Få styr på forældrekøbet: Her er dine fordele og ulemper

Disse regler skal du være opmærksom på, inden du underskriver skødet på forældrekøbet.

Det er fornuftigt at have styr på paragrafferne, når du skal tage stilling til muligheden for forældrekøb. Foto: Dennis Skley Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forældrekøb er ofte en god investering. I denne tid, hvor mange unge skal begynde på en uddannelse efter sommerferien og søger bolig, overvejer mange forældre, om de skal gøre livet lidt lettere for deres voksne børn ved på den vis at skaffe dem tag over hovedet. Der er dog ikke udelukkende fordele ved at kaste sig ud i projektet. Ifølge Inge Lindeer, købsmægler hos Ret & Råd Advokater, er det klogt at være opmærksom på nedenstående:

Ulempe 1: Du beskattes af markedslejen

Når du udlejer til nærtbeslægtede som f.eks. dit barn, skal du altid betale skat af et beløb, der svarer til markedslejen. Markedslejen er den husleje, du kan kræve, hvis du udlejer efter lejelovgivningens almindelige regler til en ikke nærtstående person. Er den aftalte husleje mindre end markedslejen, skal du altså stadig betale skat af markedslejen.

Ulempe 2: Dit barn skal også betale

Forskellen mellem markedslejen og den betalte leje vil blive betragtet som en gave, som dit barn skal betale afgift af, hvis det overstiger de fastsatte beløbsgrænser

Ulempe 3: Fortjenesten beskattes også

En evt. fortjeneste ved et salg skal beskattes, hvis det kun er barnet, der har boet i lejligheden.

Fordel 1: Ejendomsværdiskat

Du skal ikke betale ejendomsværdiskat.

Fordel 2: Man kan søge boligstøtte

Dit barn kan som lejer modtage boligstøtte på almindelige vilkår. Der er mulighed for at søge boligstøtte på op til 15 pct. af huslejen ekskl. forbrug. Et krav er, at der foreligger en gyldig lejekontrakt mellem forældre og barn

Fordel 3: Fremlejning

Dit barn kan fremleje et værelse, hvis lejligheden er stor nok.

Fordel 4: Slip for skat af fortjenesten

Hvis du som forælder selv flytter ind i boligen og efterfølgende sælger den, bliver du ikke beskattet af fortjenesten. Der er dog visse krav der skal være opfyldt for at der kan opnås skattefrihed.

Fordel 5: Sælg til barnet med fortjeneste

Du kan sælge boligen til barnet, som efter at have boet der som ejer kan sælge lejligheden uden at blive beskattet af fortjenesten. Når du som forælder sælger til dit eget barn, har du lov til at sælge til 15 pct. under den offentlige ejendomsvurdering.

Inge Lindeer understreger dog, at hvis man vil sælge lejligheden til sit barn til de attraktive 15 pct. under markedsprisen, skal man først være sikker på, om den er vurderet som en almindelig, fri ejendom:

»Mange spørger, om børnene altid kan købe lejligheden til 15 pct. under markedsprisen. Det kan de dog kun, hvis forældrekøbslejligheden er vurderet som en almindelig, fri ejendom. Nogle lejligheder er vurderet som udlejningsejendomme, og der ligger vurderingerne noget lavere. Er man i tvivl om vurderingen, skal man rette henvendelse til SKAT. Da vi ikke har haft noget ejendomsvurderingssystem i mange år, har vurderingerne ligget stille, og det vil ofte være en god idé at tjekke, om den vurdering, man har fået oplyst, er reel,« siger hun.