Farvel til hvide vægge: Tidens trend er farver, der giver dybde og ro

Farvede vægge er tilbage, men hvordan ved du, om grøn, blå eller lavendel ser bedst ud på dine vægge? Det lader flere og flere af os en farveekspert afgøre.

Vægge malet i rolige farver er den nye tendens inden for boligindretning. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Personal shoppers har i årevis været tilknyttet mange af landets større tøjmagasiner og dyrere tøjforretninger. Her hjælper de kunderne med at finde det tøj, der er mest klædeligt for lige netop deres krop, og tøj, der understreger personligheden.

På samme måde har landets farvehandlere malermestre tilknyttet, som rykker ud i kundernes hjem for at give kvalificerede råd til, hvordan boligen bør farvesættes, så nuancerne er afstemt hinanden og den stemning, som ejerne ønsker at få frem i hvert enkelt rum. Ligesom der findes et hav af selvstændige farveeksperter, der tilbyder samme service.

Line Sjørup Hansen er malermester og medejer af malerfirmaet Carsten Sørensen, der samarbejder med Flügger. Hun tager ganske gratis ud på kundebesøg i private hjem for at rådgive om farver.

Besøget resulterer ofte i, at boligejerne bestiller hende til at udføre farvelægningen af hjemmets vægge. Line Sjørup Hansen har de sidste par år oplevet en stigning på 50 pct. i antallet af private henvendelser, der går på at få hjælp til valg af vægfarver.

Hvert rum har sin særegne stemning takket være forskellige farver på væggene. Her kig til den lyserøde spisestue hos kunstmaler Erik Frandsen. Fold sammen
Læs mere

»Flere og flere vil gerne bo, så indretningen skiller sig ud, er personlig og stemningsfuld. Den direkte vej til dét er farver på væggene, men mange tør ikke selv gøre andet end at male hvidt. Så kommer jeg ud og sparker mod ind i folk og lurer, hvilke typer de er, hvilke lys, deres rum har, og hvilket interiør de her vægfarver skal passe sammen med,« siger Line Sjørup Hansen. Hun tilføjer, at det ikke dur bare at vælge en masse modefarver ud fra et katalog nede hos farvehandleren, for hvis du f.eks. bor i et rødt murstenshus og lyset reflekterer det røde ind i rummene, har det betydning for, hvilke farver der kommer til at se godt ud.

Hvid forstyrrer øjnene

Designer og indretningskonsulent Laura Trøstrup, der ejer firmaet Reform Living kan også skrive under på, at efterspørgslen på farveeksperter vokser i denne tid, hvor interiørbranchen og magasiner bugner af farvede hjem.

»Det at male dine vægge er den billigste og hurtigste vej til et personligt hjem. Du kan med farver forandre udtrykket i din bolig på en weekend, og blev udtrykket ikke lige, som du havde drømt om, ja så er det jo drønnemt at male over med en anden farve,« siger Laura Trøstrup. Hun bruger oftest farver fra det stilhistoriske farvekort fra Flügger, fordi hun synes, at det passer godt til lyset i f.eks. gamle københavnerlejligheder.

»De historiske farver er støvede. Det går godt i spænd med vores nordlige, lidt kolde lys. Mat-heden i farverne giver ro til øjnene og fremhæver vores møbler. Førhen sagde man altid, at hvidt f.eks. var godt i soveværelset, fordi det giver ro. Faktisk er det lige modsat. Hvid er en hård farve for vores øjne, og hvid skaber kontrast til vores møbler, hvilket virker forstyrrende rent mental. Ro opstår til gengæld med vægge i farvede nuancer, der er nøje afstemt hinanden og afstemt inventaret,« fortæller Laura Trøstrup, som ikke er gratis at ringe efter. Prisen for et besøg, der munder ud i en projekttegning over, hvilke farver og møbler der spiller bedst sammen hjemme hos dig, er 7.500 kr. inkl. moms.

»I soveværelset er det vigtigt at finde en farve, der dæmper pulsen, og som kan favne det maskuline og feminine. Her er valgt en lidt grumset lyserød, der skifter nuance i løbet af dagen på grund af lysindfaldet. Stemningen understreges ved at vægskabene fra Ikea er malet i samme farve, så vægfladen fremstår som et integreret, eksklusivt hele,« forklarer farveekspert Laura Trøstrup. Fold sammen
Læs mere

»Det er en investering, der hurtigt er tjent hjem, i og med at du undgår fejlkøb, både hvad maling og møbler angår. Jeg er med min erfaring og ekspertise garant for, at dit hjem kommer til at se ud som den, du er, og ikke afspejler, hvad moden dikterer eller afspejler en grundlæggende dårlig fornemmelse for farver.«

Farver giver ro

Tv-vært, livsstilsekspert, forfatter og ejer af et PR-bureau Julia Lahme er en af de private boligejere, der sidste år ringede efter Laura Trøstrup for at få hjælp til at forvandle lejligheden på Østerbro til den bedste udgave af sig selv.

»Vi havde lige brugt en hulens masse penge på at renovere alt fra el, vand, varme, vægge, gulve og lofter, og så syntes jeg, at det var en skam ikke at komme 100 pct. i mål ved at få udtrykket med. Jeg erkender blankt, at jeg ikke er en haj til indretning, så den del overlader jeg til professionelle,« fortæller Julia Lahme, der tidligere boede med hvidmalede vægge. Efter et par besøg af Laura Trøstrup fik samtlige rum malet vægge i forskellige farver.

»Det var ikke engang sådan, at vi lige skulle vænne os til de grønne, blå og lilla nuancer. Vi følte os straks mere hjemme. Udover at det er enormt praktisk med farvede vægge, når man som jeg ikke er flittig til at gøre rent, så giver farverne mig ro,« siger Julia Lahme. Tidligere har hun været noget plaget af et dyk i humøret henover de mørke vintre, men for første gang i år oplevede hun, at farverne i hjemmet livede op og ophævede den vanlige milde vinterdepression.

I Julia Lahmes spisestue er væggene malet i en lys, blød, grøn nuance, fordi den lyse farve understreger det aktive rum, hvor der spises, leges, arbejdes og ofte er mange gæster samlet. Fold sammen
Læs mere

»Jeg er blevet totalt glad for farver. Rummene er ikke bare rum, men karakterfulde, små universer med vidt forskellige stemninger. Farveeksperten har klart givet os et hjem, vi ikke selv ville have kunnet skabe.«

Farver sluger ikke lys

På Nørrebro i København bor kunstmaler Erik Frandsen og hans kone Annette Frandsen, der er skolelærer. De fik for nylig også sagt farvel til deres mangeårige hvide vægge og goddag til en lyserød spisestue, en mintgrøn stue, et lavendelfarvet kontor og en entre i støvet grøn.

»Hvis Erik havde valgt farverne, ville det være som at bo i en kunstinstallation. Han er ikke vant til at forholde sig til farver på en vægflade, og det er jeg som skolelærer heller ikke. Det er en malermester, og den ekspertise har vi stor respekt for,« forklarer Annette Frandsen. En respekt, der kun voksede under farvesætningsforløbet. Parret insisterede blandt andet på at få malet spisestuen i en klar violet nuance, selv om malermesteren rystede på hovedet og ville knække den klare farve med sort for at skabe et mere roligt udtryk:

»Da vores violette valg blev malet op, kunne vi godt se, at det så helt hysterisk ud. Vi lod derfor malermesteren bestemme, med det resultat at den knækkede, dæmpede udgave jo var lige i øjet. Et klart eksempel på, at når en malerekspert omsætter dine idéer om en stemning til farver, fungerer det bare.«

Annette Frandsen var på forhånd lidt skeptisk over for, om lejligheden ville komme til at virke mindre med farvede vægge. Især fordi alle rum i lejligheden i det tætbebyggede kvarter kun har indirekte naturligt lys:

»Min skepsis blev gjort til skamme. Farverne sluger ikke lys, men får hvert rum til at stå mere ud for sig selv, hvilket gør, at lejligheden samlet virker større.«