Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
- Håbet er at gøre København til en mere åben by. Som en slags byudvikling fra neden!
Sådan beskriver Steen Andersen ideen bag Community Gardening – et koncept, der vinder mere og mere indpas i de europæiske storbyer. Steen Andersen er selv en af initiativtagerne bag den fælles byhave Prags Have på Amager.
Haven blev anlagt i maj 2011 med ønsket om dels at blive en model og et urbant eksperiment for en bæredygtig levevis, dels for at skabe en anderledes måde at møde hinanden på i bydelen.
Billedserie:
Resultatet er en tidligere industrigrund forvandlet til et anderledes rum fyldt med liv og natur. Der afholdes forskellige arrangementer som fællesspisning og byggeworkshops i haven:
- Vi er 10-12 personer i havegruppen, som startede projektet op, men vi søger på sigt at opnå en så flad struktur som muligt, hvorfor vi er i gang med at give projektet videre til de lokale og andre interesserede. Vi afholder en masse arrangementer og haveåbnings-weekender, hvor de lokale er med til at plante og finde på nye projekter. Prags Have er en åben have til fælles projekter, hvor alle kan være med og bidrage med noget i det omfang, man har tid og lyst, forklarer Steen Andersen.
Få inspiration til egne projekter i guiden her
Community Gardening er oprindeligt et amerikansk koncept, der stammer tilbage fra 1890'ernes økonomiske krise. De fælles byhaver er herefter løbende dukket op under krige og kriser. De fælles byhaver har været med til at udvikle især newyorkernes bevidsthed om bæredygtighed, økologi, sund mad, social sammenhængskraft og naboskab.
Det er disse projekter, der fungerer som inspiration for de havedyrker-bevægelser, der i dag har gjort sit indtog i europæiske storbyer fra London til Berlin og i den seneste tid også i København.
Følg også boligstoffet på Facebook
At byhaveprojekter dukker op i krisetider, kan Steen Andersen nikke genkendende til:
- Borgerne kombinerer den gamle idé om byggelegepladser med fælles haver. Jeg tænker, at den øgede interesse for denne slags projekter sandsynligvis er opstået som følge af den økonomiske krise, vi oplever i øjeblikket. Der er opstået et ønske om at skabe et eget og vedholdende fundament hos befolkningen i byerne.
Grundideen med de fælles byhaver er, at tomme grunde kan anvendes af beboerne i lokalområdet. I Prags Have har dette ført til mange forskellige projekter med blandt andet bistader, gødning, fælleskøkken, fuglekasse-workshops og en stenovn under udvikling.
Også Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har fået øjnene op for Community Gardening som et strategisk redskab til at puste nyt liv i problemramte by- og boligområder og har for nylig udgivet en større rapport om konceptet. Det samme gælder for Københavns Kommune, der har støttet flere af de frivillige projekter økonomisk.
Der er i øjeblikket mere end 25 foreninger med projekter i gang i København og omegn.