Holder dit hus godt nok på varmen, eller fyrer du energipengene lige ud ad vinduet?

Ifølge en ny analyse fra Dansk Byggeri har 78 pct. af parcelhusene i Danmark et stort potentiale for besparelser på varmen. Der er især noget at hente, hvis du – som hovedparten af de danske husejere – bor i et hus bygget før 1980.

Mange huse bygget før 1980 har hule mure, og den manglende isolering koster dyrt på varmeregningen. Foto: Ricky John Molloy, Dansk Byggeri
Læs mere
Fold sammen

De fleste danske parcelhuse er opført før bygningsreglementet fra 1979, hvor energikravene til nybyggeri blev skærpet. Det betyder, at mange af os bor i huse, hvor varmen siver ud fra mure, gulve og lofter i en grad, som ikke bare er skidt for miljøet, men også koster os dyrt på varmeregningen.

Det typiske parcelhus fra før 1980 har energimærke E, men ifølge chefkonsulent i Dansk Byggeris Erhvervspolitiske Afdeling Camilla Damsø Pedersen kan størstedelen af disse huse med de løsninger, der er til rådighed i dag – og med en knap så skrap varmeregning på den lange bane som følge – opgraderes til det mere tidssvarende og miljøvenlige energimærke C.

»Som et groft bud på renoveringspotentialet kan vi sige, at der er 539.000 parcelhuse, eller 52 pct. af alle parcelhuse, som kan karakteriseres som værende særligt renoveringsegnede eller renoveringsegnede. Det er parcelhuse, hvor der på grund af husenes

alder må forventes at være et stort varmebesparelsespotentiale, samtidig med at husets beboere har en økonomisk formåen, der forventes at gøre det muligt at igangsætte en energioptimering af deres bolig,« forklarer Camilla Damsø Pedersen.

Hun understreger samtidig, at bor man i et parcelhus bygget efter 1980, vil det oftest i forvejen være så energioptimeret, at omkostningerne ved at foretage energiforbedringer i nogle tilfælde vil overgå de langsigtede besparelser. Samtidig er der en stor gruppe på 270.000 parcelhuse (26 pct. af alle), der kan karakteriseres som »renoveringsegnede, men med udfordringer,« hvor udfordringerne bl.a. skyldes begrænsede indtægter hos beboerne.

Fem effektive måder, hvorpå du kan spare på varmen i et ældre parcelhus

Det er oftest isoleringen, som rummer det største potentiale for forbedringer, men har du overvejet, om du ville kunne få gavn af at skifte dine døre ud?

Nedenfor kan du se fem eksempler på, hvad du måske kan gøre for at få en lavere varmeregning, hvis du bor i et hus fra før 1980:

  1. Isolering af loft
  2. Udskiftning eller energiforbedring af vinduer
  3. Isolering af ydervægge
  4. Hulmursisolering
  5. Udskiftning af yderdøre

Kilde: Dansk Byggeri