Højspænding i den nye Audi A8

Topmodellen fra den tyske producent af premiumbiler lanceres i juli med mildhybrid-system som standard i alle udgaver. Kombinationen af 48 Volt generator og litium-ion-batteri hæver komforten, sænker forbruget

Foto: Picasa. Den nye drivlinje med 48 Volt batteri og remstartergenerator sikrer lavere forbrug og mere komfort
Læs mere
Fold sammen

Når en ny topmodel fra en af de tre dominerende tyske producenter af luksusbiler – Audi, BMW, Mercedes-Benz – har premiere, er det med henblik på at komme foran og introducere de mest opsigtsvækkende teknologier. Således præsenterede Mercedes-Benz med S-Klassen i 2014 undervognen Magic Body Control, som via kameraer forudser og indstiller sig på fx vejbump og huller i vejen, og da BMW i 2015 kom ud med den nye 7-serie, var håndfri styring af bl.a. lydanlæggets volumen, hvor man blot gestikulerer foran bilens infotainmentsystem, med til at give stor opmærksomhed.

I juli bliver det Audis tur til at forbløffe og forundre, for med premieren på den fjerde generation af topmodellen A8 tages det tunge skyts i brug. Audi har tidligere offentliggjort, at A8 får en særdeles avanceret karrosseri- og undervognsopbygning, og at den vil have usædvanligt mange sikkerheds- og assistentsystemer, men en af de mest spændende nyheder bliver i maskinrummet. Vi skal skynde os at sige, at det nye elektriske system i A8 med 48 Volt spænding ikke er en verdensnyhed, da det bl.a. findes i Audis egen SQ7 og i Bentley Bentayga, men i A8 kommer den højere systemspænding (de fleste biler kører med 12 Volt), til sin ret: alle versioner af den nye A8 får det store 48 Volt litium-ion-batteri, placeret i bagagerummet, som standard.

Med en remstartergenerator, og en traditionel tandhjulstarter til brug kun ved koldstart af bilen, dannes et mildhybrid-system, som gør at A8 kan glide uden brug af forbrændingsmotoren ved hastigheder mellem 55 og 160 km/t i op til 40 sekunder. Med remstartergeneratoren starter forbrændingsmotoren op hurtigt og uden forsinkelse, så snart føreren igen træder på speederen. Start-stop-funktionen, som i dag i de fleste biler først slukker motoren tæt på standsning, fungerer i den nye A8 fra 22 km/t. Med et væld af sensorer og rutedata fra navigationssystemet reguleres start-stop-systemet i forhold til trafikforholdene og ruten.

Venter man fx på grønt lys i et kryds bag en anden bil, startes motoren op i det øjeblik bilen foran begynder at køre, selv om man har foden på bremsen – og ikke først når føreren træder på speederen. Små trin til forbedret komfort, som lige præcis er det, der kendetegner en topmodel. Variabel regeneration, opsamling af bremseenergi, er sammen med det nye mildhybrid-system også med til at spare op til 0,7 liter brændstof per 100 kilometer. Den nye Audi A8 har verdenspremiere den 11. juli.