Farverig lejlighed – og arbejdsplads

I en toværelses Vesterbrolejlighed mestrer Anna Waller Andrés at integrere kontor i sin private bolig takket være snedige løsninger og farvegrupperinger.

Rundt om spisebordet står et miks af stole fra HAY, Ikea og loppemarkeder, mens bordet er købt i et nu nedlagt snedkeri i Ry. Pendlen med de mange pærer i hjørnet er fra Housedoctor. Fold sammen
Læs mere

En toværelseslejlighed passer fint som bolig til én person. Men det begynder at knibe med pladsen, når samme toværelses også skal fungere som kontor for to tøjfirmaer og være showroom for flere tøj-, taske- og pudekollektioner. Det er realiteten hjemme hos Anna Waller Andrés, der, udover sit arbejde som sygeplejerske, ejer firmaerne Pura Utz og Pechuga Tees.

»Heldigvis er det smukke, farverige sager jeg sælger og ikke vaskemaskiner, så for mig er det kun rart at være omgivet af mit arbejde døgnet rundt,« fortæller Anna Waller Andrés.

Lige så snart, hun har fri fra hospitalet, går hvert ledigt øjeblik med tøjfirmaerne. Det ældste og største er Pura Utz, der på spansk og mayaindiansk betyder ‘helt fantastisk’ og ‘ren kvalitet’. Ord, der beskriver de følelser, som ramte Anna, da hun tilbage i 2013 fandt på, at hun ville lave bæredygtig mode ved at benytte sig af mayaindianernes vævetalenter og designe tøj, puder og tasker produceret af væversker i Guatemalas højland for at skabe udvikling og vækst. Et sted i verden, som Anna har rejst til mange gange, siden hun var barn, hvilket betyder, at hun i dag taler flydende spansk og kan kommunikere med de omkring 100 kvinder, der arbejder med at væve i Pura Utz-regi. Jakker, tasker, bukser og puder væves efter en mere end 2.000 år gammel teknik, hvor kvinderne væver og broderer på samme tid, hvilket gør håndværket ekstra detaljeret og holdbart.

»Det føles godt at være med til at støtte, at de her kvinder holder en stolt håndværkstradition i hævd. Et håndværk, der er gået tabt blandt mange mayaindianere, men som i Guatemalas højland stadig står stærkt,« fortæller Anna Waller Andrés.

Hendes store udfordring er, at alle Pura Utz vævede produkter er pebrede i prisen, fordi alt er håndlavet og giver en lang, dyr produktionstid. Priserne betyder, at ordrerne ikke strømmer ind. Derfor er ønsket en investor, der for alvor kan sætte skub i forretningsdelen og øge salgstallet og dermed også antallet af væversker i Guatemala.

Farver er glæde

»Bliver firmaet meget større kan det til gengæld godt være, at det bliver for svært at beholde kontor og showroom i privaten,« siger Anna og tilføjer, at hun dog har svært ved at forestille sig boligen uden de farverige tekstiler i stuen og soveværelset, fordi de skaber en energisk og glad stemning i boligen:

»Jeg elsker farver. Især i vinterhalvåret med mørke og regn er det ekstra vigtigt med mange og gerne stærke farver, som jeg tror sætter en kemisk proces i gang i min hjerne, så der frigives glade tanker.«

Dog er der ikke farver alle vegne. Tøj og tilbehør hænger og står i klynger, der er afstemt rent farvemæssigt for at give et roligt overordnet udtryk.

»Et andet trick til at gøre en bolig rar at være i, er simpelthen at holde orden. Man kan sagtens have mange ting, men det kræver, at der konstant er ryddet op, for ellers giver selv de lækreste ting mere visuel stress end nydelse,« siger Anna Waller Andrés.

På den store sydvestvendte altan er der plads til driverliv på Ole Gjerløv-Knudsens savbriks, som er købt på Den Blå Avis. Puderne er fra Pura Utz. T-shirten, som Anna har på, er fra hendes firma Pechuga Tees, der er en humoristisk kommentar til seksualisering af kvindekroppe. Alle prints på T-shirts’ene er placeret på brystvorterne, der ellers ofte bortcensureres i medier og i det offentlige rum med f.eks. ammeforbud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Julie Vöge.