Fra sagførerkontor til designerhjem

Familien Jul Mortensen kastede sig ud i en gennemgribende renovering af en 400 kvm smuk, men fugtig og utidssvarende villa i Helsinge fra år 1900. Det tidligere sagførerkontor og to boliger blev sløjfet til fordel for et moderne hjem.

Foto: Jan Ove Kristensen. Divan, puder og lampe er Day Birger et Mikkelsen design fra Diva & Design. Det sort-hvide fortsætter ud i badeværelset.
Læs mere
Fold sammen

Familien Petersen/Olsen så på flere lejligheder og tofamilieshuse, da de besluttede at flytte til København for et par år siden. Inden da havde de boet 17 år i et typehus, de havde fået bygget i Osted, hvor både Dorte Børre Olsen og Ketil Petersen er vokset op.

Sagfører Svenningsens store palævilla i centrum af Helsinge i Nordsjælland er en af de få af sin slags i byen. På 400 kvm inklusiv kælder, kvist og to etager var der plads til både sagførerkontor og to privatboliger – én til sagføreren selv, og én til sekretæren. Da Rikke Jul Mortensen og hendes mand Lars Lorentzen for to år siden så villaen til salg, lod de sig ikke afskrække af den mildt sagt lidt forældede stil og ejendommens generelt umoderne tilstand.

»Der levede frøer under gulvbrædderne i kælderen, så fugtigt var der. Visse bygningsdele var rådne, men svamp var her heldigvis ikke. Vi havde troet, at en del af ejendommen kunne tages i brug, som den var. Men det viste sig, at al interiør uden undtagelse var modent til den store tur,« fortæller Rikke Jul Mortensen, som driver mode- og interiørbutikken Diva & Design i Helsinge og har boet i byen i en årrække, selvom hun stammer fra Hobro.

DE NYE EJERE HAVDE ikke forventet, at alt indvendigt i huset var i så dårlig stand, at selv visse bærende dele måtte udskiftes. De ville dog have taget udfordringen op, selv om de havde vidst, hvor slemt det stod til – og i dag er renoveringen næsten ført til ende. Eneste eksisterende interiør fra før er trappen med gelænder og balustre.

Alt andet er forandret til ukendelighed med andre inddelinger og funktioner af rum, nye asketræsgulve, nye vinduer og døre, nye inderdøre, nye dørkarme, vindueskarme og paneler. Nye vægge og lofter, nyt badeværelse, nyt køkken dér hvor sagførerkontoret var i gamle dage, samt nye installationer, isolering, kloak, nye hvidevarer, ny kælder og meget andet er det også blevet til.

»Fra starten besluttede vi, at alle materialer skulle være af højeste kvalitet. Her er f.eks. Vola armaturer af mat stål, hvidevarer fra Gaggenau og Svane-køkken med elektriske skuffer og granitbordplade. Med den prioritering har vi været nødt til at sætte andre projekter på stand-by. Næste skridt er haven og en 250.000 kroners dræning af jorden under og omkring huset inklusiv vandsugende faskiner. Og så mangler vi at lave et badeværelse, en biograf i kælderen og et festlokale øverst oppe,« forklarer Rikke Jul Mortensen og slår fast:

»Alt skal ske med måde. Vi vil ikke bo fint og fornemt, men hyggeligt. Samtidig er vi dog kvalitetsbevidste og har bl.a. valgt massive, tyske trædøre med gammeldags Knebel-håndtag af asketræ, som passer til gulvene. Det giver glæde i hverdagen at se på og holder sig smukt i årevis.«

I HELSINGE, SOM er en stationsby med godt 8.000 indbyggere, er der få af den type ejendomme, som familien Jul Mortensen har valgt at købe og sætte tip top i stand.

Huset ligger et stenkast fra gågaden – den private skole, hvor børnene går – midt i et gammelt kvarter med murermestervillaer. Huset på den 1.000 kvm store grund blev familiens for en rimelig pris. Men der skal investeres endnu mere end det oprindelige beløb for at gøre huset endeligt færdigt inklusiv maling i hvidt eller gråt uden på – alt efter hvad parret bliver enige om.

»Vi har for længst erkendt, at vi aldrig får det beløb hjem, vi har lagt i huset. Vi har gjort det, fordi vi kan lide stedet og regner med at blive boende i mange år frem,« lyder det fra Rikke Jul Mortensen, som sammen med familien også råder over en 80 kvm tidligere garage i staldstil i haven.

Foto: Jan Ove Kristensen. Spisestuen med karnap findes mod vejen mellem køkken og stue. Det tunge egetræsbord har familien erhvervet for år tilbage i ILVA. Tre af de syv 7er-stole er betrukket med koskind. Maleri af Per Hillo. Fold sammen
Læs mere

HOVEDHUSET HAR TO STUER, køkken og badeværelse i underetagen samt og værelser, bad og walk-in-closet på første sal. Stedet er lokalt kendt som ’Det gule palæ’, hvor de tidligere ejere boede fra 1970. Nu, hvor huset har skiftet farve, skal det også have nyt navn. Og forvandlingen er på sin plads efter, at listelofter, fyrretræsgulve og andre tidstypiske bygningsdele er forsvundet.

»Det er lettest at møblere rummene, hvis de har hvide vægge, og møblerne hovedsagelig er sorte. Puder og brugskunst er også holdt inden for disse nuancer, men jeg kan godt finde på at supplere med puder og andet i pastelfarver som pink, koral og mint, når humøret er til det. Lilla, gul og orange ville jeg dog aldrig vælge, for de kulører appellerer ikke rigtig til mig.

Foto: Jan Ove Kristensen. Rikke Jul Mortensen. Fold sammen
Læs mere