Fra jord til bord

Så skal der tyvstartes på havesæsonen. Hjemme hos Boligens haveskribent har de i weekenden forspiret blandt andet tomater og sommerblomster. Vindueskarmene står nu fyldt med bakker med såpotter, og hele familien glæder sig til at følge processen fra jord til bord.

Det er et utrolig hyggeligt projekt at fylde såmuld i potterne, vande og lægge små frø i. Hjemme hos Boligens haveskribent er der ingen aldersgrænse for, hvem der kan deltage i projektet. Fold sammen
Læs mere

Man kan sagtens dyrke sin køkkenhave uden at forkultivere. Altså forspire frøene i små potter indendøre, så de små planter kan plantes ud i køkkenhaven, når frosten er ovre. Det gøres ved at købe sig til små planter, der allerede er spiret på planteskolen, som du kan tage direkte hjem og plante ud i haven fra engang i maj eller senere.

Alternativt kan du også holde dig til de frø, der skal sås direkte i jorden, så du slipper for forkultiveringen. Det er der intet som helst galt i, og det vigtigste er altid, at du synes, det er både sjovt og overkommeligt. Men der er alligevel nogle forhindringer ved at fravælge forkultiveringen. For det første er det dyrt at købe sig til de små planter i forhold til at spire dem selv.

For det andet er der nogle afgrøder, som for eksempel tomater og chili, der skal forspires, for at kunne nå at give et udbytte i vores kølige klima. Dem ville du gå glip af, hvis du insisterede på at så direkte i køkkenhaven.

For det tredje og sidste er det utroligt sjovt, for både børn og voksne, at følge processen fra det lille frø i en pose, til den lille kimplante, der bliver til en stor plante. Men den største succes er ubetinget at kunne høste sine egne afgrøder og servere dem til middag.

Det kræver lidt startredskaber at forkultivere selv. Det er ikke al jord, der kan bruges, da indholdet af næringsstoffer og så videre varierer alt efter, hvad jorden skal bruges til. Du skal derfor bruge en så- og priklemuld, der kan erhverves på planteskoler og i byggemarkeder. Derudover skal du have nogle potter at så i.

Du kan enten købe plast eller tørvepotter på planteskolen. Men du kan også lave nogen selv af aviser. Her kan det være gavnligt at bruge et lille potteredskab, en såkaldt ’potmaker’, som du kan forme avispotten omkring. Alternativt kan du så flere frø sammen i flamingo, plast eller trækasser.

Vigtigst er det, at vandet kan løbe igennem, så jorden og rødderne ikke drukner i vand. Bruger du tørvepotter eller avis, kan du lægge potterne med ned i jorden, når du planter ud i køkkenhaven, da disse formulder og omsættes i jorden. Er det plast, har du mulighed for at genbruge potterne på et senere tidspunkt.

Hvordan De enkelte frø skal forkultiveres, af hænger af den enkelte afgrøde. Det står heldigvis skrevet på de fleste frøposer, så her er det bare at følge anvisningerne. Jeg plejer at stille potterne på zinkbakker, således at vandet ikke løber ud i vindueskarmen, men derimod langsomt kan fordampe op omkring potter og planter.

Du kan også med fordel sætte bakkerne i klare plastposer, der lukkes til, således at vandet ikke fordamper for hurtigt. Det er vigtigt, at potterne får masser af lys, men de skal samtidig ikke svitses af den stærke sol, så et vindue uden for meget direkte sol er den bedste placering. Hvad angår vanding, så skal jorden holdes fugtig. Her kan du for eksempel starte med at vande jorden ved såning og så eftervande i de bakker, potterne står i.

Jeg har en lille vandforstøver købt for billige penge. Den bruger jeg til at fugte de små kimplanter med, og det er virkelig mere overkommeligt, end det måske lyder. Når planten er blevet for stor til potten, omplantes den enten til en større potte, hvis vejret endnu ikke tillader udplantning, eller den plantes direkte i køkkenhaven.

Ugens tip! Det er ikke for sent! I weekenden fik jeg slebet og smurt min beskærersaks. Det gjorde den både nemmere og sjovere at arbejde med.