Funktionel designerbolig på Østerbro

Andreas Lunds lejlighed afspejler hans holdning om, at design skal tage udgangspunkt i et behov. Ellers mister det hurtigt magien.

Et kig ned i stuen med lejlighedens oprindelige altan. Der er for nyligt blevet sat døre i i stedet for vinduer. Det lille cafébord med de to stole står godt i læ for vinden og er en populær plads, når solen og varmen kommer. Den ikoniske stol inden for er en prototype fra et projekt for Snedkernes Efterårsudstilling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Camilla Stephan
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beskriv dit hjem med tre ord?

Enkelt, funktionelt, rart.

Hvorfor bor du, som du gør?

Jeg kan lide enkelheden, som gør, at man kan forstå rummets opbygning. Jeg kan lide at respektere husets oprindelige løsninger med døre, paneler, stikkontakter og så videre. Og jeg kan lide at lege med mulighederne og bruge tid på løsningerne. Huset, jeg bor i, er tegnet af Magnus Steffensen, og byggeåret er 1954. Huset blev indviet af Krustjov, som var på statsbesøg fra Sovjetunionen, og som var meget imponeret over dansk velfærdsarkitektur i den periode – og efter min mening med god grund.

Lejlighederne er utroligt gennemtænkte i forhold til udnyttelse af pladsen og funktionel herlighedsværdi. Byggestilen fra den periode har nogle æstetiske værdier, som man efter min mening bør værne om og bevare. Vi har i vores lejlighed, som ligger øverst i ejendommen, udvidet med en førstesal. I den forbindelse har jeg prøvet at følge stilen så vidt muligt.

Hvad er det allerførste, du gør, når du kommer hjem?

Det første, jeg gør, er at lave noget mad.

Hvilket rum er dit yndlingsrum og hvorfor?

Chill out-rummet, som har en dejlig udsigt. Rummet er så populært, fordi det er lejlighedens lyseste rum. Derfor griber vi ustandseligt chancen for at flytte vores gøremål derop. Vi spiser morgenmad, arbejder med den bærbare, læser bøger og ser TV deroppe.


Hvad er du mest glad for i dit hjem?

Udsigten, der byder på en kæmpe himmel, hvor vi kan følge med i skyernes formationer og fuglenes leg i vinden. Vi drikker vores morgenkaffe med hovederne vendt mod himlen og følger med i solopgangen, og i øjeblikket slutter to trofaste alliker sig til udenfor og spiser af et neg. § Hvilken ting i dit hjem har størst affektionsværdi og hvorfor? Hvis lejligheden brændte, ville jeg løbe ud med kunst, prototyper og fotomapper. Det er de ting, der kommer tættest på at have sjæl.


Hvad er det bedste minde, du har fra dit hjem?

Da jeg kunne se konturerne af mit nye køkkenrum. Køkkenet var lejlighedens eneste dårlige rum. Som de eneste lejligheder har de øverste i ejendommen skråvægge, hvilket gjorde, at vores køkken simpelthen var  for lille og upraktisk. Ved at nedlægge et garderoberum og slå væggen ned ud til fordelingsgangen opstod der et meget reelt, velproportioneret og behageligt spisekøkken, som hævede lejlighedens standart betydeligt.


Hvad har du senest købt til din bolig?

Det var Kaspar Saltos og Thomas Sigsgaards spisebordslampe Juicy, som vi faldt for, fordi æstetik og funktion gik op i en højere enhed. Lampen fylder ikke så meget i rummet, og det gør det muligt at se hinanden, når man spiser.


Hvad vil du aldrig have inden for din dør?

Superelipsebordet. Det er et design, som er bredt anerkendt som en del af arven fra guldalderen i dansk design, men der er noget, der skurer i mine øjne. Jeg anerkender, at formen funktionelt set har en fordel, fordi man sidder bedre end ved en geometrisk ellipse. Problemet er, at formen virker slap og uæstetisk på mig.


Hvad kunne du godt tænke dig at lave om?

Et større badeværelse med liggebadekar og varme i gulvet.


Hvor flytter du hen næste gang?

Det er ikke på tapetet, men måske til et mere livligt sted i byen.