For få husbyggere vælger at få uvildig rådgivning

Alt for mange dropper at alliere sig med en uvildig rådgiver, når de skal bygge typehuse, fordi de tror det er overflødigt. En ekspert anbefaler, at man altid har en byggerådgiver med på råd til at følge byggeriet fra start til slut.

Man bør have uvildig hjælp, når man skal bygge hus. Det er et stort projekt, og selv om byggefirmaet både er pålideligt og dygtigt, kan det være penge, der er givet godt ud. Foto: Shutterstock Fold sammen
Læs mere

De seneste tre år har danskerne i gennemsnit fået bygget 4.500 enfamiliehuse pr. år, og tallet er stigende. For de fleste af husbyggerne er det første gang, at de står i en situation, hvor de skal bygge et hus, og naturligvis er der mange nye spørgsmål, man skal have svar på.

Derfor bør man også have uvildig hjælp til opgaven, mener Tine Nielsen, som er fagekspert i Boligejernes Videncenter Bolius.

»Vi anbefaler altid, at du har en bygningssagkyndig ved din side som en uvildig bygherrerådgiver. Det er godt for at kunne gennemskue, hvad der i virkeligheden står i din kontrakt, og for at kunne følge byggeriet.

Et sundt og fornuftigt byggefirma vil også mene, at det er en god idé, og de vil ikke se det som en mistillidserklæring, for det kan også gøre processen nemmere for dem,« fastslår Tine Nielsen.

For Bolius er uvildig rådgivning det absolut vigtigste råd, når det handler om at gå i gang med byggeri af enfamiliehuse, da man som ’almindelig’ køber let kan blive forvirret, fordi man ikke taler samme sprog som byggefirmaet.

»Der kan være alt fra spørgsmål om byggeteknik, kontraktudførelse, fejl osv. En byggesagkyndig kan bedre gennemskue konstruktioner og give de gode råd, du aldrig selv ville komme på. De penge vil som regel altid være givet rigtig godt ud,« vurderer Tine Nielsen.

Overblik fra start

Gennemsnitsprisen for en uvildig byggesagkyndig er på 15-20.000 kr., og i de tilfælde, hvor det koster mere, er det som regel, fordi der har været behov for den ekstra hjælp.

»Mange springer det over, for de tænker, at det er en overflødig udgift – man får jo et nøglefærdigt hus, ligesom en bil. Men sådan er det altså bare ikke. Som husbygger bliver man en del af en kompleks byggesag. Det kan være svært at gennemskue, hvad man køber,« siger Tine Nielsen og fortsætter:

»Hvis man ikke har erfaring med byggesager, stiller man ikke de rigtige spørgsmål. Når man først har skrevet under, så har man sagt ja, og selv om man også ofte får en god rådgivning hos byggefirmaerne, så skal man lige huske, at de også har et produkt, som de sælger,« siger Tine Nielsen.

Bolius anbefaler, at man finder en byggerådgiver, som har en uddannelse som enten ingeniør, arkitekt eller bygningskonstruktør, og at vedkommende også har en rådgivningsforsikring, hvis noget skulle at gå galt. Og det hænder, at det går galt.

 

Det kan være attraktivt at finde sin egen grund at bygge på - vi har samlet nogle gode råd til dig her: