Her er Danmarks dyreste sommerhus - med havudsigt

Det kan være dyrt at få havudsigt i Nordsjælland, men du behøver ikke at lægge 29 mio. kr. for at kunne nyde havudsigten fra dit eget fritidshus i ferien.

På den store grund i Trouvillekvartet kan synet af Øresund nydes fra både have, terrasser og balkon. Fritidshuset koster 29. mio. kr. Huset er til salg hos Brix Westergaard. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ligesom for helårsboliger er der meget stor variation mellem priserne på sommerhuse i Danmark, og har feriehiet udsigt over brusende bølger, trækker det selvfølgelig prisen op. Andre faktorer, såsom køreafstanden hjemmefra og det generelle prisniveau i området, betyder dog mere.

Prisniveauet på boliger i Nordsjælland er som bekendt højt og køreafstanden fra København overskuelig. Hvis du vil sikre dig et sommerhus med havudsigt på den sjællandske nordkyst, vil det derfor i næsten alle tilfælde kræve godt med luft i privatøkonomien. Men vender du i stedet blikket mod nogle af de steder, der ligger vest og syd for København, og er du villig til at køre lidt længere, ser billedet noget anderledes ud.

Det viser en opgørelse fra Boligsiden.dk, som har lavet en liste over ti sommerhuse i Danmark med havudsigt - til under 1 mio. kr. Det budgetvenlige kik over bølgen den blå kan blive dit i områder som blandt andet Vestsjælland, Sydfyn og Vestjylland, viser opgørelsen.

Forklaringen på, at priserne på sommerhus med havudsigt kan komme i bund i de nævnte områder, finder man først og fremmest ved at kigge mere overordnet på boligpriserne, siger Birgit Daetz til Berlingske Bolig.

»Beliggenhed er altid afgørende for prisen på enhver form for ejendom. Når vi ser på sommerhuse med havudsigt, varierer prisen ganske markant afhængigt af, hvor i landet vi befinder os,« siger Birgit Daetz.

I Danmark er vi vant til vand

Vi lever i et lille land, men vil du have et sommerhus med udsigt over havet, er der kilometer nok at vælge imellem langs de danske kyster. Danmark har ikke færre end 8.750 km kystlinje, og udover at trække især tyske og norske turister til de danske sommerhusområder er de mange kystkilometer med til at gøre vand til et mindre vigtigt salgsparameter på boligmarkedet. Køreafstanden fra de store byer betyder mere for sommerhuspriserne, forklarer Birgit Daetz.

»I forhold til Danmarks størrelse har vi usædvanligt meget kystlinje, og det gør, at vand i sig selv ikke er et unikt salgsparameter. Når vi ser på, hvor priserne i vandkanten er højest, skal vi til hovedstadsområdet, hvor boligpriserne generelt er høje. Det smitter også af på sommerhusmarkedet, fordi folk generelt foretrækker at have sommerhus i rimelig køreafstand. En afstemning blandt brugerne på Boligsiden.dk viser, at 73 procent maksimalt vil køre enten op til enten 50 eller 100 km for at komme i sommerhus, hvilket stemmer fint overens med de faktiske tal, som viser, at danskerne i gennemsnit kører 85 km til sommerhuset,« siger Birgit Daetz.