Her er det billigst at bygge

Jo tættere du kommer på de dyreste områder, des bedre kan det betale sig at rive ned og bygge nyt. Her kommer der nemlig så godt som aldrig nyudstykninger.

Det kan hurtigt koste en mindre formue at renovere et gammelt hus, som måske ikke helt matcher dine ønsker og behov. Derfor er flere og flere begyndt at få deres drømmehus bygget af husproducenter, som kan holde prisen så langt nede, at det koster det samme, eller mindre, at bygge nyt lavernergihus som at renovere. Fold sammen
Læs mere

Når du skal bygge et nyt hus, er det – ikke overraskende – dyrest i Københavnsområdet. Tal fra Boligsiden viser, at priserne på helårs- og fritidsgrunde er over dobbelt så høje i København som i Århus og mere end fem gange dyrere end i Aalborg.

De seneste 12 måneder er der solgt ni grunde i København, med en kvadratmeterpris på 5.144 kr., 70 grunde i Århus, med en kvadratmeterpris på 2.494 kr., og hele 96 i Aalborg, med en kvadratmeterpris på 991 kr. Oveni er det så også en del sværere at få fat i en grund i København. Lige nu er der kun tre grunde til salg i København, mens der i Aalborg er 141 og i Århus 45 grunde til salg.

Det lave antal grunde i Københavnsområdet hænger naturligvis sammen med, at der stort set ikke kommer nyustykninger. Så hvis du skal være heldig at kunne bygge dit drømmehus i Københavnsområdet uden at skulle betale en formue, skal du finde en grund med et eksisterende hus.

»Udfordringen er, at mange gerne vil bo i byen, men der er ingen grunde. Så om du kan bygge til en relativt billig penge kommer jo meget an på, om du kan få fat i en tvangsauktion, et håndværkertilbud eller andet, som er i dårlig stand, og som derfor er billigt. Fordelen ved at rive ned og bygge op frem for en tom byggegrund er, at grunden uden huset, som blev revet ned, er byggemoden, og man slipper for udgifterne til at lægge kloak, vand og el,« fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og hun fremhæver endnu en fordel ved at rive ned og bygge nyt. Nemlig at du ved at opholde dig i det hus, der skal rives ned, har mulighed for at opleve huset og grunden på alle tider af døgnet og dermed få en bedre og mere sikker fornemmelse af, hvad du gerne vil bygge på grunden og hvordan.

Længere væk for de gode kup

Men ifølge Jan Nordmann, der er kommunikationschef i ejendomsmæglerkæden EDC, skal man ikke regne med at kunne gøre et decideret kup i Købehavn og Nordsjælland.

»I hovedstadsområdet bliver huse vedligeholdt, så de misligholdte rønner, man kan finde ude omkring i landet, findes ikke her. Men selvfølgelig kan man finde huse, hvor sælgeren er et ældre menneske, som ikke har gjort så meget ved huset de sidste 30-40 år ,og derfor udbydes til en rimelig pris. Men grundprisen i det her område kommer ikke under to millioner. Men kan man finde den rigtige grund med et gammelt hus for 2,5 mio. kr. er det en beskeden merpris, og så har man måske fået den grund, man gerne vil have. Så der kan være god mening i at gå på jagt, for den type er ikke en sjældenhed. Særligt i kvarterer med huse fra 1960erne og 1970erne, for nyere huse end det er der mange gode år i endnu,« siger Jan Nordmann, der råder dem, der er på jagt efter det billigste sted at bygge nyt, til at kigge mod Lolland Falster, Nordfyn, Sønderjylland, Vest- og Nordjylland.

»Det er afstanden til de store byer med arbejdspladser, der er afgørende. Priserne er steget meget i København og er blevet for høje for mange. De er så rykket udenfor København, først Nordsjælland, syd for København og de større provinsbyer som Holbæk, Ringsted og Haslev, hvor man for fem år siden kunne finde billige huse. Men i dag skal du længere væk for at gøre et kup, f.eks. til Korsør, Sorø, Vordingborg og Lolland-Falster.«