Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
I en lille baggård på Nørrebro – tilbagetrukket fra den trafikerede Nørrebrogade på hjørnet af Stengade – ligger Danmarks ældste snedkeri, Rud.
Rasmussens Snedkerier. Det blev grundlagt i 1869 og blev i 2011 overtaget af Carl Hansen & Søn, hvor ejeren Knud Erik Hansen satte sig for at ville bevare landets ældste snedkeri, som i forbindelse med bysaneringen på Nørrebro i 1980erne var ved at miste livet.
At det er et meget specielt historisk sted i byen, hersker der ingen tvivl om, da produktionen den dag i dag foregår, som den altid har foregået – i en fredet fabriksbygning med en etageopdelt produktion, hvor træet kommer ind i kælderen og slutter som et færdigt møbel klar til at blive polstret på øverste etage.
Fabriksbygningen er bevaret, som den har set uden siden opførelsen, og det er som at træde ind i en historisk tidslomme, når man bevæger sig mellem de fire etager, som har hver deres funktion. Overalt dufter der af træ, som er ved at blive forarbejdet gennem ca. 15 overordnede processer – fra tørringen i kælderen til fræsningen af enkeltdelene efter skabeloner på første etage.
Dybt koncentrerede snedkere og polstrere varetager hver deres funktion, som bestemt ikke handler om at være på akkord, men derimod om at udføre et perfekt stykke håndværk, hvor den ypperste kvalitet er det afgørende.
»Da vi overtog Rud. Rasmussens Snedkerier var det med hjertet – og med et ønske om at bevare traditionen om dansk snedkerhåndværk og samle historien om de danske møbelklassikere.
Vi har store ambitioner om at udbrede kendskabet til denne del af dansk designhistorie, der kredser om de tre første årtier af det 20. århundrede, og her har Danmarks ældste snedkeri og Kaare Klints Faaborgstol en selvskreven plads,« siger Knud Erik Hansen, ejer af Rud. Rasmussens Snedkerier og Carl Hansen & Søn.
KAARE KLINT TEGNEDE Faaborgstolen for 100 år siden, og stolen har gennem tiden fået en særlig rolle inden for den danske og internationale designscene.
»En af grundene til, at Faaborgstolen har fået den rolle, er, at den ikke blot er let og transparent i sit udtryk, men at den ikke tager opmærksomheden fra hverken arkitekturen eller interiøret. Dens rene, enkle linjer har gjort den til et stykke ikonisk dansk møbelkunst,« siger den nyligt tiltrådte direktør David Obel Rosenkvist hos Rud.
Rasmussens Snedkerier, der glæder sig over at have fået mulighed for at arbejde med udøvere af kompromisløst dansk snedkerhåndværk, som i generationer har været indbegrebet af godt håndværk.
»Noget, som også Kaare Klint lagde stor vægt på, da hans Faaborgstol gik fra at være en tegning til et fysisk produkt. Han lagde vægt på den perfekte håndværksmæssige forarbejdning og havde derfor et tæt samarbejde med grundlæggeren Rudolph Rasmussen gennem årtier,« fortæller David Obel Rosenkvist.
Han har sammen med ejer Knud Erik Hansen og den øvrige medarbejderstab stillet sig selv spørgsmålet om, hvordan man bedst muligt kan markere et 100-års jubilæum for et dansk designikon – uden hverken at gå på kompromis med historien, brandet eller kvaliteten. Valget faldt på to nye udgaver – en eksklusiv særudgave med masret elm i det såkaldte kopstykke (den øverste del af stolen, red.) – førsteudgaven fra 1914 var fremstillet af masret egetræ.
Særudgaven er kun er fremstillet i 10 eksemplarer. Masret træ dannes uden for træets stamme og har derfor store mængder af sammenvoksede knaster og sammenfiltringer. Det betyder, at træets fibre ligger bøjet og vredet mellem hinanden og skaber på den måde uregelmæssige mønstre i træet. Masret træ kendes også som ’birds eye’.
»Som en ekstra dimension i særudgaven har vi valgt at fremstille den af elmmaser fra et gammelt elmetræ, som har stået i snedkeriets egen baggård i 100 år og blev fældet for 25 år siden,« forklarer David Obel Rosenkvist om særudgavens unikke baggrund.
Jubilæumsudgaven fremstilles i valnød med en oliebehandlet overflade og de første 100 eksemplarer er nummererede. Sædet er betrukket med sort nigerskind, som er et ekstra slidstærkt gedeskind, der kun bliver smukkere med tiden.
For samlere og kendere vil de to nye udgaver være interessante – uanset om man vælger særudgaven af masret elmetræ eller jubilæumsudgaven i valnød – da deres tilblivelse er fortsættelsen af et stykke dansk, klassicistisk møbelhistorie, som mere end nogensinde er efterspurgt af et internationalt publikum.
Historien bag
Professor ved Kunstakademiets møbelskole Kaare Klint (1888-1954) tegnede i samarbejde med arkitekt Carl Petersen Faaborgstolen til Faaborg Museum på Fyn i 1914. Museet og dermed stolen blev officielt indviet i 1915, hvorfor fejringen af 100-års jubilæet fortsætter næste år med.
Kaare Klint var 26 år, da han tegnede stolen, som siden har vist sig at blive et af designikonerne inden for dansk møbelkunst. Selv i Kina og Japan ved de fleste designinteresserede godt, hvad en Faaborgstol er.
»Med Faaborgstolens tilblivelse indledtes en ny æra for dansk møbelkunst, som danner grundlaget for udviklingen af dansk design, og hvad vi i dag forbinder med fænomenet Danish Modern, der satte design fra Danmark på verdenskortet i 1950erne,« udtaler David Obel Rosenkvist, direktør for Rud. Rasmussens Snedkerier om stolen, der er blevet et af dansk møbelhistories eksempler på den tidlige modernisme.