Hyggeligt hjem i den gamle skadestue

Mig og mit hjem: Mette Damm fra The Rug Company bor i anstalten Ebberødgårds tidligere skadestue. Hun elsker stedet, men drømmer også om Frankrig.

Familien bor på første sal i en af de gamle bygninger, som tidligere udgjorde åndssvageanstalten Ebberødgård i Birkerød. Boligområdet hedder nu Svaneparken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvorfor bor du, som du gør?

Vi kommer fra et stort stråtækt hus i Veksø, men efterhånden var vi meget trætte af at stå i kø i Silvan. Derfor begyndte vi at lede efter noget, som ikke krævede så meget vedligeholdelse. For fem år siden flyttede vi ind i den tidligere åndssvageanstalt Ebberødgård, som nu hedder Svaneparken.
De gamle bygninger er bygget om til 150 charmerende og meget forskellige lejligheder, der ligger i et indhak i Rude Skov lige uden for Birkerød. Vi bor på 150 kvadratmeter i den tidligere skadestue, og her er meget smukt, meget historisk og meget socialt. Alle kender alle, og når nogen bliver skilt, flytter de bare ind i en af de små lejligheder.

Billedserie:
 

Hvad er det allerførste, du gør, når du kommer hjem?

Er jeg den første, så skynder jeg mig at skabe en hel bunke hygge i huset. Når resten af familien kommer hjem, så går vi sammen en tur i skoven med hunden. Vores søn Jonathan på 15 år er tit med på sin mountainbike.

Hvad er dit yndlingsrum?

Det er spiseafdelingen i vores køkken-alrum. Jeg har efter lang tids søgen fundet et langt, stort spisebord med plads til mange, hvor jeg elsker at sidde. Jeg har egentlig et kontor, men jeg sidder altid ved spisebordet og arbejder, fordi her er så rart.

Hvad er du mest glad for i dit hjem?

Lyset. Vi har vinduer til alle fire sider, og det giver et skønt lys. Jeg elsker også min havfrue, som min søn lavede til mig, da han gik i første klasse. Det var et kæmpe arbejde. Og min snor med hullede sten fundet på stranden af min mor. Hun siger, at stenene bringer lykke. Endelig skal der være masser af friske, sprøde blomster i mit hjem.

Følg også boligstoffet på Facebook

Hvad har du senest købt til din bolig?

En lampe til spisebordet fra det engelske firma Ochre. Lampen er sindssygt smuk, hedder Arctic Pear og er lavet af patineret bronze og mundblæste glasdråber. Og så har jeg lige taget Vivienne Westwoods tæppe Flag med hjem fra butikken og hængt op på væggen som dekoration.

Hvad vil du aldrig have inden for din dør?

Kopier af originalt design. Jeg arbejder selv med et brand, der bliver lystigt kopieret, og ved derfor, hvordan det føles. Stramme designer-køkkener, grimme blomster og rengøringsvanvid er heller ikke velkomne her.

Hvad kunne du tænke dig at lave om i din bolig?

Jeg vil gerne have en terrasse, og det kan faktisk godt lade sig gøre, selv om vi bor på første sal, for vores underboere har en havestue i svensk stil, som vi kan lave en rimelig stor terrasse ud over. Den skal passe til området med rækværk i træ. Jeg drømmer også om et cool, råt køkken med masser af personlighed og plads til et par hak i bordpladen. Vores køkken er desværre forfærdeligt kedeligt.

Hvordan er dit forhold til dine naboer?

Fint. Nogle af dem er blevet mine venner, mens andre bare er naboer. I vores hus er vi ni ejere med en stor fælles have, så derfor har vi havedage, hvor vi spiser sammen bagefter. I nogle af de andre huse holder de kæmpefester indimellem, vi har fastelavnsfest, og så hører der en ret stor sportshal til Svaneparken, hvor man kan gå til alt muligt. Så man kan være meget sammen med sine naboer, hvis man har lyst.

Hvor flytter du hen næste gang?

Det bliver til et fremmed land. Som franchise-tager af et luksusmærke som The Rug Company opdager man, at Danmark nogle gange er meget lille. I Spanien har de 40 millioner kunder at tage af, og i Mexico har de over 100 millioner. Det er nogle helt andre tal, så man skal virkelig bruge sin fantasi som selvstændig i Danmark. Min søster bor i San Francisco, et skønt sted med bjergtagende natur, hvor jeg også godt kunne forestille mig at bo selv. Eller måske i Frankrig. Jeg ville elske at være små-arrogant på den franske måde, leve af østers, foie gras og kølig pastis.