Kan vi så få ro! Nordsjællandsk kommune vil indføre stilleområder

Frederiksberg, Glostrup og Silkeborg har allerede stilleområder, og sandsynligvis følger Furesø Kommune nu trop med steder, hvor naturens egne lyde skal have lov til at fylde.

Flyvestation Værløse er på tale som et areal, der skal være et såkaldt »stilleområde«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl

Det kan være svært at finde ro i en tid, hvor vi bliver bombarderet med støj af enhver art. Derfor skal vi sikres særlige områder, hvor vi kan søge hen for at finde fred og ro, uanset om vi bor i eller uden for byen.

Frederiksberg Kommune indførte i 2014 såkaldte stilleområder. Det samme gælder kommuner som Glostrup og Silkeborg, og nu følger Furesø Kommune trop. I hvert fald har en løsgænger i byrådet taget initiativ til, at kommunen udpeger stilleområder i den kommende kommuneplan, skriver TV2 Lorry, som har talt med løsgængeren Heidi Storck.

Social-og Sundhedsudvalget har desuden anbefalet, i en indstilling til Økonomiudvalget og Byrådet, at der i den næste kommuneplan udpeges arealer til stilleområder i Furesø. Arealerne til stilleområderne i Furesø er endnu ikke udpeget, men den østlige ende af Flyvestation Værløse har været på tale.

»Det skal være et område, hvor der kun er naturens egne lyde. Hvor man kan sænke skuldrene og for eksempel lytte til sanglærken,« siger Heidi Storck til Tv-kanalen.

Land som by

Stilleområder kan skabes på flere måder. Det kan for eksempel være ved at lægge lyddæmpende asfalt, hvilket de Miljø- og Teknikudvalget i Glostrup Kommune valgte at bruge i kampen mod støjen, skrev Lorry i 2014.

Samme år foretog Kristeligt Dagbald en rundspørge til landets 98 kommuner, hvor af 62 kommuner svarede. Undersøgelsen viste, at syv af landets kommuner i 2014 havde skrevet stilleområder ind i deres kommuneplaner, henholdsvis Frederiksberg, Esbjerg, Billund, Vejle, Silkeborg, Aarhus og Thisted kommuner.

Et stilleområde behøver også langt fra altid om at skabe ro midt i byen. I Silkeborg er det for eksempel et stort naturområde, Salten Ådal, der er udpeget til at være forbeholdt fuglenes kvidren. Her handler det om, at det er naturens lyde, der skal dominere.

»Det er fuglefløjt, vindens susen i træerne og vandets rislen, man hører. Lejlighedsvis støj fra land- eller skovbrug er i orden i et stilleområde, men der er ikke jævnlig eller vedvarende støj fra trafik, vindmøller, industri eller fritidsaktiviteter. Som hovedregel er der mindst tre km til nærmeste motorvej og en km til hovedvej. Områderne er også stort set fri for gade-belysning, kraftigt lys fra lysreklamer og andre lysende vartegn,« skriver kommunen på sin hjemmeside.

Mobilen må godt ringe

Frederiksberg er et eksempel på et tætbeboet byområde, der også har indført stilleområder - herunder Frederiksberg Have og Søndermarken. Det lyder lettere optimistisk at skulle holde ro i de to store parker, og helt så bogstaveligt skal det da heller ikke tages. Man må stadig gerne holde børnefødselsdage, og mobilen skal ikke - som i togets stillezoner - være slukkede, som Jan E. Jørgensen (V) sagde til dr.dk, da det blev vedtaget i 2014.

»Et stilleområde er et område, hvor der kan være stille. Men det er ikke som i stillekupéen i toget, hvor man ikke må tale i mobiltelefon. Men det er typisk områder i vores parker, hvor der er træer og buske, der dæmper støjen fra vejen, at du kan være der i fred og ro,« forklarede Jan E. Jørgensen (V), som på daværende tidspunkt var formand for by- og miljøudvalget i Frederiksberg kommune.

Ro på kirkegården

Alt imens går snakken om støj i København, hvor Københavns Kommune har indført et nyt reglement, der skal sikre mindre støj fra udendørs arrangementer i udvalgte gader. Det fik for nylig Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) til at gå i rette med gadefesten Distortion og bede dem om at tage affære, hvilket Berlingske beskrev - læs mere her.

Samtidig har Københavns Kommune lanceret en »kirkegårdspolitik«, som blandt andet skal sikre, at en række af byens kirkegårde i højere grad kommer til at fungere som rekreative - og rolige - områder.

Ellers er der altid Østre Anlæg, som ifølge en analyse beskrevet i Politiken for nogle år siden, er det sted i byen, som er mest roligt. Det får karakteren 3, som er det højeste på »fred og ro-skalaen«.