København skyder i vejret

Højhusene er på vej til hovedstaden, og bl.a. Nørrebro har allerede fået sit eget tårnhøje vartegn.

Højhusene er endnu et sjældent syn på Nørrebro i København - men de er på vej. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Højhuse i København kom endnu en gang på dagsordenen i denne uge, da to byggeprojekter med højder på op til 330 meter – med placering på spidsen af Nordhavn – blev diskuteret blandt politikerne i Københavns Borgerrepræsentation.

Det ene projekt står arkitekt Bjarke Ingels og tegnestuen BIG bag, og det indeholder bl.a. et H.C. Andersen Adventure Tower på 280 meter. Det andet projekt med navnet Great Northern er endnu højere med sine 330 meter og er tænkt som et vartegn på spidsen af Nordhavn. Politikerne i Borgerrepræsentation var umiddelbart positivt stemt over for tanken om endnu højere huse, og nærmere undersøgelser bliver nu sat i gang – så formentlig skal vi snart til at vænne os til tanken.

Men højhuse er ikke en ny ting i det københavnske bybillede, og på Nørrebro kan man allerede se en del af de nye, høje bygninger.

Et nyt højhus er f.eks. blevet indviet ved Blegdamsvej, hvor Københavns Universitet har fået nye lokaler til rådighed i den kobberbeklædte bygning Mærsk Tårnet. Opførelsen af Mærsk Tårnet begyndte i 2012, og det er 15 etager højt fra gadeplan – det svarer her til 75 meter. Bygningen er dermed lidt højere end Rigshospitalets helikopterplatform, som ligger i 71 meters højde og er meget synlig fra store dele af indre København.

Byggeriet af Mærsk Tårnet kostede 1,5 mia. kr., hvoraf A.P. Møller Fonden bidrog med 600 mio. kr. og 125 mio. kr. til inventar.

Mærsk Tårnet ved Blegdamsvej på Nørrebro i København hører til Københavns Universitet og er hele 75 meter højt. Foto: Jesper Haagensen Fold sammen
Læs mere

100 meter højt ved Nørrebro Station

Og det er blot et af de omfattende igangværende højhusbyggerier, som aktuelt indtager Nørrebro. Et nyt højhus ved Nørrebro Station, som aktuelt er under opførelse, bliver 100 meter højt, og dermed næsten 30 meter højere end Rigshospitalet. De 100 meter skal fyldes med ungdomsboliger på alle 29 etager i byggeprojektet med navnet ’Uptown Nørrebro’.

»Tårnet bliver det højeste offentligt tilgængelige udkigspunkt i byen, og et nyt varemærke for bydelen. Det har været vigtigt for os, at byggeriet også inviterer omverdenen ind, så det ikke bliver en lukket enklave, men rent faktisk giver noget tilbage til Nørrebro som kvarter,« fortæller Dorthe Keis, der er partner i Arkitema Architects, om projektet.

Byggeriet er lagt på en tidligere øde grund langs nogle jernbanelegemer, og der bliver altså offentlig adgang til den fremtidige udsigt fra toppen af tårnet næsten 100 meter oppe. Omkring sig får højhuset fem mindre søskende på seks til syv etager og et tilhørende hjørnehus. I alt 700 nye nørrebroere bliver der plads til i de 500 studieboliger, der spænder fra kollegieværelser til fireværelses delelejligheder, og de får også alle glæde af den nye metrostation, som åbner i sommeren 2019 ved Nørrebro Station, der også huser en S-togslinje. Ydre Nørrebros første højhus vil være indflytningsklart i 2018.

75 meter ved Nuuks Plads

Og hvis alt går, som det er planlagt af Gefion og Ejendomsselskabet Norden, så vil endnu et højhus finde vej til Nørrebro. Det 75 meter høje hus skal efter planen ligge ved metrostoppet Nuuks Plads, som ligger lige efter Nørrebro Station, ved Jagtvej på kanten til Frederiksberg Kommune. Ejendomsselskabet Norden vil investere 300-400 mio. kr. i at omdanne det forladte Landsarkiv på Nuuks Plads til 170 boliger i 15-20 etager.

Der skal opføres ca. 8.000 kvm boliger, 4.500 kvm erhverv samt en parkeringskælder. Ud over boligtårnet omfatter projektet også det tidligere Københavns Rigsarkiv, der skal have en publikumsorienteret fremtid.