaper, er til designermøbler fra 1960erne, elsker stilen i "Mad Men" og gerne ser Stanley Kubricks "Rumrejsen: 2001" for femte gang på grund af æstetikken, så er der gode nyheder til dig fra Billund:
Lego Architecture giver de legendariske byggeklodser det lille stilige løft, som du med garanti falder for. Kollektionen er en af de seneste succeser fra den verdensberømte danske virksomhed, der startede med patent på en simpel byggeklods i 1939 og i dag er en virksomhed med cirka 10.000 ansatte over hele verden.
Lego Architecture består foreløbigt af to kollektioner. I Landmark Series findes ikoniske bygningsværker såsom Det Hvide Hus i Washington, Empire State Building, Det Skæve Tårn i Pisa og den nylige Dubai-skyskraber Burj Khalifa.
I Architect Series finder man mere subtile bygningsværker, som typisk er knyttet til enkelte mesterarkitekters vision: Le Corbusier og Pierre Jeannerets modernistiske Villa Savoye opført i 1928-1931 i udkanten af Paris. Ludwig Mies van der Rohes berømte egoistbolig Farnsworth House sydvest for Chicago fra 1945-1951. Danske Jørn Utzons Sydney Opera House, der i disse dage fejrer 40 års jubilæum, men blev udtænkt allerede i midten af 1950erne. Samt hele fire bygningsværker fra den amerikanske mester Frank Lloyd Wright – blandt andre verdens måske mest berømte enfamilieshus, Fallingwater, i Pennsylvania fra 1935 og kunstmuseet Solomon R. Guggenheim Museum, der blev opført på Manhattan 1943-1959.
"Vi sigter efter at udforske arkitekturens og ingeniør- og byggearbejdets fascinerende verden. Vores ambition er at inspirere hjerner i alle aldre, mens de lærer om verdens mest ikoniske bygninger," skriver Lego selv om linjen.
Og man må give dem ret: Man får virkelig større indsigt i tankerne bag bygningerne, når man samler dem med sine egne hænder – hvor forsimplede modellerne end måtte være.
Lego Architecture er i løbet af året blevet præsenteret ved forskellige designbegivenheder blandt andet møbelmessen i Milano i april - men faktisk har linjen været ude på forsøgsbasis i begrænset omfang de seneste par år.
"Egentlig startede projektet allerede i 1990erne, da amerikaneren Adam Reed Tucker dukkede op til Lego fan-event i Chicago og viste eksempler på arkitektur, han havde bygget i Lego. Han havde også et forslag til et samarbejde, som nu er blevet til Architecture-linjen. I dag er han designer på projektet sammen med to andre," forklarer Helene Teichert, der er pr-manager for Lego i Norden.
Voksenlegetøjet er nu nået bredere ud i handelen og er til at få fat i for almindelige mennesker - selv om man ikke lige frem finder den eksklusive linje på hvert andet gadehjørne.
En af de danske forhandlere er modebrandet Han Kjøbenhavn, der forhandler linjen både i deres flagship store i Vognmagergade i København og i deres butik i New York:
"Vi fører Lego Architecture, fordi det er dansk og bygget op omkring arkitektur og design, ligesom vores kollektioner og vores univers. Vi er vokset op med Lego, og det er derfor helt naturligt at føje det til vores butikker. Lego Architecture er en måde at bibeholde det danske og ikke mindst det klassiske design i vores butikker, så det er muligt for vores kunder at købe lidt "danskhed" med hjem," forklarer Tim Faith Hancock fra Han Kjøbenhavn.
Helene Teichert fra Lego supplerer:
"Børn bliver voksne, men mange har stadig lyst til at bygge Lego. Vi når ud til mange arkitekter og ingeniører, men vi kan også se, at turister bruger Lego Architecture som en alternativ souvenir. Hvis man har været i Sydney, er det sjovt at tage operahuset med hjem i Lego."
Æskerne starter på 499 kroner og indeholder tykke bookletter, hvor der ikke bare er de gængse byggeinstrukser, men også lækre historiske detaljer om de pågældende bygningsværker. For eksempel ledsages æsken med operahuset af en booklet med flotte fotos og velvalgte citater fra Jørn Utzon før, under og efter det mægtige, men problemfyldte byggeri.