Julestemning i Tisvildeleje

Katrine Green Rostgaard har i forvalterboligen i Tisvildeleje pyntet op med et personligt miks af gammel julepynt, farverigt silkepapir og hjemmeklippet pynt.

Julen er flyttet ind over kaminen, hvor sønnen Aksels pakkekalender hænger på en messingwire. Da Katrine Green Rostgaards ældste barn var to år, begyndte hun traditionen med at pakke de 24 kalendergaver ind i silkepapir i mange farver, og den tradition har de insisteret på siden. Nu er det kun parrets yngste søn, der bor hjemme, og hans farverige pakkekalender er julepynt i sig selv. Hvert år har Katrine Green Rostgaard juletræet i den store Knabstrup-vase, der er fundet på Lauritz.com, så det kan vandes. På den måde holder det sig frisk hele december igennem. Den gamle kirkebænk er et loppefund, gulvtæppet er taget med hjem fra en rejse til Marokko. Billedvæggen er et skønt og personligt miks af croquis-tegninger, som Katrine Green Rostgaards far har lavet af hendes mor, der er kunstner. Hun har lavet to billeder på væggen af hhv. Katrine Green Rostgaards søn og datter.
Læs mere
Fold sammen

Der er nogle steder, der danner en bedre ramme for julestemning end andre. Et af de steder er Katrine Green Rostgaards hjem. Hun er kromutter og driver sammen med sin mand, Thomas Flintholm Rostgaard, Pension Kildegaard i Tisvildeleje, et af de mest populære sommerresidenser for særligt københavnerne. Parret bor i den rummelige forvalterbolig, der hører til kroen, men i virkeligheden er deres hjem større, da de opholder sig mindst lige så meget på pensionatet som i privaten. De ser lige så ofte nyheder i tv-stuen på pensionatet eller spiser middag med gæsterne, som de gør det derhjemme. Og der er heller ikke den store forskel på indretningen de to steder. Både pensionatet og privaten er indrettet med loppefund og gamle sager med sjæl og historie.

»Lige før vi overtog pensionatet, tog vi på en loppetur i Sverige. Vi havde lejet en stor lukket trailer, og så støvede vi ellers bare Skåne og Småland igennem for loppefund. Fire dage senere kom vi hjem med en fuldstændig proppet Berlingo og trailer – der kunne ikke stoppes så meget som en gammel grydeske mere ind. Det var sjovt at være på storindkøb og skulle hjem og indrette et helt pensionat,« fortæller Katrine Green Rostgaard, der er stærk modstander af overforbrug og brug og smid væk-kulturen.

I stuen står et af hjemmets eneste møbler, der er købt fra ny, nemlig sofaen fra Flexform købt hos Casa Shop. Det er det dyreste, parret har investeret i, men til gengæld har de haft den i mange år. Hele familien kan være i den, og betrækket kan komme i vaskemaskinen, hvilket er praktisk med børn, hunde og katte. De blå blomstrede puder har Katrine Green Rostgaards veninde syet for hende af gamle gardiner fra loppemarked, og resten af puderne er libertypuder fra Fortællinger. Kaare Klint-safaristolene er arvestykker fra Katrine Green Rostgaards barndomshjem, og gulvtæppet er hentet hjem fra en rejse til Marokko. Fugleguirlanden i vinduet er købt i Indien og kommer frem hver jul, og den smukke skulptur på sofabordet er lavet af Katrine Green Rostgaards mor, der er kunstner. Fold sammen
Læs mere

Det afspejler sig ikke kun i møblerne, hun indretter sig med, men også i dekorationen, hvor personlige billedvægge er en vigtig del af indretningen. Mange af væggene i privaten er broderet til med billeder, som er et miks af fotografier, litografier, tegninger og oliemalerier.

»Mange af billederne er tegnet og malet af min familie. Både min mors, min fars og søsters værker hænger blandt alt det andet. Det synes jeg er ret sjovt. Jeg har aldrig været bange for at hænge billeder op. Jeg skifter tit ud og hygger mig med variationerne,« siger Katrine Green Rostgaard, der også har skabt plads til parrets tre børns værker. Både på væggene og i julepynten, hvoraf meget er hjemmelavet gennem årene.

»Meget af vores julepynt er hjemmelavet. Min ældste datter har fødselsdag i december, og i mange år havde vi den tradition, at vi inviterede vores familie til at lave julepynt på dagen. Det er der kommet alt fra papirklip til julekugler ud af, og det pynt bruger vi år efter år. Jeg synes, det er sjovt at blande tingene – hjemmelavet, arvet, gammelt, lidt nyt en gang imellem, gamle kravlenisser fra vores barndomshjem. Små detaljer, man ikke lige ser med det samme, men kigger man nærmere efter, sidder der en gammel kravlenisse på et moderne værk på væggen.«

For at skabe en hyggelig og pyntet stemning har Katrine Green Rostgaard overordnet samlet julepynten, som f.eks. messingwiren i køkkenvinduet fyldt med pynt eller wiren over kaminen med sønnens pakkekalender i farverigt silkepapir.

»Jeg elsker jul og synes, det er vildt sjovt at pynte op, men der er grænser for, hvor meget der kan være, når man også selv skal kunne være i det,« siger Katrine Green Rostgaard, der også bruger naturen meget i sin oppyntning. Bl.a. har hun selv skabt adventskransen af ting fra haven.

I entreen har Katrine Green Rostgaard malet væggene i samme lyse røde farve, som er malet rundt om vinduerne på ydersiden af huset. Farven hedder Riddarsporre 679 og er fra Beckers. Den skaber en smuk baggrund for billedvæggen, der består af en blanding af tegninger, malerier og plakater, bl.a. teaterplakat fra forestillingen ’Da farverne forsvandt’ og gamle stregtegninger fundet på et loppemarked. Gulvtæppet er hentet hjem fra en rejse til Marokko. Fold sammen
Læs mere

»Der er så mange fine ting lige uden for døren, som man kan pynte sit hjem op med. Der er flotte farver selv om vinteren, som står smukt sammen med det grønne. Vi tænker meget i gran og mos, når vi tænker jul, men prøv at tænke ud af boksen. Både i privaten og på pensionatet har jeg bundet kranse af hortensia. Om efteråret får de sjove, tørre farver, som er superflotte, når man blander dem. Så jeg vil opfordre alle til at gå på jagt i naturen.«