Kend de fire grillmetoder

Det gælder om at kunne servere de saftigste spareribs og de flotteste grillpølser. Kan du disse fire metoder, kan du kokkerere det meste på din grill.

Det er en kunst at grille, og især aubergine og squash kan være svære at mestre, men de fleste kan opnå et godt resultat med den rigtige metode. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af danskernes yndlingsdiscipliner i sommermånederne er grill – både til hverdagskokkerierne og de festlige forsamlinger finder vi grillhandsken og barbecuemarinaden frem. Kim Schulz er med på det danske grilllandshold, som repræsenterer de rød-hvide farver, når de største grillnationer tørner sammen. Her giver han sine bedste tips til at grille.

Kim Schulz forklarer, at man generelt taler om fire grillmetoder med kul: direkte, indirekte, 50/50 og cirkulær. Følger du hans gode råd, kan du blive en endnu bedre grillmester.

Direkte grillmetode betyder, at bunden af grillen er fyldt med kul, og så griller man lige over kullene. Det er særligt velegenet til de ting, som skal have kort tid – og som gerne må få lidt grillstreger i overfladen. Det gælder f.eks. steaks, hakkebøffer, kyllingebryst og koteletter. Det virker også til grønt, der kun skal have kort varme og som gerne må få grillmærker, f.eks. asparges, squash, aubergine, peberfrugt.

Indirekte er en metode, hvor man har kul i to af siderne på grillen. Man kan have en foliebakke med et vandbad mellem de to kulbunker. Kødet bliver placeret over vandbadet, og det sikrer, at kødet ikke får hård varme nedefra, men derimod indirekte varme fra kullet i siderne.

Indirekte grill er særligt velegnet til at stege hele kyllinger, brød, andesteg og alle større stykker kød, som skal have længere tid ved jævn varme. Som tommelfingerregel er det ting, man normalt ville lave i en ovn. Derudover er den indirekte varme god til grøntsager, der ikke tåler høj varme, men skal varmes igennem over længere tid, som f.eks. tomater, gulerod, blomkål og kartofler.

50/50 er en måde at få det bedste fra begge verdener, for her kan man både få direkte og indirekte grillning på samme tid. Kullene placeres i den ene halvdel af grillen, mens den anden halvdel efterlades tom. Det giver en varm og en mindre varm zone. På den måde har man mulighed for at brune kødet af på den side med direkte varme og derefter grille det ved indirekte varme. Det er særligt velegnet, hvis man ønsker at lave større stykker kød, der gerne skal brunes først, f.eks. svinemørbrad, flankesteak, hangersteak og kalkunbryst.

Det meste, der kan laves ved enten direkte eller indirekte varme, kan laves med denne metode, men fordi den hårdeste varme kommer fra den ene side, kan det være uhensigtsmæssigt til at lave f.eks. roastbeef, hvor man ønsker en ensartet rosa farve.

Cirkulær betyder, at man lægger kullene langs med kanten af grillen og undlader at lægge kul i midten. Når man så griller i området i midten, får kødet jævn strålevarme fra alle siderne. Derfor er metoden god til ting, der skal have varme fra alle sider, men ikke nødvendigvis høj varme som f.eks. brød, pizza og kager.