Juletræet i forvandling

Det klassiske grantræ er ikke længere enehersker juleaften. I dag kan juletræet være af både pind og plastic. Det kan erstattes af en gren eller af et stofbillede på væggen. Træet er blevet et udstillingsvindue for, hvilke værdier vi har.

Tv.: Nogle vælger at pynte op med en gren fra skoven – for eksempel som denne monteret fast til en spånplade dækket af blåt stof. Stylet af Elisabeth Kruse, Glotti Press. Foto: Andreas Mikkel Hansen, Hendes Verden. Th.: Et sort plastictræ pyntet med julepynt købt på rejser. Billedet er stylet af Elisabeth Kruse, Glotti Press. Foto: Birgitta Drejer. Fold sammen
Læs mere

Engang stod den store strid mellem rødgranen og nordmannsgranen, men nutidens juletræ kommer i mange andre former end de klassiske grantræer. Det kan være et filigrantræ af pind, et sort træ af plastic, et minimalistisk cedertræ eller et grandiost træ fyldt med kogler. Det kan såmænd også være økologisk eller stå i potte, så det kan plantes ud i haven efter at have prydet stuen. Faktisk kan træet i særlige tilfælde være afbilledet på et stykke stof, man hænger på væggen.

Interiørstylist Elisabeth Kruse, der styler julehjem og i tre år har stået bag Bo Bedres årlige udgivelse »Den store Julebog«, kunne komme med mange flere eksempler.

»Man søger noget nyt i den gamle tradition og forsøger at sætte sit eget præg på juletræet. Man har sin egen stil, som gerne skal være gennemført. Måske er hjemmet sorthvidt, måske har man en fantastisk grå sofa og en lampe, man har sparet sammen til, og så vil man også gerne have noget specielt til jul, der siger: »Det her træ, det er mig«.

Tv.: Et tre meter højt juletræ med kogler. Træet er toppen af et endnu højere træ, som skulle fældes i forvejen. Stylet af Elisabeth Kruse, Glotti Press. Foto: Andreas Mikkel Hansen, »Den store Julebog 2015« fra Bo Bedre. Th.: Det enkle cedertræ i sæk placeret side om side med det endnu mere enkle filigrantræ. Stylet af Elisabeth Kruse, Glotti Press. Foto: Pernille Enoch. Fold sammen
Læs mere

I årets julebog har Elisabeth Kruses mest utraditionelle valg af juletræer været en skovfyr og et stort omorikatræ med kogler, selvom hun egentlig har set vildere strømninger på juletræsområdet.

»Det begynder at spøge med plastic, træer lavet af træ og stofbilleder af juletræer. Men det var for tidligt at tage det med i bogen, da læserne hører til den ældre generation og har abonneret på bogen siden 1970erne,« forklarer Elisabeth Kruse.

En del af trenden lige nu er, at der ikke er nogen rød tråd. Alt kan lade sig gøre.

»Jeg har besøgt et designpræget hjem, hvor juletræet var af sort plastic og pyntet med ting købt på rejser. Det, synes jeg, var sjovt. Så er der min egen datter på 27, der bevæger sig inden for modeverdenen. Hun foretrækker at vaske roden på en rødgran helt ren og stille den i en halv meter stor glasvase. Og jeg har også været hjemme hos en arkitektstuderende, som bor i en lille toværelses lejlighed. Jeg spurgte hende, hvordan hun havde tænkt sig at pynte op til jul, og hun svarede: »Det bliver kun med et par grene eller et billede af et juletræ, jeg hænger op«. Så den tendens er der også,« siger interiørstylisten, der desuden fornemmer, at folk har kastet deres kærlighed på cedertræet med de lyse, nålebeklædte grene og den assymetriske kontur.

»Cedertræet slog igennem for fire år siden, hvor man skulle have udstoppede fugle og gevirer til jul. Det var en meget spartansk tid. Og selvom gartnerne fortæller folk, at træet har smidt nålene efter fjorten dage indenfor, så vil cedertræet ikke rigtig gå væk. Alle elsker det, fordi det er så enkelt. Det er meget dansk,« siger Elisabeth Kruse.

Hun ser også, at det miljøbevidste juletræsvalg fylder meget for folk i disse år.

»Det, som trender lige nu, er de økologiske træer med klump, som man kan plante ud i haven igen efter jul, eller træer man kan levere tilbage til genanvendelse. Der er også dem, der går ud i skoven og finder en gren, som måske er faldet ned alligevel, og så laver man en dekoration i et hjørne af det, og så er det jul. Det handler meget om økologi, og om at man skal passe på naturen.«

Det enkle cedertræ i sæk placeret side om side med det endnu mere enkle filigrantræ. Stylet af Elisabeth Kruse, Glotti Press. Foto: Pernille Enoch. Fold sammen
Læs mere

Hos planteskolen Plantorama mærker man efterspørgslen på særligt et af de efterhånden mange alternative juletræer. Her har man de seneste fire år solgt et »fint niveau« af cedertræer op til jul, men ifølge gartner Arne Persson er der tale om en regulær eksplosion i år.

Plantorama har allerede solgt tusindvis af cedertræer og melder om en fordobling i forhold til 2014. Arne Persson påpeger, at den udvikling ligger i fin tråd med, at det typisk tager nogle år, før en trend for alvor viser sig på en planteskole.

»Du oplever sjældent en eksplosion, lige når en plante kommer frem. Det tager et tid, før kunden tager en nyhed til sig – ikke mindst, når vi snakker om at lave om på traditioner. Men er det så en populær trend, så topper den typisk efter en tre, fire, fem år,« siger gartneren, der mener, at boligmagasinernes julereportager spiller en væsentlig rolle i forklaringen af, hvorfor de nye alternativer dukker op.

»Landets boligmagasiner og dameblade har været rigtig dygtige til at have styr på de trends, der er rundt omkring i verden. Også hvad angår juletræer. Det har en meget stærk gennemslagskraft, for det er jo altså kvinderne, der køber de her cedertræer,« siger han.

Selv om nye træer vinder frem, tyder det dog ikke på, at det traditionelle juletræ er på vej ud.

Mange bruger de nye træformer som supplement til et klassisk grantræ, og Elisabeth Kruse møder eksempelvis mange med et utraditionelt juletræ i Københavnsområdet, der rejser hjem til familien for at holde den jul, de kender, med det træ, de kender.

Rødgran i vindueskarmen. Her er fuld fokus på rødgranens rod, som er vasket ren, før den placeres i glasvasen. Stylet af Elisabeth Kruse, Glotti Press. Foto: Andreas Mikkel Hansen, Alt for damerne. Fold sammen
Læs mere

Fremtidsforsker Kirsten Poulsen mener da heller ikke, at det traditionelle juletræ er truet.

»Alternativerne prøver at tilbyde noget nyt ud af noget gammelt, som vi værner om. Juletræet har eksisteret i mange hundrede år, og der vil selvfølgelig stadig være nogle bånd til det. Men vi vil se nogle middelveje, og der vil også blive skabt nye traditioner,« siger hun.

Men for Kirsten Poulsen er det stilfærdige opgør med det klassiske juletræ meget naturligt, fordi julen ikke har så stærke rødder, som den har haft.

»Familierne er i opbrud, der er mange singler og mange rejser. Og det handler ikke bare om juletræet, men også om gaverne, der bliver afskaffet mere og mere. Det handler om mindre og mindre julepynt i det hele taget. Og det handler faktisk også og mindre mængder af mad. Det prangende juletræ er symbolet på materialisme, og det er det, vi har vendt ryggen de senere år,« siger hun.

Dertil kommer, at vi er blevet et mere værdidrevet folk, der ønsker at værne om naturen og tænker mere ansvarligt. Også når vi vælger juletræ.

»Vi spiser og drikker naturlige varer, vi omgiver os med naturlige materialer, vi værner om naturligheden,« påpeger Kirsten Poulsen.

Juletræet printet på stof kiggede allerede frem for et par år siden. Her ses en model købt i Ikea fra 2012. I år er Stof & Stil hoppet med på bølgen og sælger juletræer som metervare. Foto: Bungalow5. Fold sammen
Læs mere

De nye strømninger på juletræsfronten undrer heller ikke Else Marie Kofod, der forsker i danske skikke, traditioner og ritualer ved Dansk Folkemindesamling og er forfatter til bogen »Traditionen Tro«.

»Jeg har fornemmet, at nogle bevæger sig væk fra det traditionelle juletræ, men det er ikke anderledes end med alle andre traditioner, der hele tiden ændrer og tilpasser sig den tid, de lever i. Traditioner er i dag ikke noget, der defineres af familien eller samfundet. Man tager det ned fra hylderne, man selv har lyst til, og så gør man det til sit eget og siger: »Hjemme hos os bliver det her en tradition«,« forklarer hun og understreger samtidig, at traditioner fungerer som ramme for de værdier, vi tillægger os.

»Traditioner forstørrer de værdier, vi har i hverdagen. Derfor er det vigtigt for alle traditioner, at de afspejler noget, der er vigtigt for os.«

Et sort plastictræ pyntet med julepynt købt på rejser. Billedet er stylet af Elisabeth Kruse, Glotti Press. Foto: Birgitta Drejer. Fold sammen
Læs mere

Hvis nogle af de mange alternativer til juletræet for alvor skal blive en forankret del af julen, afhænger det, som Else Marie Kofod udtrykker det, af, om »dem, der tager det til sig, kan lide det og synes, det er en god måde at gøre det på«.

Spørger man Elisabeth Kruse, er stofjuletræet en døgnflue, og hun kalder det en »modesag« at hente naturen indenfor. Hun mener dog, at cedertræet har fundet en plads i folks jul sammen med det endnu mere enkle filigrantræ. I hvert fald for nu. Men derfra og til at sige, at danskerne har fået mere moderne juletraditioner, er der stadig et stykke vej.

»Skal man sige noget, bliver julen måske mere personlig, for vi er ikke så moderne. Vi er stadig meget traditionelle,« lyder det fra interiørstylisten.

Tv.: Nogle vælger at pynte op med en gren fra skoven – for eksempel som denne monteret fast til en spånplade dækket af blåt stof. Stylet af Elisabeth Kruse, Glotti Press. Foto: Andreas Mikkel Hansen, Hendes Verden. Th.: Et sort plastictræ pyntet med julepynt købt på rejser. Billedet er stylet af Elisabeth Kruse, Glotti Press. Foto: Birgitta Drejer. Fold sammen
Læs mere