Guide: Sådan holder du skimmelsvamp nede

Skimmelsvampe elsker fugt. Uden den kan de ikke leve og formere sig, så det gælder om at ikke at forlade badeværelset med duggede ruder, våde vægge og ditto håndklæder.

- Man kan forsøge først at få det væk med vand og børste. Hvis det ikke er nok, kan man bruge Rodalon eller klorin. Der findes desværre ikke noget miljøvenligt alternativ, siger arkitekt og Bolius-rådgiver Tine Nielsen. Fold sammen
Læs mere

- Hold luften i badeværelset varm og tør!

Det er ifølge arkitekt og Bolius-rådgiver Tine Nielsen det vigtigste råd for ikke at blive overrasket af skimmelsvampeangreb, hvis badeværelset da ellers lever op til almindelig standard.

Med andre ord skal du tørre godt af – helst både med skraber og klud, når du har været i bad. Du skal lufte grundigt ud og sætte varme på for at fjerne fugten.

Præcis hvordan skimmelsvampene ender på vores badeværelser, hvor de viser sig som sorte plamager i loftet, i brusekabinen og på badeforhænget, ved vi ikke endnu. Men det er forskere fra DTU Systembiologi og DTU Byg netop begyndt at undersøge med forskningsprojektet Forebyggelse og kontrol af skimmelsvampevækst i bygninger.

- Vi håber, at vi dermed kommer til bedre at kunne blokere for skimmelsvampenes og sporernes ruter, forklarer lektor Birgitte Andersen, som leder forskningsprojektet, der er støttet af Villum Fonden.

- Og i sidste ende håber vi, at vi kan komme med gode forslag til bedre byggematerialer og mere modstandsdygtige overflader, som skimmelsvampesporerne ikke kan spire på.

Tidligere har hun og en forskergruppe fra Teknologisk Institut i et studie afsløret, at forskellige skimmelsvampe foretrækker hver deres byggematerialer.

- Derfor kan vi nu sige, at man for eksempel skal holde sig fra at sætte gipsplader op i et badeværelse, fordi de typisk bliver angrebet af fire slags skimmelsvampe, hvoraf den ene af dem er decideret farlig, fortæller Birgitte Andersen.

I det hele taget skal man ifølge forskeren undgå materialer af organisk oprindelse det vil sige alt, hvad der er lavet af papir, karton, savsmuldstapet og lignende. For grunden til, at vi er så bange for skimmelsvampeangreb, er ikke, at de i sig selv ødelægger boligen. Det sker først, hvis der kommer ægte hussvamp.

Følg også boligstoffet på Facebook

Til gengæld kan skimmelsvampene være meget sundhedsskadelige, og de er tegn på, at luften er for fugtig. Og man ved, at børn, der vokser op med fugt og skimmelsvamp, har forhøjet risiko for at udvikle astma.

En ting, vi ved med sikkerhed, er, at skimmelsvampe spreder sig, når det er fugtigt.

- Det er umuligt altid at efterlade badeværelset fint og aftørret i en travl hverdag, siger arkitekt Tine Nielsen, som øverst på denne side kommer med en række gode råd til, hvordan vi bedst undgår skimmel i vores hjem.

Man behøver ikke gå i panik, hvis der er kommet mindre områder med skimmelsvamp, for det er næsten uundgåeligt og de kan fjernes, bare man ikke lader dem gro.

- Man kan forsøge først at få det væk med vand og børste. Hvis det ikke er nok, kan man bruge Rodalon eller klorin. Der findes desværre ikke noget miljøvenligt alternativ, siger Tine Nielsen.

Men hvis der for eksempel er revner i fliserne i et fugtigt badeværelse, får skimmelsvampe alt for gode vækstbetingelser og kan brede sig i konstruktionerne bagved.

- Hvis du har mistanke om, at der er et eller andet galt, skal det straks udbedres og det skal du ikke bare gå i gang med selv. I så tilfælde er det bedst at få fat i en byggesagkyndig, som kan fortælle dig, enten hvordan du selv kan udbedre skaden, eller hvilken slags håndværker du har brug for, tilråder Tine Nielsen.