Kaktusser overalt

Kaktusser appellerer bredt i denne tid. Til mænd og kvinder, til botanikere og boligeksperter, til kokke, kunstnere og keramikere. I København har tre unge kvinder opsnappet den globale trend.

De tre indehavere af butikken Kaktus København i Jægersborggade. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER

Du behøver ikke at have grønne fingre. Du skal ikke have naboen til at vande, når du er ude at rejse. Og glemmer du alt om dem, går det nok også.

Kaktussen er den perfekte plante til en fortravlet moderne hverdag. Måske derfor vælter det frem med kaktusser i denne tid.

Bare tag Los Angeles, hvor bandanaklædte fyre sælger kaktusser som den hotteste boligtrend i den ørkenlignende konceptbutik Hot Cactus. Eller Whole Foods Market i New York, hvor opuntia-kaktussens saftige blade ligger i kølediskene side om side med de øvrige grøntsager. Eller se på arkitekter over hele verden, der finder inspiration i kaktussernes skulpturelle former.

Her i Danmark har Københavns blomsterhandlere ikke været sene til at fange tendensen og skubber nu pludselig de stikkende gespenstre, som i årevis har samlet støv bagest i butikken, frem i vinduet eller ud på gaden – og får dem solgt.

Vi har også fået den første konceptbutik med kaktusser. Kaktus København hedder den, og den holder normalt lukket om mandagen. Men de tre unge indehavere – Cecilie Krawack og søstrene Maja og Gro Samsø Bastian – er en mandag formiddag i september samlet i den lille butik i Jægersborggade på Nørrebro for at rydde op efter lørdagens kaos. Her samlede gadens butikker ind til Syriens flygtninge, og under titlen »Sukkulenter For Syrien« trak Kaktus København kø til langt ud på gaden.

Men det er ikke kun velgørenhed, der kan få folk til lommerne, når det gælder kaktusser, agaver eller de mere omgængelige sukkulenter uden pigge. Mens vi sidder i baglokalet og spiser prickly pear cactus fruit – lidt misvisende kaldet figenfrugter på dansk og en efterhånden udbredt vare hos de etniske grønthandlere – kommer en keramiker forbi med nye varer, og det beskriver måske bedst butikkens succes: Hun afleverer ikke bare et par urtepotter. Hun kommer med stakkevis.

De tre piger ramte med andre ord plet, da de tidligere i år åbnede Kaktus København – selv om det med en baggrund som henholdsvis sociolog, byplanlægger og designer ikke lå i kortene, at de skulle være blomsterhandlere.

»Vi har kendt hinanden, siden vi var små, og gik sammen i 4H-klub, hvor vi hver havde vores eget stykke jord, som vi skulle passe. Det er vores gartnerkarriere,« griner Gro Samsø Bastian.

»Og så var vi med på hele botanikbølgen, da den rullede for et par år siden, og fyldte vores hjem med planter. Men da vi kom hjem en sommer efter nogle længere rejser, var det kun kaktusserne, der havde overlevet. Da gik det op for os, hvilke megaseje planter de er,« husker søsteren Maja Samsø Bastian.

Hun var blandt andet i Los Angeles, hvor hun bemærkede butikken Hot Cactus. Hun vendte ideen med sin søster Gro – om man kunne skabe en skandinavisk variant af konceptet? Samme aften skypede hun med Cecilie, der var i Guatemala og lige havde spist kaktus til frokost og i øvrigt var omgivet af kaktusser.

»Det føltes bare som en god idé. Vi have en god mavefornemmelse og troede på, at vi kunne skabe en sjov business sammen på kaktusser,« forklarer Maja Samsø Bastian.

Kaktus København sælger dansk avlede planter, men passer lidt på deres leverandør, for han vil helst ikke have for meget opmærksomhed. Han har set kaktusbølgen gå op og ned og vil hellere gå i fred på gartneriet i sit grønne tøj og fag-nørde med planterne.

»Vi er så glade for ham og besøgte ham første gang for nogle år siden – vi var vildt fascineret af alle de forskellige sorter og skøre faconer. Nu henter vi planter hos ham en gang om ugen, og hver gang får vi nye råd. Vi lærer om sorter, pasning og sygdomme,« fortæller Maja Samsø Bastian.

Keramikeren er omsider færdig med at læsse. Hun er en af i alt fire tilknyttede keramikere, som alle har ladet sig inspirere af kaktusserne. De startede med at levere deres potter til butikken, men efterhånden har potterne fået form som en kaktus eller måske fået en overflade, der vækker mindelse om en kaktus. Der er også en række illustratorer, som leverer kaktuskunst til butikken – og flere vil gerne til, men vægpladsen er sparsom i den lille butik. Der skal også være plads til kaktusserne i pap og til de strikkede. Faktisk er det som dengang, man ved et uheld importerede prickly pear til Australien, og man på kort tid havde gjort et areal på størrelse med Danmark umuligt at dyrke: Kaktusser breder sig!

»Vi er med i en gruppe på Facebook – Nordisk Kaktus Selskab – med en masse nørdede mænd, der dagligt poster billeder af deres kaktusser, som er særligt sjældne eller måske kun blomstrer en gang hvert syvende år. Det er meget specialiseret og nok ikke noget, vi kan sælge her – og så alligevel… Folk bliver mere og mere nysgerrige, jo mere de ved – og det gør vi også selv. Og det skægge er, at halvdelen af vores kunder er mænd i alle aldre – det tror jeg ikke, mange andre blomsterbutikker kan sige,« fortæller Cecilie Krawack.

 

Understøt kaktussens skulpturelle kvaliteter ved f.eks. at stable den op på flere smukke urtepotter til den ønskede højde.

 

 

Kaktusser er ikke så lyskrævende, så tænk evt. ud af vindueskarmen, når du placerer den og prøv i stedet midt i rummet eller på badeværelset.

 

Er der små børn i hjemmet, så vælg en sukkulent i stedet, som er en kaktus uden pigge, eller prøv en kaktusillustration, en kaktus af pap eller en strikket.