IKEA-køkken med wauw-faktor

IKEA-køkkener er slidstærke, billige og populære. Flere danske firmaer lever af at give køkkenerne en ’makeover’, og et af dem er Reform, som lige nu lancerer et romantisk drømmekøkken med lyserøde og guldfarvede låger.

Christina Meyer Bengtsons-køkkenet er trods sit romantiske look meget slidstærkt og kan fungere i et industrikøkken. Foto: Reform Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man tager et simpelt IKEA-køkken og giver det arkitekttegnede låger og en ny bordplade. Vupti – så har man et lækkert designerkøkken til en fornuftig pris. Det koncept tilbyder flere danske virksomheder med stor succes. Blandt dem er firmaet Reform, som Jeppe Christensen og Michael Andersen startede i 2014. De to grundlagde firmaet, fordi de gerne ville give folk muligheden for at få et lækkert, specialdesignet køkken – uden at spendere en mindre formue.

»Vores ide var fra starten at lave de fedeste køkkener til en betalbar pris. Vi fik flere store arkitekttegnestuer med på ideen, og IKEA var en perfekt løsning til at få rigtig gode modulkøkkener i samme kvalitet som de andre førende modulkøkkener, bare til en langt bedre pris og bedre service. Og så sælges de over hele verden,« fortæller Michael Andersen.

Idéen har vist sig at være god, for i dag sælges Reforms køkkener til mere end 30 lande, og firmaet har showrooms i både København, Berlin og New York.

Lyserød køkkendrøm

Henning Larsen Architects og Bjarke Ingels Group er bare nogle af de internationalt anerkendte arkitekttegnestuer, som har tegnet køkkener for Reform.

Reforms fronter passer til IKEAs køkkenelementer. Foto: Reform Fold sammen
Læs mere

Senest har virksomheden sammen med interiørdesigner Christina Meyer Bengtson lanceret et moderne og utraditionelt køkken med pastelfarvede låger og messingdetaljer. Hun er hustru til restauratør og iværksætter Claus Meyer og er designeren bag Meyers spisesteder i New York, Great Northern Food Hall og Agern, samt det meste af firmaets grafiske design.

Christina Meyer Bengtson mente, at Reform manglede et design i deres sortiment med et mere feminint udtryk, og efter nogle møder med mændene bag Reform, Jeppe Christensen og Michael Andersen, blev det nye køkken en realitet.

Også til mænd

På trods af det romantiske udtryk er køkkenet, som består af en lang række fronter og en bordplade, særdeles slidstærkt og kan bruges i et industrikøkken.

»Køkkenet er lavet i Fenix-laminat og messing. Det er overflader, der kan holde til at blive brugt, og som samtidig ser flot ud. Køkkenet henvender sig til mennesker, der ligesom os synes, at et køkken skal være fedt og gerne må vise, at man har en holdning til design. Og som samtidig kan bruges til at lave mad i hver eneste dag,« fortæller Michael Andersen.

Nogle kunne måske fristes til at tænke, at det lyserøde køkken mest ligner en kvindedrøm. Men den idé køber de to Reform-stiftere ikke:

IKEA-skabe i andre af boligens rum kan også friskes op med nye fronter. Foto: &SHUFL Fold sammen
Læs mere

»Selvfølgelig kan en mand lave mad i et lyserødt køkken. Sådan noget med drenge- og pigefarver – hører det ikke fortiden til?« lyder det fra Jeppe Christensen, og han tilføjer:

»Jeg synes faktisk, at køkkenet har en ret bred appel, i og med at man også kan kombinere de forskellige farvenuancer, som man vil. Du kan vælge et mere roligt gråt køkken uden messinggreb, eller du kan gå en lidt mere feminin/romantisk vej med rosa og messing. Og du kan mikse det hele, som du vil, hvis du vil bo mere farverigt og personligt.«

Mange muligheder

Også andre danske firmaer sælger køkkenløsninger, der er baseret på IKEAs køkkenmoduler. &SHUFL tilbyder, under sloganet ’Anything but ordinary’, låger og bordplader i både linoleum, laminat og træ, som kan sammensættes og personliggøres efter kundernes ønsker og behov. &SHUFL var faktisk de allerførste danske IKEA-’køkkenhackere’, da de startede i 2013.

»I flere år havde jeg designet IKEA-køkkenhacks til mine private kunder, men grundlagde &SHUFL sammen med Lotte Hyldahl, fordi vi gerne ville sprede det gode budskab til mange flere: at IKEA har et fantastisk produkt til en meget rimelig pris, som vi kunne opgradere med farver og materialer af høj kvalitet og på den måde tilbyde noget, der var helt nyt og unikt på det danske marked,« fortæller Kristoffer Brems, som er stifter og chefarkitekt.

Hvis du har et IKEA-køkken med en funktionalitet og form, der er, som du ønsker det, kan du nøjes med at skifte fronter og bordplader. Så kan en makeover klares på et par dage. Foto: &SHUFL Fold sammen
Læs mere

&SHUFL har siden starten oplevet en stor efterspørgsel:

»Folk kan virkelig godt se idéen i at kombinere IKEAs gode pris med vores snedkerfronter og muligheder for specialtegnede arkitektløsninger – og på den måde få et personligt køkken, der er deres helt eget,« fortæller Kristoffer Brems.