Har du børnesikret dit hjem?

Kravl en tur med rundt derhjemme for at få øje på, hvor farerne lurer, når man er et lille menneske.

Mange bliver overraskede, når den lille pludselig kan nå nye ting i hjemmet. Vær på forkant med barnets udvikling og undgå på den måde, at dit barn bliver et af de 100 børn, som kommer på skadestuen hver dag på grund af ulykker i hjemmet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vær et skridt foran jeres barns motoriske udvikling, så undgår I mange ulykker. Det er rådet, sundhedsplejerske i Helsingør, Susanne Herbst-Jensen, giver til forældre, når hun taler forebyggelse af ulykker i hjemmet med dem.

»Især med det første barn bliver man overrasket over, at den lille, som den ene dag lå stille inde på legetæppet, nu pludselig triller og kryber ud på gulvet,« siger hun.

»Og når barnet først sidder sikkert, hiver det sig måske næste dag op at stå. Derfor er det vigtigt, at man for eksempel sørger for at indstille barnesengen på nederste trin, før man tror, det er nødvendigt,« fortæller hun.

»Gå ned på alle fire og kig jer rundt,« foreslår hun derfor.

Vi kravler en tur rundt derhjemme med sundhedsplejersken og arkitekt Tine Nielsen, som er fagekspert i Bolius.

GENERELT:
Trapper: Skærm af med et gitter, så det lille barn ikke selv kan komme op eller ned ad trappen.

Vinduer: Nogle vinduer har børnesikrede beslag fra start. Ellers kan man eftermontere en børnesikring på vinduet, der hindrer, at det kan åbnes mere end nogle få centimeter.

Døre: Brug dørstoppere for at undgå klemte fingre – for eksempel en simpel plastik-/gummiklips, som klipses på døren, så den ikke kan lukke helt i. Eller en tovejs dørstopper, som forhindrer, at barnet kan bevæge døren. Fjern nøgler, så barnet ikke kan låse sig inde.

Stikkontakter: Nye stikkontakter er børnesikrede i modsætning til ældre. Kom plastikpropper i dem alle, så barnet ikke kan stikke noget ind i dem og få stød.

Skuffer og skabe: Beslut, hvilke skuffer og skabe barnet må åbne. Sæt skuffespærre i dem med farligt indhold – for eksempel knive og sakse. Tænk over, om barnet kan hive skuffen helt ud og ned i hovedet på sig selv.

Reoler: Gør reoler fast til væggen med et vinkelbeslag, så de ikke kan vælte ned over barnet, hvis det kravler op eller trækker i noget.

Spidse genstande: Bordhjørner kan være skarpe at falde ned i. Sæt plastikhjørner på dem, som er lige i børnehøjde. Tænk over om ting, som står fremme, er spidse at falde ned i eller tunge at få over sig Giatat. 

Løse tæpper: Bør gøres fast, så barnet ikke snubler i dem.

Løse ledninger: Bør gøres fast. Både børn og voksne kan snuble i dem. Hvis en ledning hænger ned fra et bord, kan barnet hive i den og vælte lampen ned over sig.

Ting og sager: Pas på løse dimser og små ting, som ligger fremme – for eksempel batterier. Lad ikke tasken stå inden for rækkevidde. Anskaf eventuelt en legetøjs-tester fra Sikkerhedsstyrelsen eller apoteket, så I kan teste, om legetøjet er så småt, at det kan være farligt. Det er svært, når der er ældre søskende, men hold legetøjet adskilt, mens jeres barn er så lille, at det putter alting i munden.

Særlige farer:
Brændeovn: Skærm den af, så barnet ikke kan komme i nærheden af den.

Stearinlys: Lad aldrig barnet være alene i et rum med tændte stearinlys.

Varme drikke: Sæt aldrig te- eller kaffekop, så jeres barn kan nå den. Det samme gælder kanden. Brug en termokande med låg, som kan lukkes helt til. Husk, at et barns arme kan blive meget længere, end man tror.

Planter: Undgå stikkende og giftige planter. Placér vaser uden for rækkevidde. Vandet kan være giftigt.

KØKKEN:
Det farligste rum i boligen er køkkenet. Her er både spidse genstande, kogende væsker og varme flader. Men her er også farligt, fordi det ikke er barnet, I har fokus på, når I laver mad.

Hvis barnet skal være i køkkenet, mens I laver mad, så find på nogle ting, den lille kan beskæftige sig med. Fyld for eksempel nederste skuffe med børnevenlige køkkenting, som jeres barn kan undersøge. Vælg om muligt en skuffe langt væk fra komfuret.

Særlige farer:
Komfur: Pander og gryder må ikke rage ud over kanten, så barnet hiver fat i dem. Sæt eventuelt en afskærmning på. Tjek, at børnesikringen i ovnen er slået til, så man kun kan åbne lågen med et dobbeltgreb.

Rengøringsmidler: Sæbebrikkerne til opvaskemaskinen ligner et spændende bolsje for et barn. Luk dem forsvarligt inde – ligesom resten af rengøringsmidlerne. Vitaminpiller og lignende skal ligeledes være helt uden for rækkevidde. 

Knive: Lad aldrig knive og lignende ligge fremme. Læg dem i skuffe med børnesikring.

Elektriske små-apparater: Ledningen til elkedel, kaffemaskine med mere må ikke rage ud over bordkanten. Og skub apparaterne langt væk fra bordkanten. Mange børn bliver skoldet hvert eneste år.

Dug på bordet: Lad være med at lægge dug på bordet, som barnet kan hive fat i.

BRYGGERS:
Kemikalier, klorin, vaskepulver og andre farlige rengøringsmidler er ofte placeret i bryggerset. Placér dem i aflåste skabe eller i overskabe, så de er uden for rækkevidde. Hæld aldrig kemiske produkter over i uoriginal emballage, for eksempel sodavandsflasker.

Særlige farer:
Strygejern: Efterlad aldrig et strygejern, som barnet kan hive ned over sig.

Sæbeskuffen i vaskemaskinen: Rens sæbeskuffen, så den ikke er fyldt med ætsende sæberester.

BADEVÆRELSE:

Et lille barn skal ikke være alene på et badeværelse. Gulvet er hårdt at falde på, toilettet er interessant at rode i, og her er sæber, sakse og måske medicin.

Særlige farer:
Puslebord: Forlad aldrig barnet bare et øjeblik. Pludselig kan det vende sig. Hvis I hænger ting over puslepladsen, så sørg for, at barnet ikke kan få fat i dem. – for eksempel en jernlysestage, der falder ned fra en høj kommode.

Klinke- eller stengulve: Vælg et gulv, der er skridsikkert, også når det er vådt – eventuelt som en efterbehandling.

Badekar/brusekabine: Læg et skridsikkert underlag i bunden, så jeres barn ikke glider. Forlad aldrig barnet, når det er i bad.

Vandhane: Hvis barnet kan nå vandhanen, er det en god idé med et blandingsbatteri med termostat, så barnet ikke kan få for varmt vand over sig.

Spidse genstande: Saml dem i en skuffe med skuffespærre.

Medicinskab: Placeres højt og låses.

Rengøringsmidler: Placeres højt eller i skab med børnesikring. Hæld dem aldrig over i uoriginal emballage. Fjern toiletbørsten – den er ikke så lækker at sutte på.

STUE:
Møbler skal være så robuste, at de ikke vælter, når dit barn rejser sig op ved dem. Se på nips med kritiske øjne. Måske bør noget gemmes væk i en periode. Fjern olielamper, askebægre, tændstikker og lignende.

BØRNEVÆRELSE:
Møbler skal være så robuste, at de ikke vipper. Og de skal være Dansk Standardgodkendt, så hovedet ikke kan komme i klemme. Lamper skal være godkendte og placeres, så små børnefingre ikke får fat i dem – heller ikke fra sengen. Hvis der er skuffer, så placér de tungeste ting nederst