Hvad er det? Ja, hvad synes du selv?

En møbeldesigner og en arkitekt vandt Charlottenborgs fornemme designpris for noget, som de selv er i tvivl om hvad er. Det skal de dog ikke være kede af.

Foto: Benita Marcussen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis Piet van Deurs og programmet »Hvad er det?« stadigvæk eksisterede, ville møbeldesigner Maria Bruun og arkitekt Anne Dorthe Vesters nye værk være en oplagt kandidat, som objekt for deltagernes kvalificerede gætterier.

»Hvad er det?«, spurgte Piet van Deurs uge efter uge, mens eksperter gav deres bud på den mulige funktionalitet hos de mest obskure genstande.

For hvad det egentlig er, de har vundet Charlottenborgs fornemme pris for, er vi - og de selv - ikke helt sikre på.

»Banebrydende« kalder Charlottenborg alligevel projektet »Objects of Use«, der placerer sig et sted mellem møbel og design.

Fornem pris

I forrige uge vandt projektet den anerkendte nationale solopris på den traditionsrige Forårsudstilling på Charlottenborg.

Seks smukke objekter i egetræ, keramik og messing udgør værket, som møbeldesigner Maria Bruun og arkitekt Anne Dorthe Vester, håber »vil få både branchen og forbrugeren til at reflektere over behov og design.«

»Vi vil gerne stille spørgsmål ved, hvad et møbel er? Lad os kigge på, hvad vi har i vores hjem, hvad vi synes er pænt, og hvordan vi bruger ting. Objects of Use er måske en rumdeler, måske en taburet, måske et bord, måske en garderobe, måske det hele og måske ingen af delene. Det er lige præcis det, som modtageren mener, det er,« forklarer 30-årige Anne Dorthe Vester, der er uddannet arkitekt.

Et spark til møbelbranchen

Men Objects of Use handler ifølge de to kvinder også om at få møbelbranchen til at genopfinde sig selv, i stedet for blot at reproducere nye stole, borde og sofaer.

»Det er vigtigt, at vi hele tiden skubber grænser og eksperimenterer og ikke altid tænker på, hvad der kan produceres. Ellers kommer vi alle til at lave det samme, og vi udvikler hverken os eller designscenen i Danmark,« forklarer møbeldesigner Maria Bruun.

Forårsudstillingen på Charlottenborg havde fernisering den 22. januar 2015, og værkerne kan opleves frem til 1. marts.