Flere ældre flytter i sommerhus

Med den nye planlov forventes det, at flere seniorer vil springe ud i sommerhuskøb.

Flere ældre vil nu rykke nærmere naturen og ud i sommerhusområderne, hvor de fra d. 15. juni vil kunne bo året rundt, selv om de kun har haft fritidshuset i et år. Foto: Bo Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At skulle se et enkelt år ud i fremtiden er betydeligt mere overskueligt end at skulle tage stilling til, hvad man måske vil om otte år. Det gælder også pensionister - eller dem, der forventer at blive det inden for en overskuelig årrække - og når den nye planlov træder i kraft d. 15. juni, bliver tilværelsen lidt nemmere for de ældre, der gerne vil bytte en tilværelse med villa, volvo og vovhund ud med et permanent sommerhusliv.

»Vi har allerede set det, vi mener, er en effekt af forventningerne til den nye planlov, i og med at en større andel end normalt af sommerhuskøberne i 2016 var folk over 45 år, og vi forventer, at den andel vil stige yderligere, når loven er trådt i kraft,« siger Mads Ellegaard, relationschef i Home, der henviser til, at 70 pct. af sommerhusene blev købt af folk over 45 år i 2016. Til sammenligning var fordelingen tæt på 50/50 i 2005.

»Hidtil har det været sådan, at fordi man først måtte benytte sit sommerhus som helårsbolig efter at have ejet det i 8 år, så købte man det med henblik på det behov, man havde her og nu - altså alene som et fritidshus, der skulle benyttes i ferier og weekender. Det, vi ser nu, er, at flere ældre tænker anderledes, og i højere grad anskaffer sig sommerhuset med henblik på at bo i det permanent,« forklarer han.

Det kommer dog ikke nødvendigvis til at betyde, at man vil se større ændringer i, hvilke typer af fritidshuse, der er mest efterspurgte, vurderer Mads Ellegaard.

For mange seniorer er det et ønske at skifte villaen med al dens havearbejde, rengøring og vedligeholdelse ud med et enklere liv i et sommerhus, og her er det typiske sommerhus, som ligger på en naturgrund og har lidt færre indendørs kvadratmeter end parcelhuset, ganske velegnet. »I sommerhuset behøver man måske ikke at gøre ligeså meget ud af haven, da mange sommerhuse ligger på en naturgrund, og der er færre kvadratmeter at gøre rent end i en villa. At mange gerne vil have et sommerhus, der er bygget med fortrinsvis vedligeholdelsesfri materialer, er en tendens, vi allerede har set i nogen tid,« fortæller han.