Har du en filmfotograf i maven? Sådan filmer du bedst med din smartphone

Der er sket en hel del, siden introduktionen af smalfilm tillod almindelige mennesker at lege med levende billeder. Mange nyere smartphones kan levere en billedkvalitet på broadcastniveau, og med det rette tilbehør kan resultatet blive fremragende.

I denne guide får gode fif til, hvordan du med apps og elektronisk tilbehør får bedre film ud af dine anstrengelser med smartphonen, så du kan imponere i omgangskredsen.

LOG IND PÅ B PLUS og læs hele guiden.

Få perfekte feriebilleder med din smartphone - Professionelt værktøj til smartphone-fotografen - Send direkte tv fra din smartphone - Skyd virtual reality film på din smartphone - 7 ting du skal vide før du køber smartphone


Der er sket en hel del, siden introduktionen af smalfilm tillod almindelige mennesker at lege med levende billeder. Mange nyere smartphones kan levere en billedkvalitet på broadcastniveau, og med det rette tilbehør kan resultatet blive fremragende.

Den tid, hvor en camcorder til flere tusinde kroner var nødvendig for at optage flotte familie- og feriefilm, er for længst forbi. De fleste smartphones kan i dag optage video i full HD, nogle endda i 4K, men opløsningen gør det ikke alene. Kameraets optik skal også være af en vis kvalitet, for at farver fremstår naturlige, og kontrast og skarphed er i top.

Mange dyrere smartphones har udmærket kameraoptik. Blandt disse er iPhone 6 S Plus, der egner sig virkelig godt til videooptagelse, blandt andet fordi denne model har optisk billedstabilisering, hvilket gør håndholdte optagelser rolige og behagelige at se på (hvis du ikke ryster alt for meget på hånden).

Her får du en række tips, der giver dine videooptagelser et professionelt look. Og selvom nogle af produkterne er udviklet specifikt til iPhone, findes der masser af lignende produkter til andre modeller. 

Anskaf en bedre kamera-app. Der findes bedre alternativer til mobiltelefonernes medfølgende videoapps. En af dem er FiLMiC Pro Fold sammen
Læs mere

Anskaf en bedre kamera-app

Ofte er smartphonens standard kamera-app tilstrækkelig, når der skal optages små klip fra ferien eller børnefødselsdagen. Men ind imellem kan det være nødvendigt at have lidt mere kontrol over, hvordan kameraet skal reagere i forskellige situationer. En app som FiLMiC Pro giver dig fuld kontrol. Du kan manuelt indstille alt fra opløsning og framerate (billeder pr. sekund) og hvilket lydformat, der skal anvendes, ligesom du kan vælge, hvilken af iPhonens tre mikrofoner, der skal optage lyden – eller om der skal optages fra en ekstern mikrofon.

FiLMiC Pro giver endda mulighed for at optage med en bitrate, der er dobbelt så høj som iPhones’ standard-app. Det resulterer naturligvis i fileR, der fylder væsentlig mere, men til gengæld er kvaliteten også synligt bedre.Fra FiLMic Pros meget enkle brugerflade kan du nemt fastlåse hvidbalance oG fokus, så du slipper for, at billedet for eksempel bliver uskarpt, når kameraets autofokus finder noget andet at fokusere på, end dét du havde i tankerne.

Vælg en separat mikrofon for optimal lyd. Lavalier-mikrofoner er gode til interviews. Denne Sennheiser ME 2 er blot en af mange mo-deller på dette marked Fold sammen
Læs mere

Vælg en separat mikrofon for optimal lyd

En flot billedkvalitet er ikke meget værd, hvis lyden er elendig. Og det er desværre tit tilfældet, når man optager video med en smartphone. De indbyggede mikrofoner er ikke meget værd, hvis lyden, de skal opfange, ikke er forholdsvis tæt på. Løsningen er at investere i en ekstern mikrofon, og dem findes der rigti mange af. Valget af mikrofon afhænger af, hvad du skal optage. Her er et par eksempler.

Lyden fra én person, der snakker, opfanges bedst med en såkaldt Lavalier-mikrofon. Det er en meget lille mikrofon, der kan fastgøres til for eksempel et slips eller reverset på en jakke. Fuldstændig, som du kender dem fra fjernsynet. Der findes mange producenter af denne type mikrofone, hvilket du kan forvisse dig om ved at søge på nettet.

En af de populære leverandører er australske Røde (ja, det hedder de!), som har udviklet en Lavalier-mikrofon specifikt til smartphones. SmartLav+ giver god ly til en ret overkommelig pris (cirka 450 kroner). Med en adapter kan du tilslutte to Lavalier-mikrofoner samtidig, så du også kan få god lyd, hvis du skal optage en samtale mellem to personer.Har du derimod brug for lidt mere bevægelighed, så skal du anskaffe dig en så-kaldt shotgun-mikrofon, der ”zoomer ind” på lyden i den retning, du peger mikrofonen. Her bliver det straks lidt mere klodset, for gode shotgun-mikrofoner fylder en del og kan derfor være besværlige at fastgøre til din smartphone. Et af de gode bud på en shotgun-mikrofon til smartphones kommer fra producenten MicW, der har udviklet iShotgun, som koster cirka 2.000 kroner.

Uanset valget af mikrofon får du dog altid det bedste resultat ved at komme så tæt på lydkilden som overhovedet muligt. Og helt afgørende for god lyd er, at akustikken i rummet, du optager i, er god. Det kan du altid teste ved at klappe i hænderne; hvis efterklangen er tydelig, skal du nok overveje at optage et andet sted.

Sådan får du rolige billeder. Der findes særligetripod-adaptere, som kan holde en smart-phone i et fast greb. Fold sammen
Læs mere

Sådan får du rolige billeder

Der er ikke noget, der kan være mere irriterende at se på end billeder, der ryster. Derfor er det altid en god idé at bruge et stativ, en såkaldt tripod (har tre ben).

De fås i mange forskellige størrelser, men fælles for dem er, at man ikke umiddelbart kan montere en smartphone på dem. Derfor skal du samtidig anskaffe dig en tripod-adapter. En af de absolut bedste på markedet er Shoulderpod, der kan justeres i højden, så den passer til langt de fleste smartphones. Shoulderpod leveres desuden med et greb, der kan skrues på selve adapteren, og som gør det noget mere behageligt at lave håndholdte optagelser. Prisen er cirka 250 kroner.

Valget af tripod afhænger meget af, hvad man har brug for. Der findes små tripoder med fleksible ben, der er meget anvendelige, fordi de kan fastgøres til mange ting, og så er der klassiske tripoder med lange ben, der typisk anvendes til optagelser i ”øjenhøjde”. Priserne starter ved 150 kroner, men du kan få langt dyrere modeller.

Send dine optagelser direkte på nettet. Periscope.tv har en app til både iOS og Android, men ikke til Windows. Appen fungerer også på tablets. Fold sammen
Læs mere

Send dine optagelser direkte på nettet

Flere nettjenester gør det muligt at sende direkte ”tv” fra smartphonen – hvilket du kan udnytte, hvis du vil transmittere fra for eksempel din sportsklubs kampe, en rejsebegivenhed med familien, den sidste skoledag, en demonstration eller lignende.

En af disse tjenester er Periscope.tv. Du henter tjenestens app ned på din smartphone, åbner den, tilmelder dig, og så er du klar til at sende live – eller til at se andres direkte udsendelser. Når du laver en direkte udsendelse, som kan ses på nettet, kan du oplyse følgere eller udvalgte personer om det, så de er klar til at kigge med.

Journalister har allerede afprøvet Periscope.tv, men den nye type tjenester kan også bruges i erhvervssammenhæng: Til udstillinger, varetilbud, produktnyheder osv.

Giv mobilen et godt objektiv. Med et særligt cover kan du give din smartphone et godt objektiv, så du kan zoome og eksperimentere med dybdeskarphed. Fold sammen
Læs mere

Giv mobilen et godt objektiv

Dér, hvor smartphonen adskiller sig betydeligt fra et professionelt videokamera eller et spejlreflekskamera, er i forhold til objektivet. På en mobiltelefon har kameraet en fast brændvidde, og der er derfor ikke mange muligheder for at lege med for eksempel dybdeskarphed eller optisk zoom (undgå at bruge digital zoom, da det går ud over billedkvaliteten).

Der findes dog løsninger af mere eller mindr vellykket beskaffenhed. En af de bedre kommer fra virksomheden Moment, der har udviklet et særligt cover til iPhone. I modsætning til almindelige covers har Moment-coveret et lille gevind foran mobilens kameralinse, hvilket gør det muligt at skrue forskellige objektiver fast på telefonen.

Moment sælger tre forskellige objektiver: Vidvinkel, tele og makro. Coveret koster cirka 500 kroner, og hvert objektiv står i cirka 700 kroner.

Udnyt mobilens lille størrelse

Der er masser af muligheder for at give dine mobile videooptagelser et professionelt løft, og husk at det i sidste ende er din kreativitet, der gør dig til en rigtig kunstner. Udnyt, at din smartphone er så lille, at den kan filme på steder, hvor et professionelt kamera aldrig kan komme. Smid den for eksempel ind i opvaskemaskinen, så du indefra kan filme, når du tømme den (men ikke før vaskeprogrammet er slut og maskinen er tør!).