Her er arkitektens gode råd til dit sommerhus-projekt

Arkitekt Karina Søgaards tjekliste til dig, der skal bygge eller renovere sommerhus.

Gode råd til dit sommerhus-projekt. Arkivfoto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De store linjer:

Husk: Byggeprocenten oftest er lavere for sommerhuse, sammenlignet med helårsgrunde. Det vil sige, at du må bygge på 15 procent af grundens størrelse. Men tjek det hos den aktuelle kommune.

I de fleste sommerhusområder skal man holde en afstand på fem meter fra sti, vej og naboskel.

Tagrenden: Tagrender og nedløb i zink er bare flottere end plast.

Taget: Kig i lokalplanen, om der er bestemte regler i dit område. Flere kommuner tillader for eksempel ikke tegltag i sommerhusområder. ¦Mest almindelig tagbeklædning i sommerhusområder er tagpap, Det er en smuk og billig løsning, der passer godt ind i områder med ældre sommerhuse. Tagpap med listedækning er lidt dyrere, men bryder en stor tagflade på en raffineret måde.

Facaden: Der er mange typer træbeklædninger. Over-ordnet kan man sige, at vandret beklædning giver et klassisk udtryk. Man kan skabe et lidt mere moderne udtryk ved at vælge forskellige bredder på brædderne.

Lodret beklædning giver et let udtryk, især hvis du vælger tynde bredder, så der kommer mange slanke linjer i facaden.

Terrassen: Der er kommet mange plast-træ-planker på markedet, som er tiltænkt vedligeholdelsesfrie terrasser, men mit hjerte banker nu for træ. Den ægte vare er nem at vedligeholde, det skal blot højtrykspules i starten af sommersæsonen og patinerer langt smukkere.

Jo hårdere træ du vælger, jo færre splinter kan der komme. Vælg med fordel træsorter med højt indhold af kisel, som findes i blandt andet Ipé- eller Manitoba-træ. Kisel er et naturligt stof i træet, som hindrer svampespore at gro i det.

Vinduer og døre kan med fordel vælges som kombineret træ/alu. Det vil sige, at der er aluminium udvendigt og træ indvendigt. Så får du et smukt og stort set vedligeholdelsesfrit vin-due- eller dør-parti.

Placér de rum, I opholder jer meget i, mod den gode udsigt. Læg soverum-mene mod nord, så de er kølige at sove i.

Vedligeholdelse af facaden: Sortmalet træfacader kan med fordel males sort med linoliemaling, inden de monteres. Herefter behøver du kun at give facaden neutral olie. Du kan nøjes med at give de solrige facader (syd vest) hvert andet år og de andre hvert tredje-fjerde år. Den neutrale olie fremhæver den sorte pigment i træet og er nem at male med, fordi du ikke behøver dække af.

Jeres projekt: 

- Definér jeres ønsker og behov. Lav en ‘need to have’- og en ‘nice to have’-liste med de ting, I kunne tænke jer. Det gør det nemmere at træffe beslutninger, som skal tages i forbindelse med byggeriet.

- Lav et moodboard: Klip billeder og ord ud af blade, som beskriver jeres drømme for, hvordan sommerhuset kunne se ud. Husk, at det må gerne være lidt skørt.

- Sæt en økonomisk ramme for byggeriet. Nok er det et drømmehus, men I skal også have tid til være der. Husk også, at der er udgifter til huset om vinteren.

- Sæt dig ind i lovgivning for din byggegrund. Hvad siger lokalplanen, hvilke servitutter er der på grunden, eventuelt fredninger for området og hvad siger Strandbekyttelsesloven? Hvis du ikke har lyst eller tid, kan du bede din arkitekt om det.

- Gode råd er ikke dyre, så kontakt altid en rådgiver. Det kan blive langt dyrere at lade være.

- Kend dine begrænsninger. Gør dig klart, hvilken rolle du selv skal have under byggeriet. Ønsker du selv at stå for enkelte entrepriser, for eksempel malerarbejde, terrasse eller andet?

- Valg af entrepriseform. Hvis du ikke er selvbygger eller medbygger, er det vigtigt at få én entreprenør, som står for hele byggeriet. Derved sikrer du dig, at entreprenøren står for koordinering af de forskellige entrepriser samt bestilling af materialer. Dette mindsker eventuelle forsinkelser i byggeriet.

- Brug tid på tegninger. Det er billigere at flytte rundt på streger end at flytte rundt på vægge, når de først står der.

- Få et hus, der kan vokse med jer. Få jeres arkitekt til at tænke fremtiden ind jeres hus, så der nemt kan bygge til, efterhånden som familien og behovet vokser.

- Ting tager tid. Lav i samarbejde med din rådgiver en realistisk tidsplan for hele byggeriet. Vær opmærksom på, om byggeriet rammer vinteren og derved kan forsinkes af frostperioder.

- Undgå kedelige overraskelser i byggesummen. Sæt 10 procent af budgettet af til uforudsete udgifter.

- Brug pengene rigtig: Vælg for eksempel et gulv af god kvalitet, for det udsættes for stort slid og skal holde længe. Tænk over hvilke elementer, der ikke bruges så tit i sommerhuset og spar på pengene der.

- Er kvadratmetrene få grundet økonomi eller bebyggelsesprocent, så tænk i, at rummene kan ’låne’ plads af hinanden. Læg for eksempel spisestue/stue op af hinanden, så det rum, der er i brug, føles større, end det er. Eller du kan for eksempel kombinere badeværelse/teknik og vaskemaskine? Så undgår du ligegyldige gulvarealer, som kun er i brug, når du opholder dig i rummet.

- Tænk på, at huset skal være nemt og billigt at vedligeholde og varme op.

Se et af Karina Søgaards projekter: