Klip hækken inden Skt. Hans

Hækken skal klippes inden Skt. Hans, hedder det. Her får du anlægsgartner Arne Bierings gode råd, når du skal ud og svinge hækkesaksen.

I juni skal hækken klippes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sommeren har meldt sig, og hækken begynder at brede sig. Derfor er det på tide at finde hækkeklipperen frem, hvis hækken skal stå flot til grillfesterne i haven.

»Her midt i juni nærmer tiden sig for første hækklipning. Ikke fordi det er Skt. Hans, men mere fordi den er vokset meget nu, og pladsen på stier og fortove er trang,« siger anlægsgartner Arne Biering, der har skrevet bøger om netop beskæring og havens pleje.

Klip hækken nu

Klip hækken ensartet år for år, så bliver den ikke kraftigere og større. Du kan godt vente med at klippe hækken til juli, men gør du det nu, er den knap så kraftig.

»Inden du klipper hækken er det godt at fjerne træagtigt ukrudt som hyld, ask, ahorn. Det er ret nemt at rykke dem op med rod, så længe det er unge planter. Selv efter de har toppen over hækken, har de en svag rod, der er nem at trække op,« fortæller Arne Biering. 

Klip en snorlige hæk

Har du et ønske om en snorlige hæk kan du –i ordets bogstaveligste forstand – spænde en snor ud henover hækken og bruge den til at rette højden efter. Det er kun et spørgsmål om smag og behag, hvordan du vil have den til at se ud, for fra et fagligt perspektiv er det bare vigtigt, at du klipper nok af hækken, så den ikke bliver for bred og for høj.

»Det er nemmere at holde størrelsen nu end at skulle skære den hårdt tilbage til vinter. Men husk at hækken dårligt tåler en hård klipning (foryngelse/nedskæring) her om sommeren – det er en vinterbeskæftigelse, « forklarer Arne Biering. 

Klip både i juni og august

Har du en ligusterhæk, der er en af de typer, der vokser hurtigt, er det en god idé at klippe den både i juni og igen i august. Så er du sikker på, at den er på sit flotteste hele sommeren. Det gælder bare om at klippe den en anelse kegleformet.

»Det er bedst, hvis hækken er smallest for oven og bredest for neden. Det giver lys til de nederste grene, hvilket igen giver en tæt hæk, der skygger for fremspiring af ukrudt. Og til vinter kan hækken holde til et tykt snelag med en smal top,« siger Arne Biering. 

Og når du er færdig med selve klipningen, har Arne Biering et sidste godt råd:

»Jeg bruger min plæneklipper med opsamler til at samle hækaffaldet (kun sommerens sprøde grønne skud). Det fintsnittede hækaffald er en god booster til komposten eller som dækmateriale mellem de hyppede kartofler. Her bliver det hurtigt til det fineste muld.