Haven i september

I havekalenderen går vi en af de travleste perioder i møde. Hvis vejret arter sig, er den første af efterårsmånederne ideel til at plante nyt og flytte rundt.

Asters er en skøn efterårsblomstrende staude, der holder længe i en vase indenfor. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis jeg skulle beskrive min have lige nu med et ord, ville valget falde på frodighed. Alt står i mættede grønne farver, varme gyldne blomster i dyb violet og gul-orange.

Frugttræer og buske står med hængende grene, der vejer tungt, belæsset med saftige stenfrugter og bær. Græsset, der i højsommeren næsten ikke voksede, kan for tiden klippes to gange om ugen, hvis det skal holdes i en bare nogenlunde tilgængelig højde.

Ukrudtet er også kommet tilbage fra sommerferie, og det kan være svært at følge med, for det pibler frem alle vegne. Her har jeg valgt et niveau, hvor det ikke må tage overhånd, men hvor der samtidig også skal være mulighed for at foretage sig andre aktiviteter. Min victoriablomme står med fare for at knække sine grene, da der sidder tonsvis af modne og spiseklare blommer.

Jeg nænnede ikke i forsommeren at tynde ud i de små grønne blommer, selv om jeg vidste, at det ville være en god ide. Det fortryder jeg lidt nu, da jeg ikke rigtig kan følge med. I sådan en situation må man tænke kreativt.Jeg lavede derfor en blommekompot ved at klare nogle løg og så tilsætte de halverede og udstenede blommer sammen med lyse sultanrosiner, tørrede tranebær og hele mandler.

Efter 10 minutter, hvor de småsimrede i en gryde, har jeg fået den lækreste kompot, der er god til både ost eller alene som marmelade. Det ene af vores æbletræer er også begyndt at levere spiseklare æbler. Igen har vi ikke mulighed for at spise alle de plukkeklar æbler. De bliver derfor presset til saft, kogt til en mos, der kommer på grøden om morgenen eller bagt ind i en kage.

Det smager herligt og er en skøn oplevelse – sammenlignet med en tur i supermarkedet for at købe en pose æbler. Igen – hvis det er for uoverskueligt at stå i køkkenet og kokkerere – så synes jeg altid, det er nemt at finde nogle venner og familie, der med glæde vil tage fra under æblehøsten til eget forbrug. Hvis havens blomsterbede er godt planlagt, er der lige nu masser af blomstrende buske og stauder rundt omkring.

Det er nemlig vigtigt at sikre sig, at blomstringen ikke kun begrænser sig til juli måned, hvor også frugtbuske og frugttræer står i blomst. Der skal helst været noget blomstrende at kigge på i alle årets 12 måneder, og det er heldigvis muligt et langt stykke hen ad vejen.

Sommerfuglebusk

En sommerfuglebusk (Buddleja davidii) er en rigtig god, blomstrende busk, der har en lang blomstringsperiode igennem sensommeren og efteråret. Hvis den får lov at passe sig selv, kan den gå hen og blive pænt stor. Men heldigvis er den nem at beskære, enten ved at forynge den med en total tilbagebeskæring eller ved blot at tynde ud i den.

Dette skal dog foretages i april for at give en smuk blomstring i august og september. I mine staudebede er det asters (Aster), sankthansurt (Hylotelephium) og de sent blomstrende storkenæb (Geranium), der dominerer. Storkenæb er en god bunddækkende staude, så den lader jeg som oftest blive i haven. Asters og sankthansurt skærer jeg derimod nogle blomstrende stængler af og stiller i vaser.

Enten som de er alene eller sammen med en gren fra et paradisæbletræ. Det ser meget dekorativt ud lige nu, hvor der er en helt masse små og stenhårde æbler på i gyldentrøde farver.

Det er også tid for lægning af løg i haven. Det er derfor en god ide at få planlagt hvor i haven, der skal lægges løg, og især hvordan man kan kombinere de forskellige løg, så der sikres en lang blomstring. Haveselskabets haveeksperter har i den anledning lavet to løgpakker, der hver især er tænkt til henholdsvis en løgplæne, hvor løgene lægges i græsset og til et blomsterbed, hvor de lidt større løgplanter kan blomstre, indtil stauderne rigtig tager over. For mere info besøg haven.dk.

UGENS TIP! Lav en kompot af havens frugter. Det holder i mange måneder og kan spises ved lejlighed til f.eks. ost.