Han har hjem og tegnestue på samme adresse

Troels Grum-Schwensen er arkitekt og møbeldesigner, og i hans liv – og hjem – smelter arbejde og fritid fuldstændigt sammen. Lejligheden på Østerbro er lige så meget tegnestue som bolig – og omvendt.

Troels Grum-Schwensens lejlighed er primært møbleret med egne designs. Her ses to skulpturelle, eksperimenterende stole-prototyper. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Stephan
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beskriv dit hjem med tre ord?
Lys, udsyn og luft. 

Billedserie

Hvorfor bor du, som du gør?

Fra denne fjerdesalslejlighed er der en temmelig unik udsigt fra tre høje vinduer mod Søerne i København. Hensynet til denne udsigt samt lyset fra de høje vinduer har været styrende for min indretning af lejligheden – sammen med det faktum, at den også – og ikke mindst – udgør min arbejdsplads.

Gennem det meste af mit liv har jeg tilstræbt at leve på en måde, hvor jeg – i al fald mellem klokken 17 og 9 næste dag – kan ophæve det traditionelle skel mellem arbejde og fritid. Et ønske, som jeg tror, er fælles for mange, der arbejder med kunstneriske fag. Gode ideer kan opstå på alle tider af døgnet. Derfor ligger der for eksempel også skitseblokke i vindueskarme, ved min seng, i mine jakkelommer og så videre. Naturligvis har jeg også behov for at slappe af ind imellem.

Dette kan for eksempel foregå ved at tage i kajak, løbe en tur, besøge venner eller lignende, men det kan også foregå hjemme – ved at læse en bog, have gæster til mad eller blot lade tankerne flyde. Traditionelle sofamøbler har jeg ikke behov for. Ser jeg en sjælden gang TV, foregår det via computeren, og desuden sidder jeg tilstrækkeligt, mens jeg arbejder. I det hele taget ønsker jeg ikke at lade min lejlighedsindretning styre af gængse normer og traditioner for, hvad man ’bør’ have, men i stedet udgøre en lys og luftig ramme om de aktiviteter, der udgør mit liv – såsom tegning og tænkning.

Hvad er det allerførste, du gør, når du kommer hjem?

Tænder computeren eller forholder mig til et igangværende projekt

Hvilket rum er dit yndlingsrum og hvorfor?

Svært spørgsmål, da jeg holder af alle rummene og deres forskellighed. Så det er især sammenhængen mellem rummene, jeg vil hæfte mig ved. En sammenhæng, jeg har ændret på ved at vende eller fjerne døre og ved nogle mindre – men meget effektive – ombygninger, der har givet en ny forbindelse på tværs i lejligheden og både visuelt, lysmæssigt og funktionelt forbundet køkken og tegnestue. Samtidig har det givet nogle skulpturelle, skarptskårne ’huller’, der står i en spændende kontrast til lejlighedens gamle stuk og indfatninger og tydeligt viser, hvad der er nyt, og hvad der er gammelt. Endelig har disse små ombygninger resulteret i et helt andet lys, idet dagslys og sol nu strømmer igennem den ellers temmelig dybe lejlighed.


Facebook:
Mere livsstil og bolig

Hvad er du mest glad for i dit hjem?

Den specielle udsigt, det lange kig og de høje vinduer, der tilsammen forener fornemmelsen af at være midt inde i byen med et frit udsyn til himlens skiftende luner og dermed vejret – næsten som fra et sommerhus i naturen. Også de omtalte nye mur-hullers skulpturelle virkning, og lyset, der passerer gennem dem, giver mig en stor daglig glæde.


Hvilken ting i dit hjem har størst affektionsværdi og hvorfor?

Jeg går generelt ikke så meget op i affektionsværdi som i følelsen af nuet, ikke mindst manifesteret i himlens evigt varierende lys og skyformationer. Men jeg har da et par billeder, malet af min afdøde far, plus nogle af mine egne prototyper, som har stor betydning for mig. Ligeledes nogle enkelte bøger.

Hvad er det bedste minde, du har fra dit hjem?
Der er mange – både arbejdsmæssige, hvor øjeblikke med gode ideer ligger højt på listen – samt private med forskellige gæster.


Hvad har du senest købt til din bolig?

Jeg køber meget sjældent ting – men anskaffede dog forskelligt, da jeg flyttede ind her for lidt over tre år siden. For eksempel tegnede jeg – og fik lavet – nogle specielle borde, tilpasset præcist til stedet således, at de størrelses- og formmæssigt er i god balance med rummene, og materialemæssigt underordner sig hensynet til udsigt og dagslys, som er denne lejligheds væsentligste kvaliteter.


Hvad vil du aldrig have inden for din dør?

De fleste af denne verdens rædsler i form af pyntegenstande og nips. Desuden vil jeg i denne lejlighed, hvor udsigt, luft, himmel og dagslys er hovedaktørerne, ikke have noget i eller foran vinduerne: det være sig potteplanter, gardiner, lamper eller pynt. §

Hvad kunne du godt tænke dig at lave om?

Jeg mangler stadig at udvikle/anskaffe noget mere kunstlys til visse lofter og vægge. Vi har jo trods alt lange mørke vintermåneder og -aftener i dette land.

Hvor flytter du hen næste gang?

Det må fremtiden vise. Jeg vil selvfølgelig gerne tegne mit eget hus og atelier engang – gerne på en naturgrund.