Lav din egen blomstereng i haven

Få blomsterfloret fra sommerens vilde enge ind i din egen have. Ved at komme godt fra start, kan du med nogle enkle gode råd få et stykke vild natur ind i din have.

Både farverne og det lette blomsterløv er en fryd for øjet. Fold sammen
Læs mere

Hvert evigt eneste år forbavses og glædes jeg over det væld af blomster, der vokser på enge og i grøftekanter over hele landet. Selv den mest veltrimmede have kan ikke præstere den samme enkelthed og finesse som en vildt blomstrende sommereng.

Men man kan da altid prøve ... Har du et stykke af haven, der gerne må have et lidt mere vildt præg, så synes jeg bestemt, det er værd at gøre et forsøg med en blomstereng. Men vær forberedt på, at det kræver tid og arbejde for at opnå et godt resultat.

Kræver sol og plads

For et vellykket resultat kræver det en åben og solrig plads. Jorden skal gerne være mager og fri for både ukrudt og græs. Sørg for, at jorden, du planter i, er gennemrevet for jordklumper og sten, så du opnår en fin og porøs struktur.

Det bedste tidspunkt for etableringen af en blomstereng er fra april til maj eller fra august til september. Her har jorden en god temperatur, og der er en god fugtighed. Vil du gerne etablere græsengen på et stykke af din græsplæne, så kan du, i stedet for at fjerne græstørv, udlægge et lag fiberdug og lægge et lag jord på cirka 10 cm henover.

Bland frø med sand og træspåner

Det bedste resultat fås ved delvist at så frø og delvist plante mindre planter ud, der kan sikre en hurtig blomstring. For at sikre en ensartet såning kan det være en fordel at blande frøene med sand eller træspåner, før frøene fordeles ud over jorden i et jævnt lag.

Udplantningen af planterne kan gøres gennem hele vækstsæsonen, plant planterne i grupper af tre, og sørg for en god gennemvanding i tørre perioder. I opstartsfasen kan det være nødvendigt at luge, indtil planterne er veletableret. Er det en tør periode, kan det også blive nødvendigt med en løbende eftervanding. Vedligehold af blomsterengen sker ved én årlig klipning.

Det bedste tidspunkt er i perioden fra slutningen af juli til midten af august. Klip engen ned til 10 cm, og lad afklippet ligge i en uges tid. Det giver frøene fra de afklippede blomster mulighed for at efterså sig selv. Vær derfor også opmærksom på, hvor du lægger den afklippede blomstereng hen, da den nemt vil kunne så en masse frø på den nye beliggenhed.

Herefter er det vigtigt at rive den afklippede eng sammen, da den ellers vil være en alt for voldsom gødning for blomsterengen, der vil kunne kvæle den tilbageværende beplantning. En blomstereng er selvsagt mere sart end en traditionel græsplæne. Men den kan sagtens tåle, at der bliver klippet stier igennem, som man kan gå på.

Hvis du ikke allerede har et oplagt sted at etablere en blomstereng, så plejer jeg gerne at etablere blomstereng i haver med meget store friarealer som alternativ til en stor græsplæne. Er det et område med mindre frugttræer, der danner en frugtlund, kan det være meget virkningsfuldt at have træerne stående i en blomstereng med klippede stier igennem.

En anden mulighed er i forkanten af et busket (beplantning af buske). Her kan det danne en overgang fra de høje buske til den klippede plæne. Det kan samtidig være ganske praktisk, for de mange buske har en overhængende vækstform, der gør det vanskelig at slå græsset inde under.