Lav dit eget julehjerte

Det lille Julehjertemuseum i Tisvilde i Nordsjælland sprænger rammer og forestilling om, hvad et flettet hjerte er. Museets indehaver har designet et julehjerte specielt til Juletid. Hent skabelonen her.

Julehjertekunstner Lisbet Lærke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har du siddet med en rød og en hvid strimmel glanspapir fint buet i den ene ende og følt, at du har tyve tommelfingre, når de fligede »ben« i modsatte ende skal flettes sammen?

Hvis svaret er ja, så forestil dig, at du har ni strimler i hver sin farve at arbejde med. Og samtidig at »benene«, som skal flettes, ikke er symmetriske, men håndklippede i ben, der er tykke eller tynde-tynde, mens andre ben mangler, for at det hele kan ende i forskellige motiver på for- og bagside af hjertet.

Umuligt – tænker du. Men det er det ikke.

Beviset kan ses i det lille Julehjertemuseum, som åbnede sin anden sæson midt i oktober i Tisvilde, og som har åben om eftermiddagen i hver weekend til 13. december.

Her kan man opleve julehjerter, som man ikke troede mulige. Blandt andre hjertet med ni strimler – ni farver – der er flettet i motivet: »Den lille pige med svovlstikkerne« med juletræet bag ruden og den lille pige udenfor, og med livet på den ene side og døden på den anden.

Kunstneren bag både hjerter og Julehjertemuseum er Lisbet Lærke – eller Lisbet Lark, som hun i kunstnerisk sammenhæng er mere kendt som.

»Når man ikke er uddannet på Kunstakademiet, er det svært at komme igennem på udstillinger og få sin kunst frem herhjemme. Derfor forsøgte jeg i udlandet, og nu får jeg flere opfordringer til at deltage i udstillinger i udlandet, end jeg kan klare,« siger hun.

At den delvist ergoterapeutuddannede Lisbet Lærke skulle ende som udøvende kunstner lå ikke ligefor.

Julehjertet viste vejen

Men et julehjerte viste vejen. Familien var flyttet til Jylland, hvor hendes mand imidlertid mistede sit job og efterfølgende fik en depression. Han var apatisk og tog ikke del i forberedelserne til den kommende jul.

»En dag lavede vi julepynt. Min mand deltog heller ikke i det. Men jeg fandt på at flette et hjerte med en grizzly-bjørn, som jeg lagde foran ham og sagde: »Se nu bare her, hvad jeg har lavet,« hvorefter jeg gik ud af rummet. Da jeg kom tilbage, sad han og studerede hjertet og spurgte: »Hvordan kan du det?« Han var kommet tilbage,« fortæller hun.

Det var i 2008, og hun begyndte at arbejde målrettet med de flettede hjerter, som blev mere og mere avancerede. En serie hjerter med truede dyr blev udstillet i forbindelse med klimatopmødet i København året efter, og andre hjerter kom på udstillinger i udlandet, hvor hendes Woven Heart Art anses som kunstmedie. Og hjerterne blev solgt.

»Folk omkring mig var fortørnede. Julehjerter er specielle for Danmark, og mine unikke hjerter burde blive i Danmark, mente de og opfordrede til, at de blev samlet i et museum, som anden kunst. Men jeg skal jo også leve. Da vi flyttede tilbage til København, blev det imidlertid muligt at bruge vores lille lejlighed her i Tisvilde kunstnerisk, og sidste år besluttede vi at forsøge med Julehjertemuseet,« siger hun.

Igen i år er lejligheden omdannet til verdens eneste – og mindste – Julehjertemuseum: 17-18 kvadratmeter fyldt med hjerter.

En række hjerter har de forskellige landes flag. Et er med sommerfugle, det er den allernyeste kreation. Og et hjerte med Sherlock Holmes’ portræt er hjemme igen, efter at det i år har været på London Art Biennalen i Chelsea Old Town Hall.

H.C. Andersen-tema

Julemuseet har i år også et tema for udstillingen: H.C. Andersen Passion – med flettede hjerter inspireret af digterens eventyr. Lisbet Lærkes ambition er at fremstille fire-fem nye hjerter om året. Hun har tegninger at gå ud fra, men ellers er det frihånds-klipning.

»En ingeniør har engang regnet ud, at der er op til 70 millioner fejlmuligheder i klipning og fletning af et hjerte med seks strimler og to forskellige sider.«

Nogle hjerter lykkes efter bare ti forsøg, andre driller. Som det hjerte med »Kejserens nye klæder«, som Lisbet Lærke har arbejdet med længe.

»Jeg har prøvet nok 200 gange. Det er ikke lykkedes. Men jeg har ikke opgivet endnu. Stædig? Nej. Vi er bare vedholdende i min familie. Jeg foretrækker det ord. Det har en mere positiv klang,« siger hun.

Julehjertemuseet lukker midt i december, hvor hjerterne pakkes sammen for denne sæson, og det lille gule rækkehus bliver igen til atelier og Kulturhule med lejlighedsvise udstillinger. Blandt andet til pinse, hvor andre af hendes værker – malerier og tegninger – udstilles.

Når museet er lukket, er der tid til at pynte op hjemme i privaten. Og hvad med Lisbet Lærkes eget juletræ – er der julehjerter på det?

»Ja, naturligvis. Men de har hank og er mere som de traditionelle julehjerter – og de er helt private,« fastslår hun.

 

Hent skabelon her:

Julehjerte skabelon