Haven i juli

Det er blevet højsommer, og haven summer af liv. Der er som altid meget, der skal gøres, men det er også nu, haven skal sættes på hold, hvis du er bortrejst det meste af måneden.

Lad familie og venner få glæde af dine bærbuske, mens du er bortrejst. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Juli måned er for de fleste lig med ferie. Det betyder blandt andet, at mange er væk, mens haven står i fuldt flor, og der er masser af afgrøder i køkkenhaven og havens frugtbuske og træer.

Det kan selvfølgelig være ærgerligt at gå glip af alle de lækre ting, som haven byder på, men med lidt planlægning og ved at åbne sin have op for venner og naboer, kan du godt få glæde af det alligevel.

NOGLE AFGRØDER, SOM blandt andet salat, skal høstes, mens det er helt friskt, og inden det går i stok. Men har du sået et nyt hold salat inden ferien, skulle der være mulighed for, at du kan høste selv, når ferien er slut.

Ellers er det bare om at spørge naboer og venner, om de vil passe og vande – det kunne jo blandt andet gøres mod, at de fik lov til at høste til eget forbrug. Drejer det sig om ribs, hindbær, brombær og stikkelsbær, kan det heldigvis fryses ned og laves til marmelade og chutney på et senere tidspunkt.

HVIS GRÆSSET IKKE klippes under ferien, skal du forvente at klippe det ned af et par omgange efter ferien, helst i flere tempi, så du får en pæn og ensartet klipning. Start med fire-fem cm ved første klipning og herefter et kort klip.

Afklippet skal rives sammen, så det ikke ligger og giver gule pletter på græsset. Er plænen blevet lidt tør og trist at se på, kan du give den en gang gødning, så den genvinder sin friskgrønne farve.

MANGE STAUDER BLOMSTRER allerede i juni måned. Når de er afblomstret, kan du klippe dem ned, så de får en ny vækstsæson – det gælder blandt andet katteurt (Nepeta), løvefod (Alchemilla) og storkenæb (Geranium).

Nogle af stauderne får en ny blomstring, mens andre sætter et nyt, friskt og tæt løv, som er meget kønnere at kigge på end de lange ranglede skud.

ER DER BØGEHÆK omkring haven, er det også i juli, den skal klippes. Har du kunne vente indtil juli med at klippe den, vil du se, at det kun er nødvendigt med en enkelt årlig klipning. Læg afklippet under buske og træer som jorddække i stedet for at smide det ud.

Lad endelig også de mange blade blive liggende under bøgehækken, så de med tiden formulder og giver ideelle vækstvilkår til hækken. Jeg går gerne ud og strør kaffepulver under min bøgehæk. Det giver den masser af næring og styrker dens vækst. 

Ugens tip!

Havedyrkning kombineret med en spændende historie er optimal ferielæsning. Bogen ’Virginia Woolfs have’ fra forlaget Lindhardt og Ringhof er oplagt til formålet. Pris 299,95 kr.